Sibiul cultural și academic: colocviile revistei Transilvania

Ediția a XIV-a a Colocviilor Revistei Transilvania a avut loc la Sibiu în perioada 17 – 19 mai.

Anul acesta, lista invitaților i-a cuprins pe filozoful George Bondor, poeții Madga Cârneci, Teodora Coman, Mariana Gorcyzca și Claudiu Komartin, istoricul Eugen Ciurtin criticii literari Luminița Corneanu, Bogdan Crețu, Rodica Grigore, Adrian Lăcătuș și Andrei Terian, prozatorii Liliana Corobca și Caius Dobrescu, actorul Claudiu Fălămaș, traducătorul Leonte Ivanov, regizorul Radu Nica, artistul vizual Dan Perjovschi și politologul Daniel Șandru. Vorbim, deci, despre o listă eterogenă de oaspeți, care au putut aborda o varietate de teme de discuție, în cadrul celor patru evenimente.

Națiune în lume

Manifestările au debutat cu o masă rotundă axată pe o serie de concepte a căror popularitate la nivel internațional generează ample discuții și în interiorul spațiului cultural românesc: uman și postuman, național și postnațional, adevăr și postadevăr. Pentru că prima din cele trei perechi este comentată și studiată mai ales în mediul academic, iar ultima mai ales în mediul jurnalistic, majoritatea intervențiilor s-au iscat în jurul a ceea ce înseamnă astăzi național și postnațional. S-a vorbit de specific național, de locul unei națiuni în sistemul global actual, de componentele acesteia și de felul în care se construiește identitatea națională.

Cenzura azi

În a doua zi a Colocviilor, a avut loc la Facultatea de Litere și Arte o conferință a istoricului Eugen Ciurtin despre viața și opera orientalistului Constantin Georgian, iar după-amiază, la Librăria Habitus s-a vorbit alături de conducerea PEN România, despre artă și acțiune socială, rolul artistului în societate, modalitățile în care este cenzurată astăzi arta, din mai multe perspective: cea a scriitorului, cea a actorului, cea a regizorului și cea a artistului vizual.

Întâlnirile s-au încheiat sâmbătă, cu o lansare-eveniment a primului volum al „Scrisorilor“ lui Dostoievski, în compania traducătorului acestora, slavistul Leonte Ivanov.

Valori perene

De-a lungul anilor, cele paisprezece ediții ale celei de a doua serii a Colocviilor – prima serie desfășurându-se în a doua jumătate a anilor ’70 și în anii ’80 – au adunat personalități literare și culturale dintre cele mai prezente în sfera dezbaterilor publice și de specialitate.

„E esențial să existe astfel de evenimente, în care mințile cele mai strălucite ale științelor umaniste sunt strânse laolaltă și puse în situația de a comunica. Nu doar pentru a identifica noi direcții de cercetare, nu doar pentru a face umanioarele să avanseze cât mai eficient, ci, mai ales, pentru a arăta publicului larg cum arată gândirea umanistă azi, în ce fel vechile valori umaniste (empatia și atenția la celălalt) sunt reformulate în noile vremuri. Colocviile revistei Transilvania exact asta sunt: un mod de a reapropia publicul de literatură, de a-i arăta că frumusețea și empatia literaturii sunt încă vii și eficiente”, a declarat Radu Vancu.


Cătălina STANISLAV

One Comment

  1. dorin popa says:

    splendid

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura