Sibiul se transformă. Sisteme inteligente de trafic și centru de comandă în oraș

Primăria Sibiu implementează un proiect prin care se vor instala în oraș sisteme inteligente de trafic și se va crea un centru de comandă și management al traficului, măsuri propuse prin Planul de mobilitate durabilă al Municipiului Sibiu.

Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Contractul pentru proiectarea acestor sisteme, pentru furnizarea echipamentelor și execuția lucrărilor de montaj a fost semnat luni, 10 februarie cu  Asocierea Swarco Traffic Romania & Global Tech Xper, valoarea acestuia fiind de 5,2 milioane de lei, fonduri obținute de Primăria Sibiu din PNRR.

Pentru realizarea documentațiilor, prestatorul menționat va avea la dispoziție 2 luni, următoarele 8 luni, după emiterea ordinului de începere, fiind rezervate pentru furnizarea echipamentelor și instalarea lor.

Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Concret, prin investiție se vor realiza următoarele:

  • Modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare în 17 intersecții și treceri de pietoni pe axa est-vest a Sibiului: DN1 – b-dul Vasile Milea – str. Andrei Șaguna – str. Banatului – șoseaua Alba Iulia.
  • Implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului rutier cu scopul de a crește siguranța pietonilor și de a prioritiza mijloacele de transport în circulație. Pentru aceasta:
    • se vor instala o serie de echipamente care să permită comunicarea între intersecții,
    • se vor monta detectoare de trafic (bucle wireless instalate în carosabil) care vor oferi informații în timp real despre numărul de vehicule ce intră sau ies din intersecție. Aceste date vor permite automatelor de dirijare a traficului să creeze timpi de semaforizare personalizați, în funcție de condițiile de trafic
  • Crearea unui centru de comandă și control pentru managementul traficului care va include atât un software de management, cât și un program de localizare a vehiculelor de transport public, care va asigura prioritizarea acestora în intersecții.

Principalele intersecții care vor fi modernizate din punct de vedere al semaforizării prin integrarea in sistemul de semaforizare centralizată si dotarea corespunzătoare:

Modernizarea următoarelor treceri de pietoni, eliminându-se semafoarele de tip vechi, cu becuri cu incandescență, și instalarea unor moderne, cu LED, cu o vizibilitate mai bună, inclusiv cu butoane de cerere și dispozitive acustice pentru nevăzători:

  • Pe șoseaua Alba Iulia: intersecțiile din zona Aria, de pe Aleea Pajiștei, cea din zona benzinăriei Socar din cartierul Turnișor și cea din zona intersecției cu Podul Alba Iulia
  • Andrei Șaguna, la intersecția cu străzile Dealului și Bastionului și la intersecția cu str. Mitropoliei
  • B-dul Victoriei, la intersecția cu str. Banatului și la intersecția cu str. A. Șaguna
  • Piața Unirii – str. Tribunei – str. Cetății
  • B-dul C. Coposu, în fața sediului Teatrului Național Radu Stanca
  • Implementarea semaforizării adaptive centralizate în giratoriul din Piața Unirii și în cel de pe b-dul Vasile Milea (intersecția cu Calea Dumbrăvii), prin instalarea de detectori de trafic, integrarea trecerilor de pietoni în sistem, instalarea de butoane de cerere la trecerile pietonale și montarea de dispozitive acustice pentru nevăzători.
  • Modernizarea trecerii de pietoni de pe b-dul Vasile Milea la intersecție cu str. Oituz, prin aplicarea semaforizării adaptive centralizate
  • Includerea următoarelor intersecții de pe bulevardul Vasile Milea în sistemul integrat de semaforizare adaptivă, inclusiv modernizarea trecerilor de pietoni:
    • intersecția cu str. N. Iorga și str. Moldoveanu
    • intersecția cu str. Luptei și str. Paltinului
    • intersecția cu str. V. Aaron
    • intersecția cu str. Semaforului și str. Rahovei

Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Toate aceste investiții vor avea ca rezultat creșterea siguranței în deplasarea pietonală, o mai mare atractivitate a transportului public prin creșterea vitezei de circulației și, deci, reducerea duratei călătoriei și a timpilor de așteptare în stație, precum și îmbunătățirea fluenței în trafic și, prin urmare, scăderea gradului de poluare pe principalele artere de circulație.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura