Sibiul smart crește elevi smart 

Digitalizarea continuă să transforme industriile și schimbă fundamental modul în care trăim, lucrăm și gândim. Dacă, în trecut, viața economică a orașelor din România se construia în jurul meșteșugurilor și a breslelor, azi deschiderea față de tehnologia în continuă expansiune e rețeta de succes ale celor mai dezvoltate orașe ale țării. Printre ele se numără și Sibiul, unde meseriile viitorului se învață încă de pe băncile școlii.

Un oraş inteligent este un oraș care colectează informaţii şi folosește tehnologia modernă pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor. Sibiul e primul oraș din România care a implementat o platformă online de plată a dărilor fiscale. Printre soluțiile deja funcționale se numără platforma de programări online pentru căsătorii și alte acte de stare civilă sau e-Notificări, un sistem care permite atenționarea persoanelor juridice cărora urmează să le expire acordul de funcționare. Un proiect important în curs de implementare este cel de instalare de camere video în autobuze, smart ticketing, cât și crearea unei aplicații mobile de transport în comun, ce va putea fi folosită pentru planificarea eficientă a călătoriilor. Administrația locală a municipiului Sibiu are în plan și construcția unui centru de conferințe și spectacole, o clădire smart, capabilă să se autosusțină, cu potențialul de a deveni un simbol atât pentru oraș, cât și pentru țară.

Academia DpIT

Încă de anul trecut, aici se dezvoltă programul comunitar de educaţie practică şi mentorat „Academia DpIT,” care are la bază o structură de colaborare cu peste 30 de parteneri din mediul şcolar, academic şi de business IT, precum Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, 12 companii din mediul de business IT – care susţin, în prezent, implementarea programului în 8 oraşe din Transilvania.

Comunitatea DpIT numără, în 2019, peste 300 de persoane (developeri, traineri, profesori, cadre universitare, elevi, studenţi etc.) care cred că investiția în dezvoltarea unei generaţii de tineri capabili să creeze produse proprii este necesară. Astfel, Academia DpIT le oferă liceenilor posibilitatea de a explora tehnologia prin interacțiune directă cu mediul de muncă dintr-o companie. Mai exact, elevii învață, sub îndrumarea unor developeri cu rol de mentori, cum să construiască de la zero o aplicație, un produs cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Dezvoltarea proiectelor face apel la perspectivele lor manageriale, de marketing şi antreprenoriale, perspective esenţiale ce îi pot transforma din angajaţi în viitori angajatori. Activitățile de practică și mentorat sunt completate de training-uri și concursuri, finalul experienței constând în Expoziția de Aplicații, locul unde ideile inovative transformate în produse software cu utilitate pe piaţă, capătă vizibilitate. Astfel, cele mai bune dintre ele ajung să fie premiate și ajutate mai departe să se dezvolte.

Îi ajută pe elevi să descopere și să se descopere

Programul a ajuns la Sibiu anul trecut, când, prin sprijinul companiei NTT Data România, elevi din Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” au beneficiat de educaţie practică în sediul companiei din Sibiu. Anul acesta, comunităţii DpIT s-a alăturat şi compania iQuest, datorită cărei numărul elevilor beneficiari ai programului de educaţie practică din Sibiu s-a dublat.

„O comunitate bine organizată, bazată pe principii sănătoase, cu interese și direcții de dezvoltare comune, stimulează creativitatea și își ajută membrii, direct, sau indirect, să crească din punct de vedere personal și profesional. Academia DpIT, alături de toți partenerii implicați în proiect, îi ajută pe elevi să descopere și să se descopere. Să înțeleagă mai bine lumea în care trăim, să găsească susținere și încredere într-o echipă. Să-și asume responsabilități și să creeze soluții. Implicarea companiei iQuest în program, începând din acest an, alături de NTT Data România, companie care sprijină programul de 4 ani, e pentru noi o șansă de a-i ajuta pe şi mai mulţi elevi sibieni să vadă viitorul dintr-o altă perspectivă, să-și dezvolte o gândire de business și să dobândească abilități tehnice și socio-emoționale pe care să le folosească într-un mod benefic pentru ei și societate”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, iniţiatorul programului și președintele Asociației „Descoperă-ți pasiunea în IT”, organizatorul acestuia.

Asociația mai are în derulare alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar: SpecialProf, un program prin care se facilitează accesul profesorilor la informații și cursuri de specializare profesională în domeniul IT și RoboClub, ateliere de robotică prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*