Toată România tradiţională se poate vedea într-un singur loc, în Dumbrava Sibiului, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa, având o suprafaţă totală de 96 de hectare şi 30 de hectare suplimentare de pădure.
„Deschis în anul 1967, în Dumbrava Sibiului, ca Muzeu al Tehnicii Populare, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (aşa cum este denumit în prezent), a fost dezvoltat ca o Românie tradiţională în miniatură într-un peisaj natural şi construit care reproduce toate formele de relief importante din România precum şi spaţiul de locuire şi de lucru din zonele rurale locuite de ansamblul etniilor din spaţiul românesc. Cu o suprafaţă totală actuală de 96 ha, precum şi cu 30 de ha suplimentare de zonă forestieră recent primite, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este în prezent cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ştefan.
Potrivit acestuia, vizitatorii beneficiază de peste zece kilometri de alei amenajate, la care se vor adăuga alţi trei kilometri de alei în curs de amenajare. Directorul Ciprian Anghel Ştefan spune că oricine ajunge în Muzeul ASTRA poate vedea „peste 400 de monumente de arhitectură şi tehnică populară, cu un traseu tematic dedicat minorităţilor etnice, cu un traseu senzorial care permite aprofundarea cunoştinţelor de civilizaţie tradiţională prin experienţe diversificate, cu un program estival de animaţii culturale, cu zeci de evenimente culturale şi de divertisment şi multe altele. Muzeul ASTRA reprezintă un reper esenţial pentru ansamblul turismului cultural românesc. Expoziţia de bază, amenajată iniţial pe 42 hectare şi în curs de extindere prin noi trasee secundare de vizitare, este completată de expoziţii pavilionare şi de depozite de patrimoniu vizitabile. Expoziţiile sunt completate de trasee în natură, de spaţii de joacă, spaţii de cazare, de servire a mesei şi de interacţiune, două hanuri tradiţionale, două pensiuni, un Târg de ţară, un amfiteatru, un lac care permite activităţi periodice de pescuit completate de gastronomie tradiţională, reprezintă o infrastructură de primire a vizitatorilor din ţară şi din străinătate.”
În Muzeul ASTRA este permis accesul bicicliştilor, dimineaţa între orele 8 şi 10 şi seara între orele 18 şi 20. Vizitatorii care doresc să se plimbe prin muzeul sibian cu câinii o pot face în acelaşi interval ca şi bicicliştii, dar numai dacă câinii sunt de talie mică sau medie şi sunt ţinuţi în lesă. În sezonul cald, vizitatorii pot închiria o trăsură trasă de cai, cu vizitiu, cu 30 de lei, pentru jumătate de oră. Acelaşi tarif este şi iarna, pentru închirierea unei sănii. Muzeul din Dumbrava Sibiului este unul din puţinele locuri de acest gen, în care se pot închiria trăsuri pentru evenimente speciale (nunţi, botezuri). O trăsură albă de mireasă, cu două locuri, se poate închiria cu 150 de lei, pe oră, iar una mai mare, de şase locuri, cu 200 de lei, pe oră.
Vizitatorii pot mânca atât tradiţional româneşte, cât şi din bucătăria internaţională, în Muzeul ASTRA. Turiştii au la dispoziţie două restaurante amenajate într-o cârciumă adusă la Sibiu din judeţul Prahova şi într-un han adus din judeţul Harghita.
„În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt două monumente tradiţionale care funcţionează ca restaurant: Cârciuma din Bătrâni, judeţul Prahova (strict bucătărie tradiţională) şi Hanul din Tulgheş, judeţul Harghita (bucătărie tradiţională şi internaţională), ambele renumite şi foarte căutate pentru specificul ţărănesc şi atmosfera specifică”, potrivit celor de la Muzeul ASTRA.
Cine doreşte să se cazeze în Muzeul ASTRA o poate face la Hostelul Diana, care are camere cu 2 până la 6 paturi, având o capacítate totală de 78 locuri şi o bucătărie şi spaţiu de servire a mesei, sală de conferinţe. Preţurile sunt aici cuprinse între 25 şi 50 lei/ persoană/noapte. Pentru rezervări, este necesară rezervarea la numărul 0756.085.795. Pentru că, în sezon, Muzeul ASTRA are foarte mulţi vizitatori români şi străini, oferă oaspeţilor peste 300 de locuri de parcare, chiar şi pentru autocare.
Cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa, cel de la Sibiu, este tot mai căutat nu doar de simpli turişti, dar şi de companii multinaţionale, care îşi aduc aici angajaţii la teambuildinguri, unde angajaţii socializează, dar şi învaţă de la meşteri autentici olăritul, ţesutul, încondeierea ouălor sau cum să picteze pe lemn şi sticlă. „Avem 3 săli de conferinţe (La Centrul ASTRA pentru Patrimoniu – 80 locuri, la Pavilionul Muzeal Multicultural – 80 locuri şi la Hostel Diana – 100 locuri). Serviciile si evenimentele de tip corporate sau de teambuilding sunt din ce in ce mai solicitate. Anul trecut 15 de companii/ instituţii naţionale & multinaţionale, cu 675 persoane au beneficiat de serviciile de teambuilding ale Muzeului ASTRA. Oferim activităţi diverse şi interactive, care dezvoltă creativitatea participanţilor şi oferă prilejuri de relaxare şi destindere in aer liber, ateliere cu meşteri tradiţionali autentici pentru deprinderea olăritului, ţesutului, încondeierii ouălor, picturii pe lemn sau sticlă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA, Cosmin Călinescu.
Muzeul ASTRA de la Sibiu deţine şi cel mai mare centru pentru patrimoniu din România, găzduit de o clădire modernă, de inspiraţie nordică, în care există laboratoare performante de restaurare. „Inaugurat în anul 2011, Centrul ASTRA pentru Patrimoniu este cel mai mare din ţară datorită dotărilor existente în cele 8 laboratoare de restaurare : laboratorul de restaurare pictură (icoană pe lemn, pe sticlă), laboratorul de restaurare lemn şi lemn policrom, laboratorul de restaurare piele-blană, laboratorul de restaurare textile, laboratorul de restaurare metal, laboratorul de restaurare ceramică, laboratorul de investigaţii chimice şi laboratorul de investigaţii biologice. Aici lucrează 30 de specialişti în domeniul cercetării, conservării şi restaurării patrimoniului. An de an, restauratorii participă la Salonul Naţional de Restaurare şi se întorc de acolo cu premii importante la nivel naţional. Specialiştii Muzeului ASTRA pot restaura atât obiecte din patrimoniul Muzeului, cât şi obiecte pentru alte instituţii muzeale din ţară”, susţine Cosmin Călinescu.
În moderna clădire dedicată patrimoniului, vizitatorii sunt întâmpinaţi în spaţii de relaxare care se aseamănă cu cele din Vestul Europei, aici existând atât expoziţii, dar şi săli de conferinţe şi pentru educaţie muzeală. În curând, cei de la muzeu vor să amenajeze şi o cafetărie, cu ceai şi răcoritoare, gustări reci de inspiraţie tradiţională şi produse locale.
Cine vizitează muzeul şi doreşte să cumpere suveniruri, dar mai ales obiecte autentice realizate de meşteri tradiţionali, o poate face la Galeriile de Artă Populară Museum Shop, situate la parterul clădirii dedicate patrimoniului. Aici preţurile variază între câţiva lei şi câteva sute.
Accesul în muzeul din Dumbrava Sibiului este accesibil tuturor. Preţul biletelor este între 3,5 lei (elevi şi studenţi) şi 17 lei (adulţi). Un abonament anual costă 20 de lei, pentru elevi şi studenţi şi 60 de lei pentru adulţi. Cel mai importante abonament – cel pentru familie, este de 80 lei/ an calendaristic şi oferă accesul părinţilor şi al copiilor până în 18 ani. Acest tip de abonament este foarte căutat de sibieni, dovadă că în 2016, aproape 3.000 de familii şi-au făcut abonament la Muzeul ASTRA.
În fiecare an, Muzeul ASTRA organizează 60 de evenimente. Unul dintre cele mai de succes evenimente din Muzeul ASTRA este Noaptea Muzeelor, eveniment care, în acest an a strâns 47.077 vizitatori din ţară şi din străinătate, cu aproape 20.000 mai mulţi ca în ediţia precedentă. De asemenea, un alt eveniment interactiv de succes în Muzeul ASTRA este ASTRA Multicultural. Anul acesta evenimentul respectiv a fost organizat în perioada 10-16 iulie 2017, iar muzeul a înregistrat în cele 6 zile nu mai puţin de 16.960 de vizitatori.
În 2017, Muzeul ASTRA a sărbătorit o jumătate de secol de viaţă, oferind publicului ocazia să vadă sute de artişti şi meşteri populari din comunităţile de lipoveni, unguri, sârbi, maghiari şi romi din România, care au amenajat în zona Târgului de Ţară, ateliere meşteşugăreşti interactive şi culinare. „Aici s-au pregătit cele mai vechi, dar şi cele mai gustoase, reprezentative produse pentru fiecare comunitate”, potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului sibian, Cosmin Călinescu.
La Sibiu, în Muzeul ASTRA, turistul are ocazia unică, în timpul târgurilor şi al festivalurilor, să vadă nu doar o casă tradiţională, dar şi să vorbească şi să afle ce înseamnă viaţa la ţară direct de la un meşteşugar autentic, din zona de unde e acea casă.
România de la ţară, în miniatură, expusă în Dumbrava Sibiului, înseamnă peste 16.000 de obiecte, peste 400 de construcţii care alcătuiesc un muzeu unic, unde vezi cum se trăia la ţară, cum se muncea, dar şi cum se învăţa. În mod inedit, Muzeul ASTRA găzduieşte o şcoală unică în România. „Şcoala din Ticera este un monument funcţional din Muzeul ASTRA, adică aici se ţin cursuri şi prezentări cu scop educaţional pentru elevi, fapt ce face ca acest monument să fie singurul de acest gen din România. Construită 100% din lemn şi situată în trecut pe un vârf de deal, şcoala din Ticera păstrează urmele a mai bine de un secol de existenţă a unei comunităţii din Munţii Apuseni care odinioară era bine închegată. Anii au trecut, însă, iar în perioada 1970-1980 satul Ticera era locuit din ce în ce mai puţin, iar în perioada 1990-2000 a fost abandonat în totalitate. Aşa cum se întâmplă în astfel de situaţii, casele şi anexele neîngrijite s-au deteriorat şi au început să se prăbuşească. În tot acest timp, multe obiecte au fost furate, iar foarte puţine case au fost salvate prin strămutare. Din şcoală, de pildă a dispărut tot mobilierul şi au fost distruse aproape în totalitate uşile, ferestrele şi tavanul”, povesteşte Cosmin Călinescu. Potrivit acestuia, „Şcoala din Ticera pune în valoare, prin activităţi educaţionale specifice, meşteşuguri, obiceiuri, tradiţii aparţinând diverselor comunităţi reprezentate în Dumbrava Sibiului. Misiunea de muzeu-şcoală pe care şi-o asumă Muzeul ASTRA este, prin intermediul Şcolii din Ticera, mai uşor de înţeles.”
Unice în Europa de Est sunt însă două din morile de colecţie din Muzeul ASTRA din Sibiu. „Muzeul în aer liber deţine în patrimonial propriu un total de 23 de mori tradiţionale din toate zonele geografice ale României. Cele de vânt, spre exemplu, situate în apropierea lacului, sunt văzute de turişti ca fiind simbolul muzeului. Pe lângă acestea Muzeul ASTRA deţine şi mori de apă sau de tracţiune cabalină. Două dintre acestea sunt funcţionale, iar ele sunt unice în Europa de Est din acest motiv. Este vorba despre Moara cu cai din Sâmpetru Mare, judeţul Timiş şi Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş-Severin”, arată Cosmin Călinescu. Moara cu cai din Sâmpetru Mare, judeţul Timiş, este specifică comunităţilor de şvabi. Ultima dată când ea a funcţionat a fost la începutul secolului XX. Moara a fost reconstruită 100% în Muzeul în aer liber printr-un grant în valoare de peste 200.000 lei. Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş-Severin, se află în patrimoniul Muzeului ASTRA de la sfârşitul anilor ’60. Este o moară cu roată orizontală prevăzută cu ciuturi din lemn care valorifică potenţialul hidroenergetic al unor râuri de munte cu debit relativ redus. Acum ambele mori sunt funcţionale, iar în programul de animaţii, aici se macină cereale (porumb, grâu, secară etc.), iar făina produsă este folosită apoi în muzeu, la Târgul de ţară, în atelierele de gătit.
Muzeul ASTRA a beneficiat în anul 2017 de o finanţare de peste 11.920.000 lei de la Consiliul Judeţean Sibiu. „Consiliul Judeţean apreciază activitatea Muzeului ASTRA care joacă un rol important în implementarea Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană şi finanţarea acestui program va fi una dintre priorităţile anilor 2018-2019”, a declara, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Muzeul sibian este vizitat nu doar de oameni simpli, ci şi de personalităţi culturale şi politice. Unul din oaspeţii de seamă ai Muzeului ASTRA din 2017 a fost, spre exemplu, premierul Luxemburgului. „Muzeul ASTRA reprezintă o punte între trecut şi viitor, un punct de întâlnire al civilizaţiilor europene, un loc în care Luxemburgul se regăseşte şi în care influenţe diverse se reunesc pentru a crea noi oportunităţi. Am regăsit aici un muzeu care conturează istoria şi patrimoniul românesc, care prezintă legături între trecut şi viitor, lucruri care stau la baza istoriei noastre comune”, a scris premierul luxemburghez Xavier Bettel în cartea de oaspeţi a muzeului.
tadalafil generic phenergan online ventolin buy dapoxetine usa tadalafil online
antibiotic amoxicillin
private lenders
bad credit loans
ventolin amoxicillin propecia tretinoin cream 0.025 hydrochlorothiazide fluoxetine hcl 20 mg generic for avodart medication order sertraline online tadalafil 20 mg indocin
retin ventolin propecia hydrochlorothiazide tab 25mg avodart generic rexall pharmacy amoxicillin 500mg indocin 50 mg fluoxetine10mg tadalafil 20 mg buy zoloft