Emoție, nostalgie și pasiune – acestea au fost „ingredientele” serii de vineri, 19 noiembrie, de la Sala Thalia. Aici a avut loc concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, un eveniment ce l-a avut ca invitat special pe pianistul Eduard Kunz. La pupitrul dirijoral s-a aflat tânărul Cristian Spătaru, primul muzician originar din Republica Moldova care a absolvit Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Evenimentul s-a desfășurat sub umbrela „Sibiu – Orașul Bunelor Maniere” un proiect derulat de Asociația „Sibiu 1191”.
„Sibiu – Orașul Bunelor Maniere” își propune, an de an, să promoveze orașul de pe Cibin în toate ipostazele sale. Printre activitățile din acest an s-au numărat concursuri pentru copii, evenimente dedicate regulilor de bună purtare, expoziții de fotografie în care „personajul” principal a fost Sibiul, precum și concerte și alte evenimente artistice. Vineri, 19 noiembrie, proiectul a derulat, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, un eveniment emoționant, care a avut loc cu sala plină, respectând gradul de ocupare 30% din capacitatea sălii și toate normele sanitare și de distanțare în vigoare.
Prima piesă clasică ascultată de dirijorul Cristian Spătaru, pusă în scenă la Sibiu
Publicul prezent la concertul de vineri a avut ocazia să asculte o piesă de suflet pentru tânărul dirijor Cristian Spătaru. Acesta a adus în fața sibienilor prima piesă clasică pe care a ascultat-o în copilărie.
„M-am simțit foarte bine pe scena din Sibiu! A fost un program inedit! Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov este concertul pe care l-am auzit la o vârstă foarte fragedă, prima piesă clasică pe care am auzit-o. A pus o amprentă foarte mare în conștiința mea și acum m-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să dirijez acest concert! De asemenea, m-am bucurat să prezint, alături de Orchestră, «The Wasps», care se traduce «Viespile», de Ralph Vaughan Williams. Am fost foarte fericit să aud aplauzele publicului”, a spus, la finalul concertului, tânărul dirijor de 28 de ani.
Pe scena Sălii Thalia, vineri, s-a aflat și pianistul Eduard Kunz, invitat special al evenimentului. Artistul se numără printre cei zece pianiști ai viitorului, după cum a fost numit de BBC Music Magazine, cântând, de-a lungul carierei, alături de peste 70 de orchestre importante ale lumii.
Aplauzele publicului, răsplata artiștilor
La finalul concertului, artiștii au fost răsplătiți cu ropote de aplauze. „M-am bucurat mult de această seară pe muzică clasică! Tinerii artiști ne-au transpus, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, într-o lume frumoasă, în care am uitat de griji, de pandemie și alte necazuri”, a spus Ionuț, unul dintre spectatori.
Publicul de vineri seară a fost de toate vârstele. Maria a venit, de exemplu, însoțită la concert de fiul său de șapte ani. „Noi participăm frecvent la astfel de evenimente. Doresc să îmi educ copilul în spiritul Sibiului cultural, iar Filarmonica de Stat Sibiu și organizatorii proiectului „Sibiu -Orașul Bunelor Maniere” ne-au dat ocazia să îi mai oferim lui Radu încă o lecție de frumusețe și artă”, a spus Maria.
Următorul obiectiv al proiectului „Sibiu – Orașul Bunelor Maniere” este tipărirea calendarului în care vor fi 12 fotografii din expoziția-concurs cu același titlu. Acesta va fi tipărit în prima jumătate a lunii decembrie, în aproximativ 2.000 de exemplare.
Proiectul „Sibiu- Orașul Bunelor Maniere” este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, fiind susținut de Romgaz, The Lake Home – Living Experience, NTT DATA ROMANIA , New Concept Living si Generali Romania.