Sinuciderea a două fete de 12 ani duce o țară la interzicerea rețelelor sociale pentru minori

Australia pregătește o revoluție în lumea digitală, propunând o lege care ar putea schimba fundamental modul în care tinerii folosesc internetul.

foto: freepik.com

După o serie de tragedii care au zguduit țara, guvernul vrea să interzică total accesul la rețelele sociale pentru toți copiii sub 16 ani, scrie Monitorul de Cluj.

Propunerea vine după ce două fete de 12 ani, Charlotte O’Brien și Ella Catley-Crawford, și-au luat viața în urma hărțuirii pe Snapchat. În biletele lor de adio, ambele au menționat explicit rolul rețelelor sociale. „Social media bullying is real”, au scris rudele uneia dintre ele pe o pagină de strângere de fonduri pentru înmormântare.

Părinții îndoliați au lansat cea mai mare petiție din istorie pe această temă, strângând peste 124.000 de semnături.

32 de milioane de dolari amendă pentru platformele care permit accesul copiilor sub 16 ani

„Niciun părinte nu vrea să treacă prin ceea ce trecem noi”, spune Matthew Howard, tatăl uneia dintre fete, care a mers la Canberra pentru a prezenta personal petiția prim-ministrului.

Legea propusă va lovi dur în giganții tech. Platforme precum TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, Reddit și X vor fi obligate să șteargă toate conturile copiilor sub 16 ani și să introduce sisteme stricte de verificare a vârstei. Companiile care nu se conformează riscă amenzi uriașe de până la 32 de milioane de dolari.

Experții în educație spun că problemele sunt mult mai adânci.

Bullying mortal pe Snapchat: Cum a ajuns Australia să declare război rețelelor sociale

„Profesorii sunt supuși unei presiuni uriașe pentru a rezolva subminarea culturii de către social media”, explică dr. Danielle Einstein, psiholog clinician. Ea susține că telefoanele și chat-urile de grup au înlocuit interacțiunile față în față care îi învață pe copii cum să gestioneze conflictele.

 

Măsura are și critici puternici. Peste 140 de experți au semnat o scrisoare comună numind-o „brutală”, în timp ce Elon Musk, proprietarul X, sugerează că ar putea fi „o modalitate ascunsă de a controla accesul la internet al tuturor australienilor”.

„Dacă o regulă simplă protejează un singur copil și îl ajută să devină un tânăr puternic și rezilient, nu merită?” întreabă Kirra Pendergast, expert în siguranță cibernetică. „De ce siguranța online a copiilor este tratată ca un joc politic? Singurii care pierd în timp ce ne certăm sunt copiii”, transmite CNN.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*