Primăria Sibiu vine cu explicaţii după ce mai mulţi cetăţeni din cartierul Hipodrom II au trimis către Astrid Fodor o scrisoare deschisă în care condamnă vehement tăierile copacilor şi a gardului viu, dar şi distrugerea spaţiilor verzi din zonele unde au început lucrările de modernizare.
„Aici gardul a fost viu!”. Aşa începe scrisoarea deschisă trimisă de un grup de cetăţeni din cartierul Hipodrom II către primarul Sibiului, Astrid Fodor. „Azi, (n.r. – la data începerii lucrărilor) un reprezentant al Serviciul Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi ne-a comunicat că s-a emis de către Primăria Sibiu un aviz de tăiere pentru a încă 17 arbori și copaci maturi. Vă comunicăm dezacordul total cu această decizie și vă solicităm să reanalizați această propunere cu atenție sporită asupra realei necesități de a îndepărta anumiți copaci. Nu este admisibil ca extinderea parcărilor să se facă cu prețul eliminării gardului viu și al tăierii unor copaci sănătoși.”, spun cetăţenii care locuiesc în perimetrul dintre străzile Hipodromului, Iorga, Mihai Viteazu și Oituz, în scrisoarea prin care cer deschis explicaţii primarului.
Riposta
La numai câteva zile de la publicatea scrisorii, Primăria municipiului Sibiu vine cu explicaţiile. Conform unui comunicat remis de către Biroul de Presă al Primăriei, proiectul de reparații capitale care vizează zona dintre strada Hipodromului, strada Mirăslău, bulevardul Mihai Viteazu și strada Nicolae Iorga are ca scop rearanjarea spațiului public pentru o utilizare mai eficientă, în acord cu nevoile locuitorilor de aici. „În urma solicitărilor primite din partea cetățenilor înainte de întocmirea proiectului, inclusiv în cadrul întâlnirilor cu aceștia pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului care a avut loc în luna februarie, Primăria a avut în vedere suplimentarea locurilor de parcare și crearea spațiului în care vor fi amenajate platformele pentru colectarea deșeurilor menajere”, se arată în comunicat.
Explicaţia
Motivarea este că locuințele din zonă sunt de tip colectiv, adică blocuri cu 4, 9 sau chiar 11 nivele, adăpostind multe familii de sibieni și deci existând și multe vehicule. De asemenea, s-a avut în vedere lărgirea carosabilului pentru accesul și ieșirea autovehiculelor dintre blocuri, dar și a trotuarelor pentru a permite circulația pietonilor în bune condiții. În prezent există zone în care trotuarele au lățimea mai mică de 1 metru, iar gardul viu le îngustează și mai mult. Pentru efectuarea lucrărilor este însă nevoie de îndepărtarea unui număr rezonabil de arbori și arbuști ale căror rădăcini vor fi afectate de lucrări, reprezentând ulterior un pericol în caz de vânt puternic. Tăierile au fost și vor fi efectuate cu respectarea procedurilor și avizelor cerute de lege. Până în prezent s-au îndepărtat 23 de copaci, din care 13 corcoduși.
În cadrul aceluiași proiect s-a avut în vedere și o reîmprospătare a cartierului și restructurarea zonelor care pun probleme din punct de vedere al curățeniei sau al întreținerii. Un astfel de exemplu este o parte din gardul viu. În multe cazuri, acest gard viu a crescut necontrolat, este neîngrijit și colectează deșeuri.
Se taie…dar nu toţi copacii
“Am luat la cunoștință nemulțumirile unor cetățeni din zonă și am fost în teren tocmai pentru a vedea la fața locului situația și pentru a mă întâlni cu unii dintre aceștia. Am constatat că doar un mic număr de cetățeni doresc conservarea grădinilor de zarzavaturi din fața blocului și a zonelor verzi amenajate improvizat cu bătătoare de covoare și mobilier vechi, cu gard viu inestetic și neîngrijit, care adăpostește tot felul de gunoaie. Majoritatea sibienilor cu care m-am întâlnit în teren doresc ca acest cartier să se schimbe, să fie modern și mai aerisit. Mulți dintre aceștia au subliniat chiar nevoia de a crea noi locuri de parcare. În egală măsură am constatat că sunt în zonă arbori frumoși, zone cu flori care merită păstrate și vom adapta proiectul. Nu se vor tăia toți copacii. Vom tăia o mică parte din aceștia, mai ales arbuști, arbori uscați sau bolnavi și corcoduși. Vom îndepărta și o parte din gardul viu care împiedică execuția lucrărilor. Subliniez și pe această cale faptul că după încheierea lucrărilor se vor planta noi copaci, iar unde este posibil și dacă asociațiile de proprietari doresc, se poate planta și gard viu.”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. Acest răspuns nu i-a mulţumit însă pe locatarii din zona vizată. Aceştia continuă protestele pe reţelele de socializare şi îşi exprimă public nemulţumirea faţă de tăierile masive de copaci ori de câte ori au ocazia.