Sibiul în 2018. Premiere şi recorduri

Sibiul s-a dovedit în 2018 locul celui mai longeviv protest din România, flashmobul mut care are loc zilnic, de un an de zile, în faţa sediului organizaţiei judeţene a PSD, loc situat la mică distanţă de curtea Colegiului Brukenthal, unde preşedintele Klaus Iohannis a ales să îşi anunţe în luna iunie o nouă candidatură pentru funcţia de şef al statului.

Politic, anunţul unei noi candidaturi a preşedintelui Klaus Iohannis este evenimentul anului 2018. El şi-a anunţat sâmbătă, 23 iunie, la Sibiu, o nouă candidatură la Preşedinţie. „Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunic acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut acest anunţ la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, înainte să participe la reuniunea de 40 de ani cu foşti colegi. Iohannis a fost profesor de Fizică la acest liceu din Sibiu.

„Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluţia nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele luni de zile mai multe sondaje. Toate arată că nivelul de nemulţumire la populaţie este de peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult şi arată că lumea practic nu mai are încredere în clasa politică, nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă fac acest anunţ, alţii, probabil, nu vor primi aşa bine acest anunţ. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ce urmează”, a declarat Iohannis atunci, după ce a fost întrebat de ce şi-a anunţat atât de devreme noua candidatură la Preşedinţie.

Bogdan Trif

Anul 2018 a marcat intrarea pe scena politică mare a sibianului Bogdan Trif, care şi-a început mandatul de ministru al Turismului, şi părăsirea politicului de către fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Trif este în continuare atât ministru al Turismului, cât şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu. În luna februarie, Ion Ariton a anunţat că a demisionat din fruntea Organizaţiei Judeţene a ALDE Sibiu, după care colegii săi de partid au precizat că de fapt ar fi fost suspendat, din cauză că nu şi-a achitat cotizaţia.
Din punct de vedere social, Sibiul a intrat în istoria protestelor din România prin mişcarea #văvedemdinsibiu, iniţiată de un grup de tineri şi intelectuali locali, care s-au decis să stea zilnic, câte un sfert de oră, în faţa sediului PSD, doar cu mesaje afişate pe foi, în tăcere. Protestul mut al celor de la Sibiu a fost ulterior copiat şi în alte oraşe din ţară. În luna decembrie, cei de la #văvedemdinsibiu au lansat „Declaraţia de la Sibiu”, în patru puncte, concluzia acestora fiind că „Europa este unicul nostru viitor comun”.

2018 va rămâne în memoria sibienilor ca anul în care Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Sibiu s-au asociat să construiască un spital judeţean de urgenţă pentru adulţi şi copii, potrivit unei hotărâri adoptate de către consilierii judeţeni. Deocamdată autorităţile locale nu s-au pus de acord cu Ministerul Sănătăţii, în privinţa locului unde să se construiască viitorul spital. Autorităţile sibiene vor să îl construiască lângă zona industrială, la marginea municipiului Sibiu, în apropierea aeroportului, autostrăzii, iar social-democraţii se opun cerând ca noul spital să se facă tot la periferia Sibiului, dar mai aproape de Pădurea Dumbrava, pe un teren care acum aparţine Armatei.

Administraţia locală a făcut şi un alt pas important în 2018, la sugestia USR, şi a dat posibilitatea sibienilor, pentru prima dată, să propună proiecte pentru bugetul participativ.

Anul 2018 a însemnat pentru sibieni nu doar veşti bune, ci şi cele mai mari inundaţii care au afectat judeţul şi municipiul reşedinţă, în ultimele decenii. Tot în acest an a avut loc cel mai mare incendiu din ultimii ani, care a fost stins, fără să existe persoane afectate. Peste 300 de pompieri au lichidat în 23 octombrie, timp de 9 ore, un incendiu la un depozit de deşeuri periculoase şi nepericuloase, aflat la marginea municipiului Sibiu.

Anul 2018 a fost unul al premierelor şi evenimentelor notabile pentru sănătatea şi cultura din Sibiu.
În luna martie, medicul Vicenţiu Săceleanu, şeful Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a primit un nou premiu, la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca, pentru descoperirea unui nou material de osteosinteză, creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Medicul sibian a făcut parte dintr-o echipă de inventatori coordonată de Iulian Antoniac, prodecanul Facultăţii SIM, Universitatea Politehnică din Bucureşti..

În luna mai, mai mulţi specialişti din România şi din străinătate au reuşit cu succes să salveze viaţa unei fetiţe de patru luni, din Botoşani, care avea o tumoră gigant pe gât, pe care au operat-o într-un spital privat din Sibiu, printr-o metodă nouă în România, minim invazivă, potrivit chirurgului Victor Costache, directorul medical al clinicii şi unul din medicii ce vor face operaţia.

În luna septembrie, în Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu a avut loc prima expoziţie cu plante anticancerigene din România. Expoziţia a fost realizată în colaborare cu specialişti farmacologi şi medici oncologi, cu scopul de a arăta că există în ţară, la îndemâna oricui, remedii pentru cancer, a declarat Ghizela Vonica, expert botanist al muzeului sibian, fostă pacientă diagnosticată cu cancer.

Sibiul, fosta capitală culturală europeană s-a remarcat şi în 2018 prin evenimente de top din cultură.

Pentru prima dată în ţară, în 27 martie, a fost folosit limbajul semnelor şi au urcat pe scenă doi copii cu deficienţe de auz, în spectacolul profesionist „Visând glasuri”, ce s-a jucat la Teatrul „Gong” din Sibiu.

Unul dintre cele mai vechi ceasuri de buzunar din Europa, supranumit „Oul de Nürnberg”, singurul de acest fel din România, a fost expus în 17 mai, pentru prima dată, în Muzeul Brukenthal, la mai bine de un secol de când a ajuns la Sibiu. Denumit „ou” datorită formei sale, acest ceas, vechi de peste patru secole, a aparţinut unui german din München, care, în 1900, l-a donat Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. După trei ani de cercetări şi restaurare, acest ceas unicat în România a fost expus pentru prima dată, în acest an, în încăperea numită „Biblioteca Brukenthal”, situată la etajul al doilea al Palatului cu acelaşi nume, din centrul istoric al Sibiului.

În luna iunie, la cel mai mare festival de teatru din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, actriţa franceză Isabelle Huppert, care a fost prezentă cu un dialog cu regizorul Mungiu. Tot la FITS a revenit şi în acest an, unul dintre cei mai mari dansatori ai lumii, Mikhail Baryshnikov.

Mikhail Baryshnikov, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender și Wajdi Mouawad sunt cei șase artiști cu care s-a îmbogățit aleea culturală / foto: Sebastian Marcovici

În luna iulie, Steven Wilson a fost aplaudat de mii de fani rock, la primul concert în România, în cadrul Festivalului ARTmania.

Tot în iulie, Institutul Hasso Plattner din Germania a făcut cea mai mare donaţie către o universitate din România din ultimii 30 de ani, în valoare de 4,2 milioane de euro, bani cu care se vor acorda burse de cercetare pentru crearea de produse inovative la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În 1 decembrie, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, românii care au intrat în Sala Mare a Unirii de la Alba Iulia, au avut ocazia unică să vadă o pictură monumentală, care nu era acum o sută de ani, realizată în 1922 de francezul Pierre-Bellet şi dată jos de pe pereţi şi tăiată de comunişti, după care a fost refăcută în unul din cele mai mari laboratoare de restaurare din România, de către specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal de la Sibiu. Primii care au văzut pictura din Sala Mare a Unirii au fost chiar regii Ferdinand şi Maria în 1922.

Finalul anului a însemnat o recunoaştere a importanţei turistice a Sibiului. Mărginimea Sibiului a fost inclusă în lista celor mai bune destinaţii din Europa pentru detoxifiere digitală, acest top fiind realizat de site-ul www.europeanbestdestinations.com. Sibiul este singurul loc din România care a fost inclus în topul destinaţiilor recomandate în 2019 de revista National Geographic Traveller, deoarece anul viitor va deţine statutul de Regiune Gastronomică Europeană.


AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura