Teatrul de Balet Sibiu pune în scenă, în luna mai, în premieră națională, spectacolul de dans – teatru “Sînt o babă comunistă!”, inspirat de romanul omonim scris de Dan Lungu. Spectacolul va avea la bază un libret scris de autorul romanului, coregrafia fiind realizată de tânăra coregrafă neozeelandeză Aleisha Gardner. Montarea coregrafică de la Sibiu marchează o premieră absolută la nivel național, Teatrul de Balet Sibiu fiind singura companie de dans din România care montează un spectacol inspirat de opera unui scriitor român apreciat atât de publicul din România, cât și din străinătate. Spectacolul de dans – teatru “Sînt o babă comunistă!” va avea premiera la Teatrul de Balet Sibiu în data de 27 mai 2015 și va fi reluat miercuri, 3 iunie 2015.
“Sînt o babă comunistă!”, un roman tradus în zece limbi
Romanul “Sînt o babă comunistă!” de Dan Lungu a stat la baza piesei de teatru „Baba comunistă”, a cărei premieră a avut loc în 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda. Versiunea franceză a cărții a fost dublu nominalizată la Premiile Europene „Jean Monnet”, Franța, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană „Angelus” în 2011. Romanul a fost tradus în franceză, maghiară, spaniolă, germană, poloneză, bulgară, italiană, turcă, croată și norvegiană.
Ne aflăm la aproape zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionară, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare”, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrantă în Canada, fiind îndemnată „să nu voteze cu foștii comuniști”. Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii.
„Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu măiestrie stilul oral pentru a prezenta situațiile cu mult umor subversiv. El se situează în tradiția marelui umorist ceh Jaroslav Hasek, creatorul bravului soldat Svejk. Este un autor de mare valoare al României postsocialiste, continuând timpurile de aur ale literaturii interbelice.” (Berliner Zeitung)
Dan Lungu (n. 1969), director al Muzeului Literaturii Române din Iași este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La Polirom a publicat romanele Raiul găinilor (fals roman de zvonuri și mistere) (2004, 2007, 2010, 2012), Sînt o babă comunistă! (2007, 2010, 2011, 2013), ecranizat în regia lui Stere Gulea; în 2010, premiera piesei de teatru Baba comunistă pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda; în 2013, premiera maghiară la Teatrul „Katona József” din Budapesta, iar la Ateneul Tătărași din Iași premiera națională a piesei; versiunea franceză a cărții dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franța, 2008; versiunea poloneză nominalizată la Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”, 2011), Cum să uiți o femeie (2009, 2010, 2011) și În iad toate becurile sînt arse (2011, 2014), volumele de proză scurtă Băieți de gașcă (2005, 2013) și Proză cu amănuntul (2008) și a coordonat, în colaborare, volumele Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism (2008), Str. Revoluției nr. 89 (2009), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (2014) și Fetița care se juca de-a Dumnezeu (2014). Cărți ale sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană și turcă.
„Teatrul de Balet Sibiu are astăzi cel mai bogat repertoriu de spectacole din țară. Avem în repertoriu, deja, aproape toate titlurile importante din baletul clasic. O constantă a activității noastre este încercarea de a dezvolta o nouă direcție repertorială, prin realizarea de coregrafii neoclasice și contemporane. Publicul din Sibiu a evoluat mult în ultimii ani. Dacă la început doar titlurile mari ale baletului clasic erau căutate de spectatori, acum ne bucurăm să avem săli pline și când montăm coregrafii contemporane. Anul acesta ne-am bucurat în primele trei luni din an de un public numeros la fiecare dintre spectacolele puse în scenă. La Sibiu, avem un public care are o cultură a avangardei, are gustul educat pentru produse culturale și mai ales are o mare deschidere pentru dans. Montarea în premieră absolută la Teatrul de Balet Sibiu a acestei coregrafii, „Sînt o babă comunistă!”, inspirată de romanul cu același nume, tradus în zece limbi, este parte a strategiei noastre de diversificare a repertoriului de spectacole prin valorificarea patrimoniului cultural românesc. Vrem să demonstrăm, o dată în plus, că și limbajul coregrafic poate atinge toate subtilitățile unui mesaj fin transmis de carte, vrem să demonstrăm, o dată în plus, măiestria unor tineri dansatori de a transmite emoții autentice și puternice. Vrem mai ales să dăm șansa tinerei generații de coregrafi de a aduce suflul lor nou, proaspăt și noua viziune în mișcarea coregrafică românească.” Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu
„Este de departe una dintre cele mai mari provocări ale carierei mele, dar nu vă pot spune cât sunt de fericită și de entuziastă că am șansa să realizez acest spectacol. Se spune că atunci când îți dorești ceva, dacă reușești să proiectezi mental imaginea a ceea ce îți dorești, atunci în mod cert vei reuși să îți atingi scopul. Mi-am dorit dintotdeauna să realizez un spectacol inspirat de suflul acestei țări. De oamenii ei. De trecutul ei. De cultura ei. România are un farmec aparte. Trăiesc în România de șase ani. Doar de șase ani. România este o societate diferită de cea din Noua Zeelandă, dar în toți acești ani am ajuns să iubesc această țară. Logodnicul meu este român, urmează să ne căsătorim în acest an, am avut șansa și datorită relației noastre să cunosc această țară. Aș recomanda oricând tuturor prietenilor mei, cu cea mai mare căldură, să viziteze acestă țară, pentru că are un patrimoniu cultural și istoric uriaș. Fiecare artist are un moment în cariera sa care îi marchează evoluția artistică. La Teatrul de Balet Sibiu am crezut că am trăit deja acest moment atunci când domnul Dragoman mi-a oferit prima dată șansa să realizez o coregrafie. Să realizez un spectacol inspirat din trecutul recent al acestei țări este, cum am mai spus deja, o mare provocare, dar nu îmi aduc aminte să fi fost vreodată mai fericită în vreun proiect. Am sentimentul acela al unei puternice convingeri, că, alături de toți dansatorii atât de talentați ai baletului sibian, vom pune în scenă un spectacol fabulos.” Aleisha Gardner, coregraf
Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate de la sediul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu (Parcul Tineretului, nr. 1) de luni până joi în intervalul 8:00 – 16:00, respectiv vinerea în intervalul orar 8:00 – 13:30. Biletele pot fi cumpărate și online pe siteul bilet.ro sau pot fi rezervate pe siteul oficial al TBS: www.sibiuballet.ro/bilete. Costul unui bilet este de zece lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.