Sibiul sărbătorește Marea Unire | MESAJELE autorităților pentru sibieni de 1 Decembrie

Autoritățile au pregătit un eveniment de amploare, la 99 de ani de la nașterea României moderne. Defilarea gărzii de onoare și a trupelor pe Bulevardul Corneliu Coposu va fi punctul culminant al festivităților de Ziua Națională de la Sibiu. Sibienii sunt invitați, cu această ocazie, și la câteva manifestări artistice.

O expoziție de tehnică militară, un concert  simfonic, o expoziție foto-documentară și proiecții de film sunt doar o parte din activitățile pe care Consiliul Județean, Instituția Prefectului și Primăria Sibiu, împreună cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ le-au inclus în programul Zilei Naționale a României. Manifestările vor începe la ora 9 și se vor încheia la 20.30.

În deschiderea programului, participanții își vor aduce onorul în cinstea înaintașilor Marii Uniri, la biserica ortodoxă cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel (Biserica dintre Brazi – str. Reconstrucției nr. 17). În intervalul orar 10 – 11, este programată ceremonia depunerii de coroane la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, de pe pietonala Nicolae Bălcescu nr. 6 . La ora 12, sărbătoarea Zilei Naționale continuă cu o expoziție de documentare din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. Gh. Barițiu nr. 5), în paralel cu o expoziție documentară și proiecții de film în cadrul Cercului Militar Sibiu (Bd. Victoriei, nr. 3-5). Începând cu ora 15, „Cindrelul – Junii Sibiului” vor susține un spectacol extraordinar la Sala Transilvania. După apusul soarelui, de la ora 17, se va desfășura retragerea cu torțe organizată de structurile din cadrul Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică pe traseul Cercul Militar – Sala Transilvania – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Întreaga manifestare se va încheia într-un cadru muzical, la Sala Thalia, cu un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, unde va evolua violonista Cristina Anghelescu, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În programul de o oră al concertului sunt incluse lucrări de Paul Constantinescu, Felix Mendelssohn Bartoldy, Ion Ivanovici, Ciprian Porumbescu și George Enescu. Accesul la acest eveniment se face gratuit pe baza invitațiilor ridicate anterior de la sediul Filarmonicii, locurile fiind limitate.

Georgiana CHIȚIA


Astrid FODOR / foto: Focus Sibiu

Mesajul primarului Astrid Fodor cu ocazia Zilei Naționale a României

Dragi sibieni,

Vă invit anul acesta de Ziua Națională să facem un exercițiu: să încetăm să mai plângem România, invocând neajunsurile ci, dimpotrivă, să ne uităm la ceea ce avem. Să ne dăm seama ca România are resursele materiale și mai ales umane de care are nevoie pentru a crește. Trebuie doar să le redescoperim, să le punem în valoare, să le promovăm și să le păstrăm pentru ca această țară să se dezvolte în beneficiul cetățenilor săi.

România este o țară uimitor de frumoasă, cu o istorie bogată și tradiții puternice. Dar sufletul României este alcătuit din oameni, din români: personalități care ne fac mândri prin realizările lor, profesioniști bine pregătiți care ne-au făcut cinste în lume, tineri cu un uriaș potențial, studenți apreciați, sportivi medaliați, militari care ne-au reprezentat cu onoare, medici care performează, seniorii ca adevărate „biblioteci” de experiență, copiii noștri care aduc entuziasmul zilei de mâine și fiecare cetățean de bună credință care lucrează cinstit și corect. Fiecare dintre noi suntem o parte din România, o piesă a unui mecanism care dă viață și viitor țării!

Ca cetățeni ai acestei țări, haideți să reînsuflețim România uniți, punând în valoare tot ce avem bun pentru ca astfel să avem puterea să schimbăm ce trebuie schimbat. Doar astfel România poate crește sănătos!

La mulți ani, români! La mulți ani, România!


Daniela CÎMPEAN

Dragi sibieni,

1 Decembrie, ziua tuturor românilor, este mereu o bună ocazie de a ne aminti că ceea ce ne unește este mai puternic decât ceea ce ne separă. Îndemnul meu este la unitatea în diversitate, în spiritul unui stat modern, european, în care toți cetățenii să se simtă „acasă”.

Haideți să facem în așa fel încât copiii noștri să aibă aici, în țară, un viitor bun, să nu fie nevoiți să-și caute printre străini împlinirea și aprecierea la adevărata lor valoare. Cum facem din România o ţară în care e o binecuvântare să te naşti şi să rămâi?

Cred că putem găsi răspunsul în această Sărbătoare a Marii Uniri. Vă invit să fim uniţi în spatele unei viziuni comune pentru dezvoltare – dincolo de culoarea politică, dincolo de apartenența la un grup sau altul. Faptele noastre, ca decidenţi, lideri formali sau informali, simpli cetăţeni, ar trebui să izvorască dintr-o viziune comună pentru o ţară în care ne dorim să trăiască şi copiii copiilor noştri.

La mulți ani, România!

Daniela Cîmpean

președintele Consiliului Județean Sibiu


Ghiţă BÂRSAN

Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, un moment de referinţă în istoria naţiunii noastre, ziua în care s-a împlinit pentru totdeauna dorinţa puternică a românilor de a trăi liberi, uniţi şi demni într-un stat naţional, independent, unitar.

Factor de stabilitate important atunci şi acum, armata română a contribuit semnificativ la desăvârșirea teritorială a statului român, iar jertfa militarilor de-a lungul timpului a făcut posibil să sărbătorim, astăzi, 99 de ani de la Marea Unire Națională. Misiunea noastră, aceea de a asigura independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statului român și de a crea premisele dezvoltării continue a societății românești, a rămas, în tot acest timp, neschimbată.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în numele tuturor militarilor din garnizoana Sibiu, adresez locuitorilor din judeţul nostru cele mai calde urări de sănătate, împliniri profesionale, satisfacţii personale şi bucurii alături de cei dragi!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

Gl. bg. prof.univ. dr. ing. Ghiţă BÂRSAN

comandantul Garnizoanei Sibiu


Adela MUNTEAN

Sărbătorim, astăzi, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, istoricul act care a împlinit idealurile de libertate și unitate ale poporului român.

De Ziua Naţională a României, cinstim memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Îi onorăm, totodată, pe liderii politici ai acelor vremuri care au pus mai presus de toate viitorul poporului român şi destinul modern al României. Ei au făurit România, iar noi avem datoria de a păstra moștenirea pe care ne-au lăsat-o. Avem nevoie de solidaritate și de determinare pentru a deveni un stat puternic, care își prețuiește cetățenii și le asigură prosperitatea. România continuă să se afirme în Europa și în lume drept un factor de stabilitate, de echilibru și de creștere economică.

Să fim mândri că aparţinem unui popor liber, puternic şi demn!

La mulţi ani, România!

La mulţi ani tuturor românilor!

prefect Adela Maria MUNTEAN


Ioan BONDREA

1 Decembrie 2017 reprezintă pentru noi toți un moment special. Este ziua în care sărbătorim transformarea marelui vis al românilor – acela de a forma o singură națiune – în realitate. Anul acesta însă, marea sărbătoare a națiunii române capătă o încărcătură cu totul specială, pentru că, în puține zile, vom intra în anul în care vom sărbătorii Centenarul Unirii. 100 de ani de când românii din toate provinciile – Transilvania, Basarabia, Banat, Bucovina, Crișana, Maramureș și Sătmar – s-au unit cu Regatul României, formând România Mare. Un veac în care tânăra Românie Mare a trecut cu bine peste toate încercările istoriei, reușind să iasă mereu învingătoare, oricât de grele au fost vremurile. Acesta este momentul în care cu toții trebuie să ne privim trecutul cu mândrie, admirație și recunoștință și, totodată, suntem obligați să ne unim gândurile și forțele pentru a duce mai departe moștenirea primită. În ajunul Centenarului suntem cu toții responsabili să acceptăm provocarea de a avea înțelepciunea construirii unui viitor pentru copiii și nepoții noștri. Amintirea celor care au luptat pentru înfăptuirea României Mari, ne obligă să trăim prezentul amintindu-ne mereu tradiția și autentica moștenire românească și, în același timp, să realizăm faptul că este datoria fiecăruia dintre noi să contribuie la consolidarea unei Românii puternice și sigure.

În numele Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, urez tuturor sibienilor și românilor La Mulți Ani!

Prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea,

rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura