Silvicultură și educație pentru viitor

Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Tineret Sibiu, a desfășurat, luni, împreună cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, o acțiune ecologică intitulată „Fii voluntar de Ziua Pământului”. În cadrul acțiunii prilejuite de Ziua Pământului s-au întreprins ecologizări în pădurile din județul Sibiu.

Voluntarii au igienizat Pădurea Dumbrava și câteva liziere, popasuri sau zone adiacente drumurilor din zone împădurite

Angajații Direcției Silvice Sibiu, cei ai celor opt ocoale din subordine – Agnita, Arpaș, Avrig, Dumbrăveni, Mediaș, Miercurea Sibiului, Valea Cibinului-Săliște și Sibiu – și tinerii voluntari au reușit să colecteze o cantitate impresionantă de deșeuri de pe raza celor opt ocoale silvice aparținătoare, curățind astfel de deșeuri lizierele de pădure, locurile de recreere și popasuri, zonele limitrofe drumurilor din zonele împădurite, precum și aria naturală protejată „Parcul Natural Dumbrava Sibiului”. Cu această ocazie, a fost evidențiată încă o dată importanța protejării mediului înconjurător, precum și efectele negative ale deșeurilor asupra acestuia și, nu în ultimul rând, implicarea în acțiuni de voluntariat în folosul comunității.

Au plantat pentru generațiile următoare

În perioada 15 martie – 15 aprilie, Direcția Silvică Sibiu a organizat „Luna plantării arborilor”, sub egida căreia s-au desfășurat acțiuni menite să trezească în conștiința populației dragostea față de pădure, să explice rolul pădurii în viața tuturor. Pentru educarea tinerei generații, în special a copiilor și elevilor, au fost încheiate protocoale de colaborare cu instituții de învățământ pentru organizarea comună a unor acțiuni practice și teoretice, educativ – formative cu elevii și copii din clasele primare, gimnaziale și liceale, precum și cu diverse firme și ONG-uri de profil.

Astfel, s-au organizat 21 acțiuni la care au participat peste 1.600 de elevi, profesori și voluntari care, sub îndrumarea personalului de la ocoalele silvice, au plantat un număr de 25,5 mii de puieți forestieri pe 5,1 hectare, au efectuat lucrări în pepinierele silvice (repicaj puieți din solar și semănat sămânță în solar), precum și lucrări de igienizare în fondul forestier. Față de anul trecut, atât numărul activităților organizate în parteneriat, cât și numărul voluntarilor și al puieților plantați, este dublu, lucru care aduce o bucurie deosebită silvicultorilor sibieni, este dovada rezultatului muncii lor pe planul educației forestiere și a importanței aducerii în rândul publicului larg a principiilor gospodăririi durabile a fondului forestier național.

Acțiuni educative în Luna Pădurii

  • Ocolul Silvic Valea Cibinului – Săliște: acțiuni în parteneriat cu Bilstein Thyssenkrupp SA (Coșcani, 30 de participanți, plantare de puieți forestieri); cu Școala nr. 4 Sibiu (concurs privind recunoașterea speciilor forestiere, 60 elevi); colectivul ocolului a desfășurat o acțiune de semănături în solarul de la Tocile.
  • Ocolul Silvic Agnita: acțiune în parteneriat cu Colegiul Tehnic „A. T. Laurian“ (Agnita, 60 de participanți, igienizarea pădurii pe 6,4 ha)
  • Ocolul Silvic Arpaș: în parteneriat cu școlile din Cârța și Cârțișoara (98 de participanți, acțiuni de promovare a educației ecologice la solarul Arpașu Mare și igienizare ecologică Bâlea)
  • Ocolul Silvic Sibiu: în parteneriat cu Atelier MI, Green Smart Electric, Liceul de Artă, Colegiul Economic, Colegiul „Terezianum“, Grădinița Montessori, Clubul Puma, Asociația We Help, voluntari înscriși pe Facebook (480 de persoane, plantări de arbori pe 2,5 ha în Pădurea Gușterița); cu grădinița FasTracKids Sibiu (30 de copii și 6 educatoare, vizită la pepiniera Lunca); cu Schwarz Group și colaboratori ai lor, persoane înscrise pe Facebook (400 de persoane, plantare puieți pe 0,75 ha în Pădurea Gușterița); cu Pe Foc, New Concept Living, Liceul „Constantin Noica“ (100 de persoane, plantare puieți pe 0,3 ha în Pădurea Gușterița); cu Jandarmeria Sibiu (Pădurea Gușterița, 70 de participanți, plantare puieți pe 0,45 ha).
  • Ocolul Silvic Miercurea Sibiului: două acțiuni în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ilie Măcelariu“ Miercurea Sibului, desfășurate în solarul Dobârca (scos puieți) și zona Miercurea Sibiului (plantarea a 600 de puieți molid – 0,15 ha); la ambele acțiuni au participat 60 de elevi.
  • Ocolul Silvic Dumbrăveni: trei acțiuni în parteneriat cu școala și Primăria Hoghilag (scos puieți și plantați pe un ar, 25 de persoane); Liceul „Timotei Cipariu“ și Primăria Dumbrăveni (60 de participanți, plantat arbori pe 0,10 ha), și cu școala și Primăria Biertan (40 de oameni, plantat arbori pe 0,15 ha)
  • Ocolul Silvic Avrig: trei acțiuni cu școlile din localitățile Scoreiu, Racovița și Porumbacu de Jos (în pepinierele Glăjărie, Porumbacu, observator vânat Purcăreața, și Sebeșul de Sus; plantări de puieți, lucrări de igienizare, udări, lucrări în solari, observații urme, hrănire vânat; în total au participat șase cadre didactice și 64 de elevi)

Vizită ministerială

Tot în cadrul „Lunii plantării arborilor”, pe 28 martie, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, precum și Robert Blaj, directorul Direcției Silvice Sibiu, au luat parte la plantarea a 400 de puieți de stejar, frasin și paltin în zona Copșa Mică, aflată în responsabilitatea Ocolului Silvic Mediaș.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura