Simona Bucura Oprescu: „Dincolo de creșteri, am adus echitatea“ (PE)

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, dezvăluie într-un interviu cum s-a reconstruit sistemul de pensii și ce îi așteaptă pe pensionari de la 1 ianuarie.

Reporter: Ce a adus nou legea pensiilor?

Simona Bucura-Oprescu: Deși cu toții o numim legea pensiilor, este o lege făcută pentru toți românii, fie că sunt angajați, angajatori, elevi, studenți sau pensionari. Am avut curajul să facem cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii din istoria sa. Această reformă a presupus o muncă enormă care îmbunătățește,o dată pentru totdeauna, felul în care sunt tratați pensionarii României.

Ne-am asumat că li se face dreptate celor 3,8 milioane de pensionari care aveau pensii mici din cauza inechităților. Am făcut acest lucru printr-o lege care aduce coerență și o formulă suplă:pensia este dată de numărul de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință. Majorarea valorii punctului de referință este garantată, este clară și predictibilă.

Un alt câștig important al fiecărui pensionar din România este faptul că am reușit, împreună cu echipa social-democrată, să eliminăm pragul de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070.

Reporter: Ce principii are la bază?

Simona Bucura-Oprescu: Principalele elemente care au stat la baza reformei sunt:

  • Echitate: pensii egale pentru muncă și contribuții egale
  • Contributivitate: valoarea pensiilor este raportată la valoarea contribuțiilor
  • Stabilitate: vechimea în muncă este răsplătită cu puncte suplimentare

Pe de altă parte, am dovedit tuturor, indiferent unde s-ar afla, că am reconstruit sistemul de pensii și l-am făcut sustenabil. România a stabilit un record al ultimilor 10 ani în privința numărului de angajați, iar acest lucru face ca sistemul de pensii să fie mai solid și mai stabil ca niciodată.

Reporter: Câți pensionari au beneficiat de majorări ale pensiilor?

Simona Bucura-Oprescu: 3.806.270 este numărul total al pensionarilor care au pensii mai mari datorită recalculării. Creșterea medie este de peste 26%.

Dar, dincolo de creșteri, am adus echitatea. Oamenii simt că li s-a făcut dreptate, că nu mai sunt discriminați din simplul motiv că au ieșit într-un moment sau altul la pensie.

Datele Eurostat ne arată că România se apropie cel mai rapid de nivelul de trai mediu din Uniunea Europeană, iar acest parcurs îi vizează în primul rând pe angajații din mediul privat. Același lucru este valabil și în cazul pensiilor. Peste 80% din creșterile din ultimul deceniu la pensii și la salariul minim s-au realizat cu PSD la guvernare.

Reporter: Cu ce procent se vor indexa pensiile de la 1 ianuarie?

Simona Bucura-Oprescu: Majorarea în 2025 va fi făcută cu rata inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. În legea pensiilor avem și o noutate! Am introdus garanția că pensiile se majorează, în fiecare an, în ianuarie.

În vechile legi era stipulat că „majorările se fac anual” fără să fie specificat și când anume. Au fost ani în care s-au făcut majorări și în septembrie sau nu s-au făcut deloc. Exemplu e 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, oamenii au garanția că mereu, în ianuarie, au loc majorările.

De câte ori PSD a fost la guvernare, veniturile românilor, nu doar ale pensionarilor, au crescut. Economia a înregistrat creșteri, angajatorii au avut de câștigat. Pentru că dezvoltarea vine atunci când statul este un partener.

CMF: 11240017

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*