Plutonierul major Filip-Mihai Midrigan, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, a primit astăzi titlul de „Pompier de Onoare al anului” pentru prezența de spirit dovedită în îndeplinirea unei misiuni de stingere a incendiului în urma căreia au fost salvați 25 de adulți și patru copii.
Distincția i-a fost conferită de vicepremierul Gabriel Oprea, relatează Agerpres.
Midrigan a absolvit Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti în 2004 și de atunci lucrează la Sibiu. În ultimii șapte ani, el a fost şef de gardă intervenţie-stingere şi conducător de autospeciale la Detaşamentul de Pompieri Sibiu. Intervenția care i-a adus distincția de „Pompier de Onoare al anului” a avut loc în luna iulie, pe Aleea Streiu din Sibiu, când un frigider defect a provocat un incendiu într-un apartament și i-a pus în pericol pe locatarii întregului imobil.
De asemenea, în cadrul ceremoniei de marcare a Zilei Pompierului, vicepremierul Oprea a înmânat și distincția „Salvatorul de Onoare al anului” plutonierului major Ștefan Baută de la ISU București — Ilfov, care, aflându-se în timpul liber, a intervenit pentru acordarea primului ajutor pentru patru victime ale unui accident rutier, până la transportul acestora la unitățile spitalicești.
Pentru recompensarea efortului profesional depus și a rezultatelor obținute în îndeplinirea misiunilor încredințate, cu ocazia Zilei Pompierilor din România au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 272 de ofițeri, maiștri militari și subofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate, după cum a precizat MAI într-un comunicat de presă.
Prezent la ceremonia de duminică, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a afirmat că, în cei 167 de ani de istorie și tradiție a pompierilor români, aceștia au fost mereu alături de societatea românească.
„Sunt 167 de ani în care pompierii români au fost alături de societatea românească, au luptat contra-cronometru pentru salvarea vieții, în unele cazuri chiar cu sacrificiul suprem, devenind eroi în memoria noastră”, a spus Arafat.
În opinia sa, se poate vorbi cu încredere despre conceptul de salvator universal, un deziderat care a devenit realitate concretă. „Acest concept trebuie privit prin prisma extinderii majore a responsabilităților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, acestea acoperind astăzi o gamă mult mai variată de situații de urgență — de la incendii, inundații, intemperii până la cazurile medicale de urgență și accidentele colective, fără a fi impusă o limită la implicarea pompierilor în orice situație de urgență în care este nevoie de sprijin acordat cetățenilor și societăților. Misiunile pompierilor au devenit din ce în ce mai dificile, riscurile au crescut, situațiile de urgență sunt tot mai complexe, dar pentru a face față trebuie să fim cât mai bine pregătiți ca persoane, dar și ca dotare”, a subliniat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a mulțumit Guvernului pentru „alocarea la rectificarea bugetară din iulie a 50 de milioane de euro din fondurile europene pentru achiziționarea de echipamente și vehicule de intervenție, precum și de echipamente de comunicații”, menționând că deja peste 40% din suma alocată a fost angajată.
„Acest lucru înseamnă că pompierii vor păși în anul 2016 mai pregătiți și mai eficienți”, a mai spus Arafat.