SIBIU SMART. Dezbateri pe tema Strategiei de dezvoltare a orașului și a Planului de Mobilitate Urbană

Primăria Sibiu continuă demersurile pentru actualizarea Strategiei Integrate pentru Dezvoltare Urbană și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă prin organizarea primelor consultări și dezbateri cu Consiliul Local Sibiu, actori și instituții relevante de pe plan local și din localitățile învecinate, reprezentanți ai ONG-urilor locale și alți factori interesați.

 

“Actualizarea acestor documente este necesară în contextul în care, față de propunerile avansate în cele aprobate în 2017, au survenit mai multe modificări și reorientări în politicile publice, bazate pe direcțiile și directivele europene și naționale pentru dezvoltarea sănătoasă a orașelor, dar și inițiative noi, adaptate la specificul orașului și nevoilor comunității. Ne dorim ca aceste strategii să fie efectiv documente de lucru, care să ne ajute să gândim integrat și inteligent dezvoltarea Sibiului și în următorii ani”, sdpune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

În perioada 28 februarie – 3 martie au fost organizate 6 grupuri de consultare online pe tema Strategiei Integrate pentru Dezvoltare Urbană, pe principalele capitole ale acesteia:

  • Infrastructură și protecția mediului
  • Cooperare teritorială periurbană
  • Educație și economie
  • Dezvoltare socială, sănătate, sport și agrement
  • Cultură, turism și patrimoniu

A fost organizată, de asemenea, o întâlnire cu membrii Consiliului Local Sibiu, arătându-se progresul în actualizarea celor două documente strategice. În cadrul dezbaterilor au fost prezentate rezultatele studiilor care au identificat situația curentă, precum și principalele proiecte propuse pentru fiecare domeniu, participanții fiind invitați să ofere feedback, dar și propuneri și sugestii de proiecte care să fie incluse în Strategie.

De asemenea, luni, 7 martie au avut loc două dezbateri online pe tema Planului de Mobilitate al Municipiului Sibiu, care va fi valabil până în 2030. La prima au fost invitați să participe reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, ai ONG-urilor, cei ai UAT-urilor care fac parte din ADI Transport Metropolitan Sibiu, echipa elaboratorilor Planului Urbanistic General și a Strategiei de Dezvoltare, reprezentanți ai companiei de transport public Tursib și cei ai Ordinului Arhitecților din România. O a doua întâlnire a fost organizată pentru Consiliul Local Sibiu.

În cadrul acestuia au fost prezentate principalele date rezultate din chestionarele completate de sibieni, dar și obiectivele, direcțiile și pilonii propuși pentru Planul actualizat, în acord cu politicile europene de tranziție către o mobilitate verde și în paralel cu creșterea calității mediului și a spațiilor publice. Accesibilitatea pietonală și prioritizarea acestui tip de deplasare, dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete, siguranța infrastructurii de transport, protecția mediului cu focus pe reducerea poluării rezultate din volumul de trafic – acestea sunt doar câteva dintre temele discutate.

„Subliniem faptul că, în momentul în care cele două documente actualizate se apropie de forma finală, acestea vor fi supuse consultării publicului larg care va fi invitat să le studieze și să formuleze opinii și sugestii. Vom anunța public această sesiune de consultare”.

Actualizarea celor două documente strategice se realizează de către Primăria Municipiului Sibiu în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, denumit “Strategie inteligentă bazată pe integrare și urbanizare smart – SIBIU SMART”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura