Slove savuroase din „Bucătăria transilvăneană“

La Editura Armanis a văzut lumina tiparului „Bucătăria transilvăneană“, de Elise Fröhlich, o carte de bucate cu peste 1.400 de rețete tradiționale săsești și nu numai, în traducerea jurnalistei Ruxandra Stănescu.

Lucrarea a fost editată în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea“ al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu sprijinul Asociației „Prietenii Bibliotecii ASTRA“, și are la bază cea de-a cincea ediție a cărții. Apărută la Sibiu, în 1897, „Bucătăria transilvăneană“ s-a dovedit un best-seller mai bine de un secol și rămâne o lucrare de referință în domeniu, oferind „peste 1.400 de rețete practice testate, indicații pentru pregătirea fructelor în bain-marie și a băuturilor, cu o anexă suplimentară care conține mâncăruri ușor digerabile pentru bolnavi și convalescenți și sfaturi practice pentru femeia casnică“.

„Datori suntem să răscolim, din când în când, vechile rafturi prăfuite ale unor vremuri cu parfum de epocă din istoria burgului nostru, din regiunea ce-l înconjoară și chiar din întregul spațiu transilvănean. Aducem la lumină slovele savuroase ale unei cărți de bucate din veacul al XIX-lea, ani în care aragazul sau cuptorul electric nu existau. Cartea Elisei Fröhlich reprezintă o frescă ardelenească a unei epoci în care prepararea bucatelor se făcea doar cu ingredientele pe care le oferea natura, secretul reușitei constând într-o perfectă îmbinare între priceperea și intuiția gospodinelor. De aceea, «Bucătăria transilvăneană» a reprezentat cartea de căpătâi a femeilor din Transilvania, pentru mai bine de un secol, prima ediție fiind tipărită în anul 1897. Am ales traducerea și publicarea celei de-a V-a ediții dorind să valorificăm patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Lucrarea conține 1.400 de rețete culinare, cu precădere specifice artei gastronomice de la sfârșitul secolului al XIX-lea“, a menționat istoricul sibian Dan Nanu.

Pentru a intra în posesia cărții, cei interesați pot suna la 0745.263.917.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura