În această după-amiază a avut loc la sediul Primăriei Sibiu ceremonia de decernare a titlului de cetățean de onoare al municipiului Sibiu doamnei prof. univ. dr. Lucia Ana Țeposu-Marinescu, profesor, istoric, arheolog si muzeograf.
La ceremonie au fost invitate personalități din domeniul muzeografiei și al arheologiei, reprezentanți ai mediului academic și consilierii locali ai Sibiului.
Primarul Astrid Fodor a fost gazda ceremoniei, dând citire documentului Laudatio in Integrum în care s-au arătat motivele pentru acordarea acestui titlu. De asemenea, primarul a înmânat însemnele specifice titlului de cetățean de onoare: diploma, hotărârea Consiliului Local 175/2017 prin care a fost acordat acest titlu, precum și cheia simbolică a orașului.
Vizibil emoționată, Țeposu-Marinescu a mulțumit personalităților care au propus să i se acorde acest titlu și primarului Astrid Fodor pentru gestul deosebit de onorant. Laureata a dedicat această distincție părinților săi, intelectuali sibieni, care “au învățat-o să iubească oamenii, indiferent de poziție socială sau etnie”. În egală măsură, premiul a fost dedicat doctorului Wilhelm Hager, un reputat medic sibian care s-a îngrijit de sănătatea ei în anii copilăriei.
LAUDATIO IN INTEGRUM
CU OCAZIA DECERNĂRII TITLULUI DE
CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU
Doamnei prof. univ. dr. Lucia Ana Țeposu Marinescu,
Lucia Ana Țeposu Marinescu s-a născut la Sibiu în data de 6 septembrie 1935 într-o familie de intelectuali, părinții săi fiind profesori în Sibiu. Mama sa, pe care a pierdut-o la vârsta de 12 ani, a fost profesor de matematică și a predat la Liceul de Fete Domnița Ileana din Sibiu. Tatăl, Silviu Țeposu, a fost profesor de istorie, inspector general al școlilor minorităților naționale, dar și ultimul președinte al Societății Astra, înainte ca aceasta să fie desființată de regimul comunist.
Doamna Țeposu Marinescu a urmat cursurile Liceului de fete nr. 2, fosta „Domnița Ileana” din Sibiu, iar apoi Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Victor Babeș” din Cluj unde a studiat antichitatea și arheologia. După terminarea studiilor aceasta a devenit preparator, asistent și ulterior lector cu delegație la Catedra de istorie a României a Universității Clujene. În această perioadă s-a dedicat istoriei artei antice, a publicat primele articole privind micile produse ale artei provinciale romane în Dacia – geme, teracote și statuete de bronz și a coordonat cercetările arheologice din situl de epocă romană de la Micia, devenind una dintre primele femei arheolog din România care a coordonat un șantier arheologic de importanță națională.
În 1969 Lucia Ana Țeposu Marinescu a părăsit Clujul și s-a mutat la București. Aici devine Șeful secției de Istorie veche a Muzeului Național de Istorie a României, continuând în paralel și activitatea științifică, atât pe teren cât și în publicații. Contribuția sa în calitate de director al acestei instituții a fost importantă și a inclus: inițierea unor mari expoziții arheologice românești (Goldhelm, Schwert und Silberschätze, Frankfurt am Main, 1993), participarea României la expoziții arheologice internaționale (Traiano ai confini dell’Impero, Ancona, 1998), debutul șantierelor de arheologie preventivă (Vadu Anei) sau facilitarea specializării în străinătate a unor tineri muzeografi.
Începând cu anul 1993 devine profesor la Universitatea din București. Este membru al Comitetului Științific Internaţional al LIMC (Lexikon Iconographicum Mythologiae Classicae).
Doamna Lucia Marinescu s-a aflat, timp de mai mulți ani, în conducerea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, dar și a Comisiei Naționale de Arheologie. În 1994 a fost aleasă membru corespondent al Institutului de Arheologie German.
A continuat să lucreze în calitate de cercetător științific principal I în secția de arheologie și după ce a părăsit funcția de director al muzeului. În 2003 contribuie la desemnarea Muzeului Național de Istorie a României ca organizator al celui de-al XVI-lea Congres Internațional de Bronzuri antice. Același an îi aduce și o recunoaștere a întregii activități fiind distinsă cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Doamna profesor a publicat de-a lungul carierei numeroase studii și articole, dar și șase cărți în țară și străinătate. Teza de doctorat pe care a susținut-o în 1977 la Universitatea din București sub conducerea profesorului Dionisie M. Pippidi și intitulată „Monumente funerare din Dacia Superior și Dacia Porolissensis” a fost ulterior tradusă în limba engleză și inclusă în British Archaeological Reports de la Oxford. În perioada de pregătire a Congresului Internațional de Bronzuri antice a publicat împreună cu Constantin Pop cartea „Statuete de bronz din Dacia romană, București, 2000”. Pentru cercetările sale a primit o serie de premii ale Academiei Române.
Nici în prezent munca domniei sale nu s-a încheiat. S-a întors în Sibiu, orașul copilăriei și continuă și aici să ajute tinerii cercetători, să sprijine cercetarea istorică și arheologică și să participe la evenimentele științifice și culturale.
Doamna Lucia Ana Țeposu Marinescu este una dintre cele mai importante figuri ale muzeisticii și arheologiei clasice greco-romane din țara noastră. Studiile și cercetările sale sunt considerate esențiale pentru istoria României, a culturii și civilizației transilvănene.
Pentru toate acestea se acordă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu doamnei Lucia Ana Țeposu Marinescu.
Sibiu, 29 ianuarie 2018