Sibiul rămâne sub dictatura iernii


Cele patru ambulanțe primite de Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu la sfârșitul anului trecut au ieșit pe teren. Ele patrulează în fiecare noapte, în spijinul celor care se adăpostesc pe străzi și pentru a preveni eventualele cazuri de hipotermie.


Tot mai mulţi sibieni s-au îmbolnăvit de pneumonii sau au răcit, motiv pentru care s-au dublat şi zilele petrecute în concediu medical în ultima perioadă, arată Direcţia de Sănătate Publică. O ambulanță de tip C și alte trei de tip B, complet echipate, sunt folosite din această săptămână de către Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu, pentru a răspunde într-un timp cât mai scurt la solicitările sibienilor. Cele patru autospeciale, dintre care două sunt cu tracțiune 4×4, au fost primite în luna decembrie, printr-un program cadru de reînnoire a parcului auto demarat de Ministerul Sănătății la nivel național. „Am reușit să finalizăm înmatricularea celor patru ambulanțe noi, iar de la 1 februarie acestea sunt în trafic, pentru a ajuta cetățenii. Odată cu asta va crește nivelul îngrijirilor acordate, pentru că sunt ambulanțe noi și confortul pacientului este altul“, este de părere Ovidiu Luca, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu. Toate cele patru maşini vor acționa în municipiul Sibiu. Dintre ambulanțele mai vechi, două autospeciale achiziționate în 2009 au fost date în folosință Serviciului de Ambulanță Mediaș, pentru a înlocui altele două care urmau să fie casate. Totuşi, dintre cele 40 de ambulanțe care funcționează în întreg județul Sibiu, peste 40% din ele au termenul de casare depășit.

Taximetriştii vin în ajutor

În fiecare noapte, între orele 21.00 și 01.00, o ambulanță de tip A patrulează în întreg orașul, mai ales în locurile frecventate de oamenii străzii. „Am luat legătura cu primăriile din Sibiu și Mediaș și am identificat locurile pe unde stau de obicei oamenii străzii. Există și patrule ale poliției comunitare care în cazul în care găsesc un asemenea caz social ne sesizează și imediat suntem acolo. În plus, a fost ideea noastră să ținem legătura cu firmele de taximetrie, pentru că acestea circulă mereu. Am luat legătura cu toate dispeceratele și i-am rugat să ne sprijine și în momentul în care sesizeasă un cetățean căzut în stradă sau cu anumite dificultăți să ne transmită urgent, pentru a putea interveni“, a precizat Luca. Până în prezent, peste 20 de sibieni au ajuns la adăpostul de pe strada Bieltz și nu s-a înregistrat nici un caz de hipotermie. Cu toate acestea oamenii sunt sfătuiți în continuare să-și ia măsuri de precauție atunci când se expun la frig, mai ales că avertismentele meteorologilor au fost prelungite.

Se implică şi Biserica

Preoţii au donat alimente şi apă minerală zecilor de oameni găzduiţi de adăpostul de noapte din Turnişor. Acţiunea caritabilă a fost posibilă datorită unor donaţii, a motivat preotul Nicolae Rusu, consilier social al Mitropoliei Ardealului, citat de Agerpres. Fiecare asistat a primit câte trei pateuri, două pâini, biscuiţi, lactate şi apă minerală.

Ovidiu LUCA | manager Ambulanţă

„Dacă sunt obligați să iasă din locuințe, oamenii trebuie să se îmbrace foarte bine. Să-și ia măsuri de precauție, adică încălțăminte care nu alunecă, sau să-și pună protecție ca să evite accidentele, iar cei care trebuie să stea mai mult în exterior, să se expună frigului, pe lângă faptul că trebuie să fie foarte bine îmbrăcați, trebuie să consume foarte multe lichide calde, vitamine multe, fructe cât se poate, în special vitamina C. Sub nici o formă alcool! Chiar dacă prima senzație este de bine, de fapt face foarte mult rău, pentru că provoacă vasodilatație, care duce la răcirea organismului și o hipotermie secundară foarte rapidă.“  

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura