Duminică, a avut loc în Piața Mare finala concursului European Young Chef Award, o competiție organizată și promovată la nivel european de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT) în colaborare cu fiecare regiune care a primit titlul de regiune gastronomică europeană.
Competiția are scopul de a selecta un tânăr bucătar sibian care să reprezinte regiunea noastră la etapa europeană din Galway, Irlanda, între 25 și 27 noiembrie.
Cu această ocazie, consorțiul care gestionează programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană – Consiliul Județean Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Primăria municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu – a pregătit sibienilor și oaspeților un întreg program menit să scoată în evidență gastronomia locală:
Masters of Flames au gătit pe parcursul zilei doi tauri la proțap, carnea astfel pregătită având mare căutare la public.
De la ora 13 a început Cupa Sibiului în Arta Culinară, un eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism-România. La această competiție s-au înscris 24 de bucătari, câștigătorul fiind desemnat Alin Barabancea cu preparatul „balmoș din Mărginime, sub cupolă de fum”.
Finala concursului European Young Chef Award a început de la ora 18. Cei patru finaliști desemnați în urma preselecțiilor care au avut loc la Mediaș în 11 august au gătit preparate tradiționale reinterpretate:
· Rareș Moga a gătit pomana porcului de Bazna, inovația constând în sosul de pătrunjel cu usturoi confiat și mămăliga aromată cu parmezan și rozmarin
· Constantin Fesan a pregătit tocăniță de mușchiulet de porc cu ienupăr și piure gras de cartofi
· Alin Mihai Costea a gătit tocăniță din mațe de miel cu sos de ardei copt cu miere și cidru de mere
· Andra Andriuc a pregătit păstrăv cu legume de sezon și icre de păstrăv
Concurenții au avut la dispoziție două ore și jumătate pentru a prepara mâncarea. La final, au prezentat juriului preparatul, dar și povestea acestuia și legatura platingului cu regiunea Sibiului.
Andra Andriuc a fost desemnată câștigătoare, urmând să reprezinte regiunea Sibiu la competiția europeană din luna noiembrie și fiind noul ambasador al programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, alături de tinerii bucătari Alin Barabancea și Daniel Joarză, câștigători ai edițiilor precedente.
Andra are 21 de ani, este studentă la Facultatea de Științe Socio-Umane din Sibiu, a absolvit școala de bucătari a cunoscutului chef Adi Hădean și lucrează în prezent la Restaurantul Jules din Sibiu.
Juriul a fost format din specialiști recunoscuți și medialiați pe plan național și internațional:
· Lady Chef Cornelia Ghișoi – președintele juriului, maestru în Arta Culinară, membru al Echipei Naționale de Bucătari a României, membru al World Association of Chefs Societies, specialist în bucătărie modernă, vânat și deserturi.
· maestrul Gheorghe Ciutacu – maestru în Arta Culinară, specialist în bucătărie franceză și germană, multiplu medaliat în competiții naționale și internaționale.
· chef Adrian Șișiu – finalist din partea României la Campionatul Mondial de Paste Barilla din Milano în 2017, specialist în bucătărie italiană, tradițională și modernă
Seara s-a încheiat cu un concert susținut de trupa Subcarpați, în Piața Mare strângându-se mii de oameni care s-au bucurat de muzică.