Centenarul Marii Uniri de la 1918 este sărbătorit la Sibiu printr-un eveniment de amploare, care va avea loc în Piața Mare, sâmbătă, 6 octombrie.
Primăria municipiului Sibiu, cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ – partener strategic, Continental Automotive Systems – partener principal și al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – producător, organizează evenimentul „Sibiu 100. Centenarul României Mari” cu scopul de a reitera importanța Marii Unirii în istoria noastră recentă și pentru a readuce în atenția comunității rolul important al Sibiului în înfăptuirea acestui act istoric, dar și în zilele de după Unire când în orașul nostru a funcționat Guvernul provizoriu al provinciei.
Astfel, sărbătoarea Centenarului va aduna sâmbătă seara în zona centrală peste 500 de persoane atât din oraș cât și din împrejurimile Sibiului care vor sărbători alături de sibieni. Îmbrăcați în porturi populare, aceștia vor reprezenta valorile și tradițiile locale, transmițând mesajul unității și al înțelegerii. Reprezentanți ai comunităților din Gura Râului, Alțâna, Săliște, Săsăuș, Chirpăr, Rășinari, Șelimbar, Mohu, Bungard, Veștem, Arpașu de Jos, Retiș, Brădeni, Avrig, Tălmaciu, Tălmăcel, Bazna, Boian, Sadu, Cugir, Turnișor împreună cu Complexul Național Muzeal Astra ca reprezentant al Sibiului vor reconstitui parada ce a defilat acum 100 de ani în fața delegației generalului Berthelot.
“Sibiul și zona noastră au prosperat mereu în spiritul vecinătății și de aceea comunitățile au fost mereu puternice și bine reprezentate. Mulțumesc reprezentanților comunităților pentru implicarea în acest eveniment.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
La succesul evenimentul va contribui și Muzeul Astra, care va pune la dispoziția organizatorilor o parte din recuzită, precum și alte elemente unice, menită să te transpună cu gândul în urmă cu o sută de ani.
„Muzeul Astra vine în întâmpinarea evenimentului din 6 octombrie, dedicat intrării generalului Henri Mathias Berthelot în Sibiu, cu câteva elemente specifice din recuzita noastră muzeală, achiziționată prin programele derulate de muzeu în cadrul proiectului România centenară. Vom ilustra tuturor participanților la eveniment, modul în care satul și țăranul român au fost implicați în efortul de război. Vom defila în costume populare de zona Sibiului, vom veni și cu uniforme din Primul Război Mondial, dar și cu peste 100 de obiecte, transportate în care ca acum 100 de ani. La 1918!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, director general CNM Astra.
Viorica MAIER