Biblioteca Judeţeană „Astra“ este prima instituţiei publică din Sibiu care a primit Marca Accesibilităţii din partea fundaţiei Motivation România. Până în prezent, în judeţul Sibiu au fost evaluate peste 52 de clădiri.
Sibiul şi-a câştigat un loc pe Harta Accesibilităţii. Certificatul oferit directorului instituţiei sibiene, Silviu Borş, este valabil doi ani de zile, după care va fi efectuată o nouă evaluare de către un arhitect specializat. „În cadrul acestei expertizări avem în vedere toate dotările care facilitează accesul persoanelor în scaunul cu rotile. Astfel, locaţia trebuie să aibă rampă de acces pentru scaun cu rotile, lift adaptat, dimensiunea uşilor să permită accesul scaunului rulant, băile să fie dotate corespunzător, scările trebuie să aibă lift cu platformă pentru scaunul cu rotile, dimensiunea şi dotările cabinelor de duş trebuie să permită utlizarea lor de către persoanele în scaun rulant etc.“, detaliază arhitectul Bogdan Matreşu.
Facilităţi decente
În cazul corpului B al Bibliotecii, Marca Accesibilităţii a fost acordată în urma unei evaluări privind accesul în spaţiul exterior, accesul în spaţiul interior şi facilităţile puse la dispoziţie. La evenimentul de înmânare a Mărcii au fost prezente mai multe persoane în scaune cu rotile care au urcat până la etajul patru al clădirii. Până în prezent, în judeţul Sibiu, au fost evaluate 52 de clădiri publice, dintre care doar patru sunt accesibile, zece moderat accesibile, iar 38 au fost declarate inaccesibile, din cauză că nu au nici măcar rampă de acces. „Clădirile considerate moderat accesibile sunt acele clădiri unde întâlnim un prag ce este mai dificil de trecut, dar nu imposibil. Nu gândim moderaţia ca o lipsă“, a apreciat Alexandru Mănăilă, unul dintre coordonatori. Proiectul este implementat în perioada 2011-2014 în mai multe judeţe, până în 2014 urmând să fie evaluate 1.000 de clădiri şi aproximativ 2.200 de locuinţe ale utilizatorilor de fotoliu rulant.
Iniţiativă unică
Harta naţională a clădirilor evaluate este disponibilă pe www.accesibil.org şi cuprinde informaţii despre clădirile din Bucureşti şi din alte 20 de judeţe. Până în 2014, harta electronică va include informaţii despre 1.000 de sedii pentru instituţii de cultură, divertisment, sănătate, sport, turism şi servicii de interes public. Instituţiile şi firmele sunt expertizate gratuit, toate demersurile făcând parte dintr-un proiect unic demarat în România de fundaţia Motivation şi finanţat prin fonduri europene. Scopul final este acela ca personele cu dizabilităţi să atingă un nivel maxim de independenţă, să se integreze social şi profesional.
Alexandru MĂNĂILĂ | coordonator proiect
„Este al treilea eveniment de acest gen, în care alegem o clădire publică în care toată lumea trebuie să aibă acces. Alegem să oferim un certificat prin care recunoaştem gradul de accesibilizare pentru utilizatorii de scaun rulant.“