Sindicaliștii de la Filarmonică au declanșat oficial conflictul de muncă. Ce spune conducerea instituției

Membrii Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii Sibiu au anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că au declanșat conflictul colectiv de muncă din cauza nerealizării acordului pentru  încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Foto: SAIFS

„Blocul Național Sindical – Filiala Județeană Sibiu și Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din  Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) au sesizat angajatorul și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu,  cu privire la declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Prin acest demers muzicienii sibieni doresc  să atragă atenția factorilor de decizie și opiniei publice asupra nerealizării acordului pentru  încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Având în vedere faptul că în aproape 4 luni de zile în cadrul procedurii de negociere au fost  analizate doar 14 articole (cu caracter general, introductiv), speranțele noastre de a semna un  contract colectiv de muncă se îndreaptă către procedura de conciliere prevăzută de legea  dialogului social, ca etapă obligatorie a conflictului colectiv de muncă, etapă premergătoare  declanșării grevei de avertisment.

Pe parcursul procedurii de negociere, în perioada 19.05.2023 – 08.09.2023, Sindicatul  Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat revendicările sub forma unui  proiect de contract colectiv de muncă complet, proiect care conține 110 articole și un număr de 10  anexe, din care până la expirarea termenului alocat negocierii colective, angajatorul a analizat un  număr de 14 articole. Ședințele de negociere au avut o durată medie de doar 40 de minute, în  condițiile în care trebuia negociat și redactat un contract colectiv de muncă complet care să  stabilească drepturile și obligațiile salariaților, modul în care se desfășoară relațiile de muncă,  precum și aspecte care de-a lungul timpului au creat situații litigioase în cadrul Filarmonicii de Stat  Sibiu. Deși în cadrul procesului de negociere, angajatorul și-a asumat de trei ori transmiterea unui  punct de vedere asupra proiectului de contract colectiv de muncă, până la expirarea termenului  alocat negocierii colective, respectiv 8.09.2023, acesta nu și-a respectat angajamentele.

Dacă negocierea contractului colectiv de muncă reprezintă o concretizare a dialogului social  real, efectiv și eficient, greva – element esențial al unei societăți democratice – se manifestă ca un  semnal de alarmă atunci când dialogul lipsește sau atunci când dialogul – deși există – nu este  efectiv și prin urmare este ineficient!

Buna credință și respectul pentru dialog trebuie să guverneze relațiile de muncă într-o  societate democratică. Sperăm ca reprezentanții angajatorului vor analiza, acum, în cel de al 13-lea  ceas, proiectul de contract colectiv de muncă și că în cadrul procedurilor descrise de legea  dialogului social vom reuși să ajungem la un consens, pentru a evita posibile tensiuni sociale  generate de declanșarea grevei de avertisment. Un dialog social efectiv, conduce la realizarea unui  climat de pace socială în care relațiile de muncă între angajați și angajatori se reglementează și se  armonizează, având efecte benefice pentru ambele părți implicate și chiar pentru societate” se arată în comunicatul sindicaliștilor.

În urmă cu puțin timp, conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a răspuns printr-un comunicat semnat de managerul instituției, dirijor Cristian lupeș în care se spune că tocmai membrii de sindicat ar fi vinovați pentru neîncheierea contractului colectiv de muncă.

Filarmonica de Stat Sibiu a inițiat negocierea Contractului Colectiv de Muncă încă din  luna august 2022 și sindicatul instituției a răspuns pozitiv abia după un an de la propunerea  făcută de Filarmonică. Am considerat o normalitate acceptul nostru de a întârzia începutul  negocierilor până la clarificarea problemelor juridice cu care se confrunta atunci SAIFS.

Filarmonica a fost de acord, încă de la începutul negocierilor, ca documentul de lucru  să fie propus de sindicat și ulterior am acceptat toate amânările, termenele și propunerile  de organizare a discuțiilor solicitate de sindicat. Aceasta nu înseamnă că suntem obligați să  ne însușim toate condițiile impuse de SAIFS, altfel termenul negociere este golit de sens.

În fond, nu am putut fi de acord cu reducerea de 10 ori a numărului de concerte  educative organizate de instituție, nici cu eludarea sau modificarea unor prevederi legale ce  priveau angajarea personalului artistic.

Propunerile făcute în cadrul CCM de către sindicat se înscriu pe aceeași linie a  încărcării inutile a programului administrației, majoritatea acestor revendicări încălcând  legislația, sau se bazează pe acte normative care nu mai sunt în vigoare.

Deocamdată, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu înțelege să  contribuie la bunul mers al activității astfel:

  • pune poprire pe conturile instituției cu o zi înainte de virarea salariilor, chiar dacă  instituția a virat banii datorați pentru sporul de condiții grele al angajaților care cântă  pe scena Sălii Thalia;
  • amenință cu boicotarea proiectelor pe care le dezvoltăm în parteneriat sau  coproducție, cum s-a întâmplat în cazul spectacolului “Rigoletto” din 20 iulie, Piața  Mare, organizat împreună cu Teatrul de Balet Sibiu;
  • reclamă instituția la diverse organisme cu atribuții de control, în mod repetat,  declanșând acțiuni de verificare în urma cărora, fără excepție, se confirmă  corectitudinea documentelor și a procedurilor instituției;
  • nu este de acord cu participarea orchestrei Filarmonicii în concerte precum cel din 16  septembrie, la București, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”;
  • îngreunează și amenință cu boicotarea orice deplasare a orchestrei în afara  instituției;
  • nu este de acord cu program de repetiții mai lung de 4 ore pe zi, chiar dacă  programul de lucru legal este de 8 ore pe zi;
  • se împotrivește și obstrucționează orice îmbunătățire a procedurilor obligatorii  instituționale, inclusiv a celor care țin de securitatea instituției;
  • încarcă în mod nejustificat activitatea administrației instituției, prin solicitări zilnice,  repetitive și inutile;
  • obstrucționează activitatea Consiliului Administrativ, poziționându-se împotriva  oricăror propuneri, inclusiv a celor care susțineau achiziția de noi instrumente pentru  muzicienii angajați;
  • instigă membrii de sindicat împotriva celor care nu sunt membri, provocând  proteste; recurg la agresiuni verbale împotriva colegilor care au alte puncte de  vedere.
  • ne-am aflat în situația în care membrii sindicatului au intrat în concedii medicale ori  de câte ori se apropia un concert important sau o deplasare, din acest motiv  provocând chiar anularea unui concert educativ care avea deja copii în sală, și  cumulând aproximativ 600 de zile de concediu medical în anul 2022;
  • încearcă, în mod repetat, de a elimina din echipă sau orchestră cetățenii străini cu  drept de muncă în România cu care colaborăm sau pe care îi angajăm, afișând o  atitudine care susține un discurs naționalist exagerat.
  • perturbă repetițiile orchestrei, reușind să blocheze sau să întrerupă uneori  activitatea și repetițiile necesare concertelor.

Din păcate, ideile și tonul cu care este redactat comunicatul sindicatului Filarmonicii  Sibiu nu are nicio legătură cu modalitatea personală cu care aleg să dialogheze în interiorul  instituției.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din  Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) este compus din 43% din numărul total de angajați ai  instituției. În consecință, el are calitatea de sindicat reprezentativ în cadrul instituției din  punct de vedere legal, dar nu îi reprezintă pe toți salariații Filarmonicii. Nu întrunește  totalitatea opiniilor și nici măcar o majoritate a acestora.

Dirijor Cristian Lupeș,

Manager Filarmonica de Stat Sibiu” se arată în comunicatul trimis de conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura