Simptomele bolnavilor infectați cu varianta Omicron sunt neobișnuite: „Cei infectați nu își pierd gustul sau mirosul”

Medicul care a descoperit noua varianta sud-africană a virusului COVID-19, trage un semnal de alarmă asupra simptomelor neobișnuite care au apărut la pacienții infectați.

Medicul Angelique Coetzee, președinta Asociației Medicale din Africa de Sud și primul medic care a informat autoritățile sud-africane în legătură cu apariția unei noi variante a coronavirusului, a observat în prima parte a lunii noiembrie, la pacienți săi cu COVID simptome care nu aveau sens la prima vedere.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a transmis Angelique Coetzee.

Cu toate acestea, medicul sud-african şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.

„Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare (…) Este o boală moderată, cu dureri musculare și oboseală, o zi sau două nu te simți bine. Până acum am observat că cei infectați nu își pierd gustul sau mirosul. Este posibil să tușească ușor. Nu există simptome proeminente”, a mai spus Coetzee, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus care s-au plâns de oboseală severă.

Medicul sud-african a povestit un caz neobișnuit la o fetiță de șase ani infectată cu Omicron.

„Avea temperatură și un puls foarte mare, m-am întrebat dacă ar trebui să o internez. Dar după două zile era mult mai bine”, a adăugat medicul.

Coetzee a fost primul medic sud-african care a alertat autorităţile în legătură cu pacienţi care au contractat o nouă variantă de COVID-19, pe 18 noiembrie. Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o variantă îngrijorătoare, care are un potenţial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante.

Potrivit dr. Coetzee, în Africa de Sud doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată.

Românii care vin din Africa de Sud vor sta în carantină 14 zile

CNSU a decis sâmbătă ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura