Hârtia reciclată prinde viaţă în mâinile a 25 de persoane vulnerabile angajate la prima întreprindere socială „Fabrica de bine“ din Sibiu. Aceasta face parte dintr-un grup de şase astfel de întreprinderi înfiinţate de Asociaţia React. Angajaţii sunt persoane cu dizabilităţi sau care trăiesc din ajutor social.
Sibienii cu persoane cu dizabilităţi sau care au beneficiat de ajutor social şi-au găsit un loc de muncă în cadrul „Fabricii de bine“. Media de vârstă a angajaţilor este de 42 de ani, cel mai vârstnic având 63 de ani, iar cel mai tânăr, 24. Toţi au urmat cursuri de formare profesională, au luat parte la sesiuni de consilieră psihologică de grup, consiliere în carieră şi asistenţă la locul de muncă. „Angajarea a însemnat foarte mult pentru mine, pentru că, deşi am terminat şcoala acum 7 ani, nu mi-am putut găsi niciun loc de muncă. Mi-am dorit foarte mult să fiu independentă şi să am un venit“, povesteşte Karina L., o persoană cu deficienţe de vedere, salariată a întreprinderii sociale. Întreprinderea care oferă servicii de serigrafie, reciclare manuală de hărtie şi obiecte de papetarie şi decor a fost dotată cu utilaje specifice: masă serigrafică, maşini de biguit şi embosat. Are şi un magazin de desfacere la sediul din str. Dârstelor nr. 20, unde pot fi găsite obiectele realizate de beneficiari. În curând, acestea vor fi comercializate în magazinele locale de specialitate, dar şi în magazinul online fabricadebine.ro.
150 de locuri de muncă
Întreprinderea socială de la Sibiu face parte dintr-un grup mai amplu de şase astfel de întreprinderi înfiinţate de Asociaţia React, în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale prin înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi sociale“. „Fabrica de bine oferă demnitate şi o viaţă mai bună pentru 150 de persoane vulnerabile social şi familiile acestora. Astfel, pe lângă impactul economic şi de mediu pe care-l are asupra comunităţilor locale, fabrica schimbă destinul unor oameni“, a explicat Anca Ştefan, managerul proiectului. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 32 de luni şi are ca scop înfiinţarea a şase întreprinderi sociale în cinci regiuni: Bucureşti şi Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest, Oltenia şi sudul Munteniei.