Sibiul în sărbătoare! Începe Festivalul Internațional de Teatru

Vineri debutează la Sibiu cea de a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru.

 

 

Foto: Arhivă Mesagerul de Sibiu

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii 30 de ani, Sibiul se va transforma într-o scenă imensă pe care vor evolua nu mai puțin de 5000 de artiști din 82 de țări din întreaga lume.

Prietenie – Tema din acest an a FITS

Tema ediției din acest an a Festivalului, care se va esfășura între 21 și 30 iunie este PRIETENIE.

„Este o ediţie fără precedent. Mi-a fost greu să cred că putem să depăşim o ediţie aniversară precum cea de anul trecut. Probabil că Prietenia a adus alături de noi atâtea nume importante de la John Malkovich la Pippo Delbono, de la Tim Robbins la Sasha Waltz, de la Mikhail Baryshnikov la Isabelle Adjani, de la Neil LaBute la Jan Fabre. Sunt atât de multe pe care nu le-am mentionat încă, aşa că invităm publicul să descopere programul de pe site şi în aplicaţia FITS, să urmărească toate canalele noastre de comunicare, pentru că încercăm să ne adaptăm mesajul pe Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn sau Blogul FITS” spune Președintele Festivalului, Constantin Chiriac.

Ca în fiecare an sibienii și turiștii veniți la Sibiu pentru Festival vor avea parte de numeroase spectacole atât indoor cât și outdoor. Vor fi nu mai puțin de 830 de evenimente culturale, față de 821 de evenimente la ediția din anul trecut.

Spectacolele outdoor vor umple de culoare și energie centrul orașului

Spectacolele outdoor vor fi și la ediția din acest an pata de culoare și veselie a Festivalului. Selectate în urma unui proces desfăşurat pe tot parcursul anului, spectacolele outdoor impresionează la fiecare ediţie prin culoare, explozia de energie a artiştilor, creativitatea costumelor sau impresionantele numere de acrobaţie la înălțime.

De la ediţia din acest an nu vor lipsi numerele de circ contemporan, muzică, dans, spectacolele stradale de teatru sau instalaţiile.

Piaţa Mare, Piaţa Habermann şi Pietonala Bălcescu vor găzdui cele mai multe evenimente, urmate de Piaţa Huet, Parcul Tineretului şi Parcul Astra. În Piaţa Mică, prietenii FITS de toate vârstele se vor putea bucura de instalaţia LUMINIMAX Luminarium, creată de Alan Parkinson și prezentată de compania Architects of Air din Marea Britanie. Labirintul plin de culoare va putea fi vizitat în fiecare dintre cele 10 zile de festival în intervalul orar 14:30 – 20:30, intrarea fiind liberă.

Pe lângă spaţiile obişnuite de joc, FITS va porni şi spre cartierele din oraș, dar și, ca de obicei, către localitățile din jurul Sibiului, acolo unde vor fi programate o serie de evenimente pentru comunităţile din Gura Râului, Richiş, Sălişte și Biertan.

foto: FITS/Dragos Dumitru

„În fiecare an încercăm să aducem la Sibiu unele dintre cele mai interesante spectacole de stradă, precum şi instalaţii sau concerte care să aducă bucurie pe străzile oraşului. Una dintre cele mai mari provocări o reprezintă programarea unui mix de artişti pentru toate vârstele și toate gusturile, dar aici depindem şi de modul în care îşi organizează fiecare trupă turneele în Europa. Tocmai de aceea încercăm să avem o viziune și o strategie de comunicare cu companiile care se întinde pe mai multe ediţii, astfel încât să putem oferi publicului sibian, an de an, producţii impresionante.” declară Dan Bartha-Lazăr, selecţioner şi coordonator FITS Outdoor.

Nu vor lipsi nici concertele din Piaţa Mare, care vor prilejui întâlnirea cu Holograf, Connect-R & Orchestra Big Band Radio România dirijată de Simona Strungaru, Bella Ciao, Lithos Band, Paul Ciuci alături de Compact, Viorica şi Ioniţă de la Clejani & Taraful Clejanilor şi Kočani Orkestar.

Prețurile biletelor, nemodificate din 2019

În acest an, potrivit Președintelui FITS,Constantin Chiriac, prețurile biletelor au rămas neschimbate, ele fiind cuprinse între 30 și 150 de lei, aceleași prețuri încă din 2019.

Multe dintre spectacolele cu bilete din acest an sunt deja Sold Out, așa că cei care nu s-au grăbit să își ia bilete încă din luna aprilie cu greu mai pot găsi locuri libere.

33 de spectacole online, accesibile din toatre colțurile lumii

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, extinde accesul iubitorilor de artele spectacolului la oferta bogată a festivalului, prezentând anul acesta nu mai puțin de 33 de spectacole online.

Spectacolele pot fi urmărite de toţi iubitorii artelor din România sau din străinătate, în baza unui bilet cu preț unic de 30 de lei sau în baza unui abonament de 400 lei, care include accesul la toate spectacolele online. Acestea sunt disponibile pentru cel mult 24 de ore din momentul în care ele sunt programate și achiziționate.

În total vor putea fi urmărite online 15 spectacole de teatru, zece de muzică, șase de dans şi două de circ contemporan. Programul complet al spectacolelor online poate fi parcurs pe site-ul Festivalului www.sibfest.ro .

Schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole

Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale.

Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Mediu de întâlnire între profesioniști ai artelor spectacolului

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte şi în acest an întâlnirea dintre mai multe universităţi de prestigiu, în cadrul a două dintre structurile asociate FITS: Platforma de Cercetare Doctorală şi Festivalul Universităţilor de Teatru.

„De foarte mulţi ani construim la Sibiu nu numai un Festival dedicat publicului larg, ci şi un mediu de întâlnire între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Vrem să avem alături de noi tineri talentați, care să capete experiență din aceste schimburi interculturale. Platforma de Cercetare Doctorală în Artele spectacolului, împreună cu Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural şi seria de Ateliere și Masterclassuri sunt o ocazie unică pentru toţi cei care vor să se perfecţioneze în domeniul artelor spectacolului, e un prilej de a interacţiona cu cele mai mari nume care vin la Sibiu.” a declarat Constantin Chiriac, Preşedintele FITS.

Ajunsă la cea de-a zecea ediţie, Platforma Internațională de Prezentare a Doctoratelor este un spațiu excelent pentru dialog și schimburi universitare între tineri cercetători, membrii comunităților academice și publicul larg, care se derulează în fiecare an, începând cu 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Scopul principal al Platformei este promovarea colaborării inter-instituționale și a educației artistice, în contextul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Pentru aceasta au fost stabilite parteneriate de colaborare pentru studiile de doctorat în artele spectacolului și management cultural împreună cu 47 de universități de prestigiu din 19 ţări, printre care SUA, Marea Britanie, China, Japonia, Thailanda, Filipine, Elveţia sau Germania.

Tema ediţiei din acest an este “Teatralitate Vizuală / Vizualitate Performativă: Afinitățile elective şi metaforele unei prietenii imaginare”. Dezbaterile pe această temă sunt programate vineri, 21 iunie, de la ora 11:00 şi sâmbătă, 22 iunie, de la ora 11:30, la Facultatea de Medicină, Sala Senatului, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu.

Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca”, organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, care propune publicului spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume.

Spectacolele studenților sunt supuse unui proces de selecție, realizat de către un board de experți internaționali, profesori în universități de prestigiu, precum și de Consiliul Departamentului de Artă Teatrală din ULBS, astfel încât mediul universitar românesc și publicul larg să poată beneficia de experiența unor produse artistice realizate și reprezentate public la un nivel de excelență.

Programul complet al ediției cu numărul 31 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este disponibil pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro dar și în aplicația mobilă FITS care poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*