„Sibiul va avea un viitor foarte strălucit dacă lucrăm împreună“

O delegație chineză din partea Beijing Language and Culture University s-a aflat la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, în aceste zile, pentru a discuta noi oportunități de colaborare, în contextul în care cele două instituții sunt legate printr-un parteneriat durabil și stabil.

Beijing Language and Culture University (BLCU) este cea mai cunoscută universitate din China, la nivel internațional, pentru predarea limbii chineze ca limbă străină. O universitate mare din toate punctele de vedere, cu peste 56.000 de studenți. „În fiecare an, avem peste 800 de studenți străini care vin să studieze la universitatea noastră, din care aproximativ 20 de studenți români în acest moment. Majoritatea acestora au venit prin intermediul burselor oferite de Guvernul chinez. Așteptăm tot mai mulți studenți din România să vină în China pentru a învăța, pentru a lucra împreună cu noi. Sunt bineveniți! Suntem parteneri cu ULBS de mai bine de zece ani, împreună am fondat Institutul «Confucius» și avem numeroase realizări aici. Scopul nostru este să-i ajutăm pe localnici să învețe limba chineză. În mod special, directorul nostru, dl. Song Shaofeng, a sprijinit Universitatea «Lucian Blaga» să înființeze domeniul de licență pe limba chineză, iar acum cred că deja trei grupe de studenți au absolvit acest program și își folosesc experiența și cunoștințele pentru a contribui la colaborarea dintre cele două țări. Ne aflăm aici pentru un timp foarte scurt. Obiectivul vizitei noastre este să întărim colaborarea noastră care se bazează pe Institutul «Confucius». Această platformă va continua să utilizeze resursele noastre pentru a susține Universitatea «Lucian Blaga» și sperăm că Universitatea «Lucian Blaga» va fi cea mai bună universitate din România la predarea limbii chineze“, a precizat Ma Tieshi, director adjunct al ASEAN – China Language and Culture Center și director operațional al Latin American Language and Culture Center din cadrul BLCU – Departamentul pentru Cooperare Internațională și Schimburi.

Sibiu – piciorul de pod

17 parteneri la nivel mondial are BLCU, iar în România, pe lângă ULBS, colaborează și cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța. Cu toate acestea, parteneriatul cu universitatea sibiană rămâne cel mai vechi și cel mai important din România, mai ales în condițiile în care Institutul „Confucius“ de la Sibiu, fondat în 2007, a fost primul din România. „Am deschis, de asemenea, și o clasă „Confucius“ la Universitatea «Ovidius», pentru ca localnicii să învețe limba chineză și câte ceva despre cultura chineză. Totodată, organizăm diverse activități cu scopul de le permite cât mai multor localnici să cunoască mai multe despre China“, adaugă Ma Tieshi. Revenind la Sibiu, reprezentantul BLCU a mărturisit că se află pentru a treia oară în orașul de pe Cibin, prima sa vizită fiind în 2007, când Sibiul a deținut titlul de Capitală Culturală a Europei. „De data aceasta, nu avem foarte mult timp. Cea mai mare parte a agendei urmărește întâlnirile în facultăți, cu conducerea Universității «Lucian Blaga», pentru că trebuie să discutăm față în față despre multe programe și sunt multe detalii de stabilit. Ne concentrăm pe întâlniri în cadrul ULBS, este o vizită strict academică“, a explicat Ma Tieshi.

Totodată, în perspectiva în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană și urmează să primească titulatura de Regiune Gastronomică Europeană – un proiect în al cărui consorțiu ULBS deține un rol important – partenerii chinezi își doresc să contribuie la dezvoltarea Sibiului. „Cred că Sibiul este un oraș foarte important în România și poate că, în viitor, va fi la nivelul întregii Europe de Est nu doar un punct central pentru învățământul superior, ci și pentru în știință, economie și cultură. Sunt de părere că Sibiul va avea un viitor foarte strălucit dacă noi, cu toții, lucrăm împreună“, a apreciat oaspetele chinez.

Relații foarte bune

Ma Tieshi consideră că România și China au deja o bază foarte bună pentru colaborare. „Când eram copil, am început să urmăresc filme românești. Foarte multor chinezi le plăceau – și le plac în continuare – filmele românești. Acțiunea unora dintre ele se petrece în cel de-al Doilea Război Mondial și aveau darul de a ne inspira. Mulți oameni cunosc România și Europa și mulți își doresc să se întâlnească, să interacționeze cu românii, deci sunt de părere că relația dintre cele două țări este foarte bună, întrucât China este în plină dezvoltare și încearcă să investească în Europa și cred că o serie de companii aleg să investească în România. Și unii dintre români au curiozități legate de China modernă, vor să vadă cum este, vor să vină să studieze la noi sau să lucreze și toți sunt bineveniți. Cred că, dacă învață bine limba chineză, românii pot fie să lucreze în companii chineze din România, fie să vină în China pentru a-și găsi un serviciu. Sunt foarte multe posibilități“, a punctat Ma Tieshi.

Chineza, „mai ușor de învățat decât limba română“!

Întrebat cât de greu le este străinilor să învețe limba chineză, Ma Tieshi dă asigurări că strădania poate face minuni. „Cred că limba chineză este mai ușor de învățat decât limba română pentru cineva de altă naționalitate, pentru că gramatica noastră este foarte simplă. Partea dificilă probabil că este cea legată de scris și citit, dar și nouă ne este greu să scriem! De când scriem pe calculator, și eu am uitat cum se scriu anumite litere sau cel puțin nu sunt sigur cum este corect! Dar limba este ușoară. Unii cursanți, după doar o jumătate de an, pot deja să poarte o conversație de bază cu vorbitori nativi de limba chineză. Nu cred că un chinez poate vorbi românește după doar jumătate de an de studiu, poate reușește să învețe câteva cuvinte, dar cam atât. Avem chiar studenți la Universitatea «Ovidius» care învață foarte rapid, deci cred că nu este atât de dificil pe cât vă imaginați“, a conchis șeful centrului cultural chinez.

Ma TIESHI | reprezentant BLCU

„România este acum o țară membră a Uniunii Europene, iar China este cea mai mare țară din Asia, așa că ambele țări pot folosi avantajele și resursele lor pentru a lucra împreună și a se dezvolta împreună. Este foarte important. În al doilea rând, este foarte interesant că, datorită politicii deschise a Chinei, din ce în ce mai mulți chinezi au ocazia să cunoască mai bine Europa și, în general, lumea occidentală. Dar vesticii nu prea știu mai multe despre China decât știau acum 20 sau 30 de ani, nu sunt la curent cu noutățile, cu lucrurile care s-au schimbat în bine. Probabil distanța este de vină. Tocmai de aceea, sperăm că mai mulți europeni vor veni în China, pentru a cunoaște China adevărată. Primim cu drag oaspeți din diferite domenii de activitate, studenți, oameni de afaceri, oficiali guvernamentali, toți sunt bineveniți. Desfășurăm multe programe pentru a-i ajuta pe români să viziteze China, pentru a ajunge la înțelegere reciprocă. Cred că trebuie să avem mai multe șanse să ne cunoaștem unii pe alții. Dacă ne întâlnim o singură dată la cinci ani, nu se va întâmpla nimic. Dar dacă ne vom întâlni de trei ori sau de cinci ori pe an, asta va face diferența. Oamenii trebuie să se întâlnească și să comunice frecvent, altfel nu ne putem cunoaște mai bine reciproc. Acesta este scopul nostru!“

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*