Stresul, alimentaţia haotică şi lipsa de mişcare caracteristice epocii moderne au făcut ca majoritatea dintre noi să suferim de afecţiuni gastrointestinale într-o anumită perioadă a vieţii.
Sindromul colonului iritabil înseamnă un cortegiu de simptome care nu te omoară, dar îţi pot transforma momente frumoase din viaţă într-unele penibile, în cel mai bun caz. Între aceste simptome se numără diareea cronică, constipaţia, durerile constante în zona abdominală, balonarea şi flatulenţa – greu de controlat şi greu de diagnosticat.
Nimeni nu cunoaşte exact cauzele apariţiei acestei afecţiuni, dar se pare că stresul este unul dintre vinovaţi. Circa 20% dintre cazuri apar după un atac gastrointestinal, urmat de dispariţia din intestin a florei bacteriene, necesară unei bune digestii.
Suferinzii au un colon mai sensibil decât de obicei şi un răspuns mai puternic la stimuli, altfel inofensivi. Tensiunile emoţionale, stresul de fiecare zi şi anumite alimente iritante pentru intestin duc la spasmul colonului. Acesta, la rândul lui, întârzie trecerea alimentelor, producând durere, balonare şi constipaţie.
De la creier, la stomac
Atunci când eşti nervos, primul loc în care simţi tensiunea este stomacul. Pereţii intestinali sunt susţinuţi de muşchi netezi, controlaţi la rândul lor de sistemul nervos vegetativ – emoţiile negative produc spasme abdominale, dureri şi scaune anormale.
Problemele rămase nerezolvate ori stresul pe termen lung pot duce la afectarea cronică a intestinului. Prin hipnoză se poate obţine relaxarea subconştientului – deci, a muşchilor intestinali, cu atenuarea sau dispariţia simptomelor.
În multe cazuri, sindromul colonului iritabil este de natură psihosomatică. Cu alte cuvinte, este dificil de diagnosticat şi de tratat medical. Studii recente arată că hipnoterapia poate vindeca 80% dintre cazuri.
Sindromul colonului iritabil nu e o afecţiune pe care o poţi diagnostica de unul singur, întrucât poate fi confundată cu boala lui Crohn, colita şi chiar cancerul de colon. Înainte de a merge la doctor, e bine să ţii un jurnal al simptomelor şi al legăturii dintre acestea şi modul în care te hrăneşti: numărul meselor, tipul alimentelor şi momentul apariţiei problemelor gastrointestinale.
Dacă ai asemenea sinptome, este bine să urmezi cîteva reguli simple. Bea cât mai multe lichide. Chiar dacă ţi se pare că lichidele te umflă mai mult, în realitate se întîmplă exact pe dos – dacă nu bei suficient, îţi încarci rinichii, iar aceştia nu mai pot sa filtreze corect fluidele din organism. Avem nevoie de apă ca să putem elimina toxinele. Altfel, acestea rămân în corp şi duc la probleme digestive şi balonare.
Mănâncă mai puţini hidrocarbonaţi. Mesele bogate în hidraţi de carbon (pastele făinoase) te pot balona. Cu cât te simţi mai balonat, cu atât simţi nevoia să bei mai mult, iar lichidele în amestec cu hidraţii de carbon te umflă. Împachetările cu alge şi nămol reduc stratul adipos, refac echilibrul apei şi favorizează drenajul limfatic. La fel, preso-masajul şi masajul anticelulitic.
Încearcă să te destinzi. Orice tip de stres sau furtună emoţionala poate ajunge direct la stomac. Dincolo de senzaţia de disconfort, toată agitaţia sistemului digestiv înseamnă în cele din urmă gaze şi balonare nedorite.
Evită dulciurile şi băuturile carbonatate. Pe lângă faptul că îţi strică dinţii, te balonează. Evită substanţele iritante pentru intestin. Cafeaua, alcoolul şi zahărul pot exacerba simptomele unui colon iritabil. La fel aditivii şi coloranţii alimentari.