Sibiul din „globul de cristal“

Sibiul are de cheltuit, până în 2023, aproape un miliard de euro, fie că este vorba despre bugetul municipiului Sibiu, bugetul județului sau investiții private. Mesagerul de Sibiu a analizat strategia de dezvoltare urbană, pentru a vedea care sunt cele mai importante proiecte ale următorilor șapte ani.

Documentul prevede, mai exact, 964.799.530 de euro, la cursul mediu al leului din 2016. Toate investițiile și sumele previzionate se regăsesc în strategia de dezvoltare a municipiului Sibiu 2017 – 2023 – de la un spital nou de urgență, asfaltarea străzilor de pământ, construcția de noi grădinițe și creșe, construcția unui nou centru de conferințe și până la dezvoltarea zonei metropolitane, extinderea Aeroportului Internațional Sibiu, dezvoltarea Păltinișului, parcări supraetajate, Stadionul Municipal modernizat și programul Sibiu – Capitală Gastronomică Europeană 2019. Cea mai mare investiție privată este centrul comercial Festival Shopping Center, care se ridică la 65 milioane de euro.

Consultare publică

Strategia de Dezvoltare a Municipiului Sibiu parcurge ultimele etape de elaborare, înainte de transmiterea acesteia către Consiliul Local Sibiu în vederea obținerii aprobării. Primarul Astrid Fodor, împreună cu partenerii proiectului – Fundația Heritas și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu – și alături de echipa de elaborare a acestei strategii, i-au invitat din nou pe sibieni să-și exprime opiniile pe tema proiectelor propuse pentru dezvoltarea viitoare a orașului.

Obiective clare și îndrăznețe

Strategia este elaborată pentru următorii 7 ani din viața sibienilor. Ea cuprinde investiții utile, cu termene realiste, dar și proiecte de viitor ample, care vor fi greu de realizat până în 2023. Dar, dacă așa promite primarul Astrid Fodor, sibienilor nu le rămâne decât să fie cu ochii pe Primărie. Totodată, în document se avansează viziunea „Sibiul 2023 ca lider regional ancorat în valorile europene ale secolului XXI. Integrarea dezvoltării urbane într-un context regional reprezintă  una dintre cele mai puternice componente ale politicii europene de dezvoltare. În  acest context, Sibiul își asumă rolul de lider în zona de sud a Transilvaniei“. Investiția în cultură poate duce la dezvoltarea turismului, mai arată specialiștii. „Singurul oraș cu 3 stele Michelin din țară și una dintre cele mai importante destinații culturale pe plan național, Sibiul are, totodată, capacitatea de a dezvolta o ofertă  turistică  integrată. Promovarea întregii regiuni ca destinație turistică culturală, susținută de un peisaj natural de excepție, va contribui la creșterea semnificativă a sectorului turistic. Diversificarea ofertei de servicii și dotări reprezintă un alt punct de creștere cu un potențial ridicat, valoare adăugată și promovând mediul economic regional pe plan național și internațional. Își asumă astfel sprijinirea actorilor  din  sectorul inovării, facilitând cooperarea și parteneriatele între mediul privat și mediul universitar în vederea creării de sinergii și transfer de tehnologie“, scrie în strategie.

Industria inovativă, în prim plan

Dacă problema șomajului este rezolvată în municipiul Sibiu, autoritățile locale și investitorii se vor concentra pe industria inovativă. „Primul obiectiv strategic asumat de către municipiul Sibiu vizează  domeniul industriilor inovative și, implicit, diversificarea ofertei de locuri de muncă. Continuând procesul de atragere a unor investiții productive, început prin dezvoltarea Platformei Industriale Vest, se vor identifica și valorifica spațiile construite și neocupate, vizându-se reabilitarea și modernizarea  acestora. Introducerea acestora în circuit economic, prin începerea de noi activități, va avea un efect direct asupra creșterii masei economice și demografice a municipiului. O a doua direcție de acțiune vizează continuarea  procesului de punere în valoare a unui patrimoniu cultural și istoric complex, capitalizând potențialul regional. Statutul de Capitală Culturală Europeană a reprezentat o oportunitate de regenerare a zonei centrului istoric“, susțin cei care au realizat strategia pentru 2023.

Sibiul lui Fodor

O sinteză a obiectivelor și proiectelor propuse prin Strategia de Dezvoltare a Municipiului Sibiu 2023 poate fi consultată pe site-ul oficial www.sibiu.ro. „În februarie și martie 2016, am invitat sibienii din cartiere să ne spună cum văd dezvoltarea viitoare a cartierului în care locuiesc și a întregului oraș pentru a contura strategia de dezvoltare a orașului până în 2023. Echipa de elaborare a finalizat acest document care conține un portofoliu de proiecte pentru viitorul Sibiului. Doresc să le prezentăm cetățenilor, înainte de a începe implementarea lor“, afirmă primarul Astrid Fodor.

Investiții concrete

Pe lista investițiilor se regăsesc, între altele, și obiective ce urmează să fie construite din fonduri private și din bugetul Consiliului Județean, nu numai din bugetul Sibiului. Printre principale obiective noi de investiții se numără:

·       centrul comercial Festival Shopping Center – fonduri private – 65 milioane euro

·       construirea și dotarea noului spital de urgență – 120 milioane euro

·       construire centru expozițional pentru târguri naționale și internaționale – 8 milioane euro

·       centru național de spectacole și conferințe – 80 milioane euro

·       extindere terminal pasageri Aeroportul Internațional Sibiu, suprafață minimă 460 mp – fără sume previzionate

·       dezvoltare Păltiniș și zona Cindrel – 50 milioane euro

·       Sibiu – Capitală Gastronomică Europeană 2019 – 2 milioane euro

·       legături rutiere cu Șelimbăr și Cisnădie – 6,2 milioane euro

·       modernizarea străzilor de pământ – 18,6 milioane euro

·       străpungere strada Arieșului – strada Siretului – 114.000 euro

·       parcări supraetajate în oraș – 22,4 milioane euro

·       grădinițe/creșe noi în cartierele mărginașe – în medie 700.000 euro/grădiniță-creșă

·       modernizarea Stadionului Municipal Sibiu – 7 milioane euro

·       amenajarea Parcului Sub Arini – 2 milioane euro

·       achiziția de autobuze electrice și ecologice – 39,2 milioane euro

·       Tren electric urban – 16,18 milioane euro

·       sistem de parcare utilizând telefonul mobil – 50.000 euro

·       depozit pentru deșeurile din construcții – 2 milioane euro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*