Sibiul s-a dezvoltat și continuă să se dezvolte strategic. S-a început, așa cum era normal, cu asigurarea nevoilor de bază, precum infrastructura de drumuri și utilități, modernizarea cartierelor, investițiile în educație sau în spațiile verzi. Ulterior, Primăria Sibiu a putut să înceapă etapizat și investițiile în obiective pentru sport și agrement, foarte importante pentru calitatea locuirii în oraș.
Pe lângă investițiile în infrastructura pentru sport și agrement, strategia mea, susținută de echipa FDGR din Consiliul Local, a fost aceea de a susține sportul pe toate palierele, proporțional cu sumele pe care le necesită. O echipă profesionistă are nevoie de mai mult sprijin financiar decât un eveniment pentru sportul de masă, existând cheltuieli importante cu antrenamente, cantonamente, deplasări pentru meciuri și așa mai departe. Am finanțat consistent cluburile sportive profesioniste care evoluează în prima Ligă, dar am oferit suport financiar și cluburilor pentru juniori, precum și operatorilor privați care au organizat evenimente sportive.
În cifre:
- Primăria Sibiu a investit în ultimii ani aproape 60 de milioane de Euro în obiective pentru sport și agrement
- Peste 10 milioane de Euro investiți în agenda sport, pentru echipele profesioniste, cele de juniori sau pentru evenimente dedicate sportului ca mișcare pentru sănătate. În fiecare an, Primăria Sibiu susține aproximativ 60 de astfel de evenimente sau acțiuni.
Principalele investiții pentru sport și agrement realizate recent de Primăria Sibiu:
- Noul Stadion Municipal Sibiu, cu 13.000 de locuri, omologat pentru UEFA IV, modern și smart, utilitățile fiind gestionate și monitorizate digital. Sala de atletism este utilizată gratuit de un club sportiv școlar, iar pista de atletism poate fi utilizată de toți sibienii. Și terenul secundar al Stadionului a fost modernizat și este foarte folosit, mai ales de echipele de juniori, dar și de amatori.
- Parcul Belvedere – noul parc al Sibiului, al doilea ca mărime, cu o suprafață de 6,2 ha. Parcul este un loc de relaxare, dar și un spațiu pentru mișcare în aer liber, cu terenuri de fotbal, baschet, handbal și volei, minigolf, workout, minitiroliană, pump track și locuri de joacă pentru copii și animale de companie.
-
- Baza sportivă Obor, care se va deschide în curând. Omologată pentru meciuri de fotbal de Liga IV, aici sibienii vor putea practica fotbal, tenis, baschet sau volei.
- Skate park-ul Obor, cu o suprafață de 10.000 mp.
- Complexul pentru sporturi nautice și agrement Lacul Binder. Aici se pot practica wakeboarding-ul, schi-ul nautic, stand up paddle boarding și canoe. Pontoanele, terasa, plaja și aleile sunt perfecte pentru relaxare.
- Parcul Ștrand a fost complet modernizat. S-a creat un teren de baschet, o zonă pentru tenisul de masă şi un teren de volei. Locul de joacă pentru copii a fost extins și s-a amenajat și o zonă de workout. Pentru relaxare s-a creat o piațetă în fața Bisericii, iar aleile îi invită pe sibieni la plimbare.
- 2 săli de sport noi la școli din cartierele Hipodrom și Vasile Aaron și o sală de gimnastică la o școală din zona Calea Dumbrăvii.
- 8 săli de sport existente în unități de învățământ din zona centrală, din cartierele Hipodrom, Vasile Aaron, Terezian, Lazaret și zona Lupeni au fost modernizat.
- 10 terenuri de sport noi în curțile unor unități de învățământ din zona centrală, cartierele V. Aaron, Hipodrom, Ștrand, Terezian, Lazaret, Țiglari, Valea Aurie și din zona Lupeni.
- 12 zone de workout amenajate în cartierele Sibiului, care pot fi folosite pentru mișcare în aer liber.
- 23 de locuri de joacă pentru copii în mai multe cartiere ale orașului.
Ce urmează? Am pregătit proiecte care să urmeze această strategie bine gândită pentru Sibiu, pe care o voi putea implementa dacă vom continua împreună și dacă voi avea suportul unei echipe cât mai numeroase de consilieri locali FDGR. Intenționăm să continuăm să sprijinim sportul sibian, dar și să punem un accent mai mare pe obiectivele pentru agrement. Pentru că ne dorim cu toții un Sibiu în care să ne placă să locuim și să ne petrecem timpul liber.