După succesul avut de discuțiile cu public din cadrul Musica Ricercata Festival Op.1, Asociația “Musica Ricercata” inaugurează între 13-15 decembrie o nouă serie de convorbiri, în care descoperim Sibiul dintr-o perspectivă surprinzătoare – cea a manuscriselor muzicale.
Rolul acestor dialoguri este de a aduce în fața publicului larg capodopere care au fost uitate și de a prezenta muzica sibiană și transilvăneană în contextul celei vest-europene din secolele XVII-XIX.
Personalități precum scriitorul Radu Vancu, istoricul Răzvan Pop sau dirijorul Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, dialoghează cu dirijorul Gabriel Bebeșelea despre toate fațetele culturale din trecut, prezent și viitor, incitând publicul la o discuție cu cei prezenți prin moderarea activă a Smarandei Bălan. Locurile de desfășurare nu sunt alese întâmplător, ele fiind emblematice pentru istoria Sibiului, dar și a întregii Românii: Sala Atrium a Primăriei Sibiu, Sala Thalia, sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA. Discuțiile vor fi completate de recitaluri ale percuționistului Andrei Marcovici.
Această serie de dialoguri este rezultanta unei cercetari ample realizate în arhivele din Sibiu, Napoli și Moscova și aduc la lumină noi descoperiri muzicale prin care se demonstrează sincronismul cultural dintre teritoriile românești din secolele XVIII-XIX cu spațiul Europei Centrale.
Pentru ca impactul acestor convorbiri să fie mai răspândit, acestea vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Musica Ricercata. Este o pregătire pentru “Musica Ricercata Festival Op.2” și turneul național “Beethoven conTempo”, desfășurate în lunile iulie-august 2020. Acest proiect din vara anului 2020 prezintă manuscrise ale compozitorilor transilvăneni sau care și-au desfășurat activitatea pe actualul teritoriu al României, alături de integrala simfoniilor lui Ludwig van Beethoven, sărbătorind astfel 250 de ani de la nașterea “titanului de la Bonn”. Proiectul este unic și ambițios nu doar prin premierele moderne ale acestor manuscrise, ci și prin interpretarea integralei beethoveniene pe instrumente de epocă, în premieră absolută în România. Importanța internațională este girată de parteneriatul extraordinat cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (European Union Youth Orchestra).
Program
“Între cuvânt și sunet”
13 decembrie 2019, ora 17.00
Sala Atrium (curtea interioarã) a Primăriei Sibiu
Smaranda Bălan – moderator
Radu Vancu – scriitor
Gabriel Bebeșelea – dirijor
Micro-recital Andrei Marcovici – percuție
(György Ligeti – Musica Ricercata I, aranjament Andrei Marcovici)
***
“Quo vadis musica sau cum arată viitorul muzicii clasice?”
14 decembrie 2019, ora 17.00
Sala Thalia
Smaranda Bălan – moderator
Cristian Lupeș – dirijor, director al Filarmonicii de Stat Sibiu
Gabriel Bebeșelea – dirijor
Micro-recital Andrei Marcovici – percuție
(György Ligeti – Musica Ricercata II, aranjament Andrei Marcovici)
***
“Sibiul și istoria sa (muzicală)”
15 decembrie 2019, ora 17.00
Sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA
Smaranda Bălan – moderator
Răzvan Pop – istoric
Gabriel Bebeșelea – dirijor
Micro-recital Andrei Marcovici – percuție
(György Ligeti – Musica Ricercata III, aranjament Andrei Marcovici)