La ceas aniversar, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ Sibiu punctează rolul activ pe care îl are instituția de învățământ superior în „echiparea, în următorii ani, a noilor generaţii de sibieni cu aptitudini care să se afle în acord cu obiectivele digitale şi verzi ale Uniunii Europene de astăzi.“
Mesagerul de Sibiu vă prezintă gândurile, trăirile, mesajele mai multor personalități ale orașului, cu prilejul aniversării a 830 de ani de la prima atestare documentară a Sibiului.
Prima mențiune a cetății a fost făcută în data de 20 decembrie 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de Papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea existența Prepoziturii Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.
„Se împlinesc 830 de ani de când Sibiul aduce împreună culturi, civilizaţii, limbi sau obiceiuri. Prin poziţia sa geografică privilegiată şi prin efortul comunitar susţinut, oraşul nostru a reuşit, de-a lungul celor peste opt secole atestate documentar, să îşi afirme şi mai apoi să îşi menţină statutul de punct de intersecţie a unor factori economici, sociali şi culturali. De la pieţele medievale până la apariţia primelor linii electrice, de la populaţia diversă etnic şi lingvistic până la breslele meşteşugarilor, de la apariţia primului teatru din Transilvania până la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, Sibiul a fost mereu recunoscut drept un loc al inovaţiei şi progresului. Toate acestea conferă oraşului nostru un fundament solid pentru a continua să ocupe un loc important în actualul context european. Universitatea „Lucian Blaga” este pregătită, conform valorilor şi parteneriatelor sale, să joace un rol activ în acest proces, echipând, în următorii ani, noile generaţii de sibieni cu aptitudini care să se afle în acord cu obiectivele digitale şi verzi ale Uniunii Europene de astăzi.“
prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universităţii Lucian Blaga Sibiu