Muzeul ASTRA organizează, în colaborare cu Grupul pentru Cercetarea Ceramicii din Centrul Europei, cel de-al 51-lea Simpozion Internaţional de Ceramică, cu tema „Ceramica utilitară / Ceramica ritual“.
Evenimentul va avea loc în perioada 23-28 septembrie, între orele 9.30 – 20.00, în Pavilionul Muzeal Multicultural (sala Auditorium), intrarea principală din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Anul acesta sunt prezenţi 70 de specialişti din ţară (Sibiu, Bucureşti, Zalău, Timişoara, Lugoj, Constanţa, Satu-Mare, Sf. Gheorghe) şi din străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Belgia), cu cele mai valoroase rezultate în domeniul ceramicii.
Transilvania – Elveția Europei Centrale
În cadrul simpozionului vor fi abordate teme concentrate pe activități practice și de cercetare științifică despre ceramica rituală şi utilitară din domeniul istoriei, etnografiei, etnologiei, muzeologiei, arheologiei. „În program sunt prevǎzute dezbateri, vizite în colecţii muzeale, expoziţii, precum şi două excursii tematice la Obârşa, judeţul Hunedoara, în atelierul ultimului olar din Ţara Zarandului, Petru Borza, şi la țiglăria tradiţională de la Apoş, judeţul Sibiu şi fabrica Teracota din Mediaş. De ce organizarea acestui simpozion în Transilvania? Fiindcă Transilvania este o Elveţie a Europei Centrale, cu trei mari grupuri etnice: români, maghiari şi saşi, care au convieţuit şi care au dat naştere în cursul secolelor la un meşteşug al olăritului variat şi controversat. Lucrările simpozionului se vor axa în principal pe relaţiile interetnice, de comunicare între regiuni, între comunităţile etnice”, a precizat Karla Roșca, muzeograf la Muzeul ASTRA.
În anii 1980 şi 2006, Sibiul a mai găzduit ediţiile nr. 13 şi 39 ale simpozionului.