Situație de criză la Spitalul Județean Sibiu

În cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, nu există ser antiviperin, iar în cazul în care vine un pacient muşcat de viperă, acest antidot trebuie căutat în alt oraş.

„Dacă azi vine un caz, nu avem ce face, decât tratament strict cu cortizon, adrenalină, perfuzare. Putem aduce din România ser antiviperin doar dacă un centru mare are şi să nu fie expirat”, a explicat medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din Spitalul Clinic Judeţean, dr. Constantin Roşca, pentru Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele două fiole cu ser antiviperin din spitalul din Sibiu au expirat în luna mai, deci nu mai pot fi administrate, lucru anunţat autorităţilor medicale de la Bucureşti. „De şase luni de zile noi am făcut atenţionările că se apropie perioada de expirare. (…) Ale noastre (fiolele n.r.) au expirat în luna mai şi demersurile sunt făcute din ianuarie”, a mai spus dr. Roşca. Şeful UPU din Sibiu spune că niciun medic nu ar risca să administreze ser antiviperin expirat vreunui pacient, lucru confirmat şi de directorul spitalului, Cornel Benchea.

Un băieţel de 10 ani a fost muşcat de o viperă, luni, în judeţul Sibiu. În niciun spital din municipiul Sibiu nu există ser antiviperin, aşa că a fost adusă o fiolă din judeţul Alba.

O fiolă de ser antiviperin costă peste 2.000 de euro, potrivit şefului UPU Sibiu.

Nici dacă un pacient îşi cumpără fiole de ser antiviperin spre exemplu, din Ungaria, care nu sunt omologate în România, nu i se poate administra acesta la noi, în ţară, ci doar în Ungaria, spune dr. Constantin Roşca.

Şeful UPU Sibiu spune că, dacă se organizează o licitaţie acum pentru cumpărarea de ser antiviperin, cel mai devreme acesta poate ajunge în spitale peste 6 luni, dacă nu există contestaţii, iar dacă există şi contestatari, atunci poate dura un an. Medicul sibian propune ca soluţie contractarea a doi furnizori de ser antiviperin, nu doar a unuia cum a fost până acum şi asigurarea unei rezerve de fiole care să nu fie expirate până la noi achiziţii.

Un pacient muşcat de viperă are nevoie de serul antiviperin, altfel riscă să moară, să facă şoc anafilactic sau să facă complicaţii, potrivit medicilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura