De astăzi, Sibiul devine cea mai mare scenă de spectacol din lume. Timp de zece zile, în perioada 8 – 17 iunie, pe străzi, în biserici, diverse spații neconvenționale, precum și în toate sălile de spectacole ale orașului vor avea loc peste 500 de evenimente, susținute de 3.300 de artiști și invitați veniți din toate colțurile lumii, din nu mai puțin de 73 de țări.
Președintele FITS, Constantin Chiriac, va primi astăzi, 8 iunie, titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu. Început ca o joacă în urmă cu 25 de ani, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu a ajuns astăzi unul dintre cele mai mari și competitive festivaluri de gen din lume. „În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor al Teatrului «Radu Stanca» din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragoste pentru oraș, dragoste de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și de bucurie. Era martie și erau troiene de zapadă. Pentru mulți cei care nu văzuseră zăpada decât în filme, România părea o țară fascinantă. La primele ediții, oaspeții au purtat usturoi în buzunare pentru a se proteja de vampire“, povestesc organizatorii.
Pe lângă cele mai bune reprezentații ale marilor instituții de gen din lume, iubitorilor de teatru li s-au pregătit show-uri fabuloase de stradă, circ, dans, reprezentații de film, un târg de carte și multe workshop-uri.
Actori de Oscar, actori de Cannes, mari actori
În cele zece zile de festival, aveți șansa să descoperiți sau să redescoperiți muncă și talentul unor mari actori, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Marcel Iureș, Florin Piersic, Maia Morgenstein, Georghe Mihăiță sau Marian Râlea. Lor li se vor adăuga nume internaționale, precum cele ale lui Peter Sellers, Mihail Barîșnikov, Ioan Holender sau Isabelle Huppert.
Celebra actriță Isabelle Huppert, nominalizată anul trecut la premiul Oscar și totodată câștigătoare a mai multor distincții la Cannes, va veni pentru prima oară la Sibiu, atât pentru a primi o stea pe Aleea Celebrităților, cât și pentru un spectacol lectură. „Amantul“ va fi pusă în scenă duminică, 17 iunie, la Sala Thalia, și va aduce în lumină povestea unui roman fermecător publicat în 1984, vândut în câteva mii de exemplare.
Pompierii și SMURD sunt cu noi
Zeci de salvatori se vor afla în permanență pe străzile orașului, astfel încât să asigure atât buna desfășurare a evenimentelor, cât și siguranța celor aproximativ 70.000 de spectatori așteptați zilnic. „Peste 60 de pompieri din cadrul ISU vor asigura măsurile PSI. Vă putem confirma că toate spațiile de joc sunt deja verificate, astfel încât să putem asigura normalitatea“, a declarat colonelul Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă. Și echipajele SMURD vor fi pregătite, astfel încât acordarea primului ajutor medical să fie oferit eficient și în cel mai scurt timp.
Restricții de trafic
Pe perioada festivalului, e recomandat să dați Cezarului ce e al Cezarului și să mergeți pe jos la spectacole. Organizatorii avertizează că numărul mare de spectatori, precum și elementele de arhitectură stradală necesare multora dintre spectacole va îngreuna traficul, provocând neplăceri șoferilor. Restricții de circulație vor exista pe strada Bastionului, intersecție cu Andrei Șaguna (până după poarta de intrare în curtea Colegiului Național „Octavian Goga“), unde zece locuri de parcare vor fie blocate până pe 18 iunie, pe str. Dr. Ștefan Stâncă, de la capătul dinspre Ibis, până după zona de acces la rampa de descărcare a decorului la Centrul Cultural „Ion Besoiu“ (4 – 18 iunie), și în Piața Huet, partea dinspre Liceul Brukenthal, în perioada 4 – 17 iunie.
Viorica MAIER