Germania, Italia, Austria, Malta și, mai nou, Ducatul Luxemburg au misiuni diplomatice în Sibiu. Orașul a devenit un reper important și în plan politic.
Relațiile internaționale construite în ultimii 20 de ani, atragerea investitorilor străini și credibilitatea mediului economic din zonă, derularea unor proiectele internaționale de mare impact ale diferitelor instituții de cultură, învățământ și nu numai, cum ar fi Festivalul Internațional de Teatru, istoria și tradiția sa, dar și statutul de Capitală Culturală Europeană în 2007 au fost principalele atuuri care au determinat cancelariile europene să-și deschidă reprezentanțe la Sibiu. Cel mai recent exemplu este deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg, eveniment ce va avea loc în acest final de săptămână la Sibiu.
O onoare pentru Sibiu
Practic, Sibiul își consolidează poziția în ceea ce privește diplomația românească și cea europeană prin deschiderea noului consulat. Pe lângă consulatul onorific luxemburghez, la Sibiu, mai există patru consulate aparținând unor țări europene. Astfel, potrivit site-ului MAE, în oraș își desfășoară activitatea Consulatul Republicii Federale a Germaniei, condus de Judith Urban, pe strada Lucian Blaga nr. 15 – 17, Consulatul Onorific al Republicii Austria – consul Andreas Huber, sediul pe str. General Magheru nr. 4; Consulatul Onorific al Republicii Italia – consul Italo Selleri, pe str. Nicolae Iorga nr. 35, și Consulatul Onorific al Republicii Malta – consul Jonathan Scifo Diamantino, pe str. Ștefan cel Mare nr. 193. Un lucru onorant pentru comunitatea sibiană, în condițiile în care misiunea acestor consulate vizează dezvoltarea proiectelor culturale și sprijinirea investitorilor din aceste țări pentru dezvoltarea unor afaceri stabile și de durată, dar și rezolvarea unor aspecte administrative pentru cetățenii acestor țări care își desfășoară activitatea în Transilvania și în regiunile vecine. Chiar dacă aceste consulate au în circumscripție și alte județe din Transilvania, Sibiul a reușit, prin lobby-ul desfășurat, să se înscrie pe hartă europeană a diplomației.
Daniel Plier, consul onorific
Sibiul aniversează, astăzi, un deceniu de când a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană, împreună cu Luxemburgul. Primăria Sibiu este, pentru două zile (17 – 18 iunie), gazda manifestărilor care vor fi onorate de prezența președintelui Klaus Iohannis și a Excelenței Sale, Xavier Bettel, prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg. Punctul principal al aniversării va fi deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu – unde altundeva decât la Casa Luxemburg din Piața Mică. Totodată, va avea loc și numirea în funcția de consul onorific a lui Daniel Plier, născut la Luxemburg în 1968, actualmente actor şi regizor la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.
Din delegațiile oficiale vor face parte ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul Luxemburgului în România, Christian Biever, consilieri prezidențiali și de stat, dar și reprezentanți ai echipei din Luxemburg care au lucrat împreună cu echipa din Sibiu în anul 2007. Aniversarea este cu atât mai importantă cu cât Sibiul se pregătește pentru un alt mare program european, Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019.
Iohannis promovează Sibiul din postura de președinte
Fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, se întoarce acasă pentru prima dată din postura oficială de președinte al României pentru a promova Sibiul pe cale diplomatică. Este practic, primul eveniment de amploare la care participă oficial pentru a sprijini interesele comunității sibiene, în condițiile în care până acum a venit doar în vizite private sau pentru a lua parte la câteva evenimente importante.
Programul vizitei aniversare
Primăria Sibiu va fi gazda unei ceremonii în cadrul căreia directorul teatrului din localitatea Esch sur Alzette din Luxemburg, Charles Muller, și directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, Constantin Chiriac, vor primi decorația de stat Meritul Cultural în grad de Ofițer din partea președintelui României și respectiv din partea prim-ministrului luxemburghez. În programul delegației este inclusă o masă rotundă cu tema „Sibiu – destinație europeană pentru investiții, cultură și turism”, vizionarea spectacolului de teatru „Șefele” la Teatrul Național „Radu Stanca”, vizitarea Muzeului Brukenthal și o scurtă vizită în centrul istoric al Sibiului. „Sibiul și Luxemburgul vor sărbători împreună deceniul care a trecut de la succesul Programului Capitală Culturală Europeană. Nu puteam să marcăm acest moment fără partenerii și prietenii noștri luxemburghezi care ne-au invitat în 2004 să ne alăturăm lor în acest program. Vom sublinia cu această ocazie succesul Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, care nu ar fi fost posibil fără managementul strategic și eficient al primarului de atunci și președintele României de astăzi, Excelența Sa, dl. Klaus Iohannis. Sunt onorată să fiu gazda acestor manifestări la Primăria Sibiu”, susține primarul Astrid Fodor.
O onoare pentru sibieni și sunt încântată să îl cunosc personal pe dl.consul Italo Selleri,o persoană deosebită.