Sibiu Open, un vector de imagine pentru promovarea Sibiului

Marea finală a celui mai important turneu de tenis din Transilvania, Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank, s-a desfășurat în condiții propice. Pe o vreme plăcută, cu tribunele pline, australianul Jason Kubler și moldoveanul Radu Albot au oferit un meci-spectacol.

În finala surprizelor, s-a impus Jason Kubler cu 6/4 6/1 în fața lui Radu Albot. A fost un ultim act surpriză, în condițiile în care cei doi i-au eliminat pe principalii favoriți, Blaz Rola și Albert Montanes.

Cei doi finaliști au fost premiați de primarul Klaus Iohannis și de reprezentanții Raiffeisen Bank România, sponsorul principal al turneului de la Sibiu. Jason Kubler a plecat de la Sibiu cu 6150 de euro și 90 de puncte ATP, în timp ce Radu Albot a câștigat 3.600 de euro și 55 de puncte în clasamentul mondial. Sibiu Open s-a desfășurat în perioada 20 – 28 septembrie.

Cea mai frumosă perioadă din cariera sa

Kubler a câștigat primul turneu Challenger din carieră și aceasta este, probabil, cea mai mare realizare din cariera sa de tenisman, după participarea la ediția din 2010 a Australian Open, unul dintre cele patru turnee de Grand Slam, alături de Roland Garros, Wimbledon și US Open. Victoria sa, pe zgură, este cu atât mai surprinzătoare cu cât, de obicei, jucătorii australieni preferă suprafețele rapide, iarba și HARD. În urma câștigării titlului de la Sibiu, Jason Kubler a urcat pe locul 155 ATP, cea mai bună clasare din cariera sa. Australianul a fost însoțit la Sibiu de prietena sa, care în timpul partidelor l-a încurajat și i-a pregătit rachetele. Totodată, faptul că turneul Challeneger de la Sibiu a fost adjudecat de un australian denotă aprecierea de care se bucură Sibiu Open în lumea tenisului.

kubler

Jason Kubler are 21 de ani și una dintre speranțele tenisului australian, în condițiile în care a fost un junior cu rezultate foarte bune. De asemenea, a jucat în câteva turnee ATP în carieră, cum ar fi cele de la Sydney, Brisbane și Dusseldorf.

Românii, decepțiile turneului de simplu

Cei mai buni tenismeni români prezenți pe tabloul principal de concurs, în speță Victor Hănescu (favorit 5), Adrian Ungur (cap de serie 4), Marius Copil și Victor Crivoi au avut o evoluție mult sub așteptări, fiind învinși aproape fără probleme de adversari. Deși veneau după un moment bun – echipa României de Cupa Davis învingând naționala Suedei în barajul de menținere în grupa I Euro-africană – Hănescu i-a luat șase ghemuri lui Crivoi, în primul tur, Copil a câștigat cinci ghemuri în fața lui Jaroslav Pospisil, câștigătorul de anul trecut al turneului de la Sibiu, în timp ce Ungur, după o victorie clară în primul tur împotriva lui Andrea Arnaboldi, nu a reușit mai nimic în fața bosniacului Tomislav Brkic (3/6 3/6). Una peste alta, cei trei jucători români au pierdut în fața unor adversari mult mai slab clasamenți în ierarhia ATP. De altfel, nici tinerii jucători români care au primit wild-card-uri nu au reușit prea multe. Dar nu existau speranțe prea mari.

Turneul surprizelor

Ediția din acest an, ca și participare, a fost cea mai valoroasă dintre toate, în condițiile în care cei opt favoriți se aflau în Top 150 ATP. În plus, la Sibiu a venit întreaga echipă de Cupa Davis a României. Din păcate, meciurile din primele tururi ale turneului au stat sub semnul surprizelor. Favoriții au căzut unul după altul sau au fost nevoiți să abandoneze. Principalul favorit, Blaz Rola, singurul clasat în top 100 ATP, a fost eliminat de Radu Albot. Albert Montanes, cap de serie nr. 2, ce-i drept venit după o accidentare la US Open, a câștigat în primul tur, dar a fost eliminat în turul de doi de australianul Jason Kubler. Pere Riba, al treilea pe lista favoriților, a abandonat și el în semifinale, din cauza accidentării la piciorul drept. Cu probleme fizice s-a confruntat și tânăra speranță a tenisului maghiar, Marton Fucsovic, care a renunțat din cauza unei accidentări la spate. Aceeași soartă a avut și Marco Cecchinato, favorit 8 și finalist la ediția trecută.

Victor Cornea, speranța tenisului românesc

Surpriza plăcută a ediției din acest an, în ceea ce privește evoluția românilor, a fost sibianul Victor Cornea. Acesta a arătat încă o dată că organizarea acestui turneu la Sibiu este binevenită și necesară. Doar în acest mod, tenisul sibian poate evolua și propune jucători de valoare. Deși pornea cu șansa a doua în disputa din primul tur cu germanul Peter Torebko, jucător mult mai bine clasat în clasamentul ATP, tenismanul sibian, locul 975 ATP la simplu, a jucat de la egal la egal cu adversarul său. După ce a trecut de tracul debutului de meci (a pierdut primul set cu 1/6), în setul doi Victor Cornea și-a etalat calitățile fizice și tehnice, controlând în mare parte meciul. În finalul setul doi, a beneficiat de o minge de set, însă, din păcate, nu a fructificat-o, astfel că s-a ajuns în tie-break. Sibianul a condus aici cu 3-1, însă lipsa de experiență și constanța germanului de pe linia din spate a terenului au fost decisive. Cornea a fost învins cu 6/1 7/6, însă spectatorii prezenți la meci au plecat convinși că foarte puțin i-a lipsit sibianului pentru a obține cel mai importante succes din carieră.

Ploaia și frigul încurcă programul

Odată cu mutarea turneului în luna septembrie, turneul de la Sibiu stă la mâna capriciilor vremii. Ca și anul trecut, în ziua de marți ploaia și frigul au pus stăpânire pe cocheta bază Pamira. Mai multe meciuri au fost amânate. Deși toată lumea este supărată că nu se poate juca în astfel de momente, iar organizatorii se află sub un stres continuu, jucătorii par să-și ascundă mai bine nervii întinși la maxim. În Players’ Lounge, italienii s-au întins la un pahar de vorbă, în timp ce cehii și slovacii au jucat cărți pe durata ploii. Totodată, jucătorii din spațiul ex-iugoslav au făcut glume în zona lor, în timp ce jucătorii românii și-au văzut fiecare de treaba lui, comunicarea între ei fiind minimă. În tot acest timp, supervisorul turneului Roland Herfel și directorului concursului Marius Vecerdea inspectau terenuri și încercau să anticipeze ora reluării partidelor. Spre seară, când era clar că nu mai puteau fi reluate meciurile, cei doi negociau programul zilei următoare. Reprogramarea meciurilor se face după un regulament foarte clar, deoarece marea majoritate a jucătorilor de pe tabloul de simplu erau implicați și în proba de dublu. În aceste condiții, este foarte greu că un jucător să joace două partide în aceeași zi. Vremea bună a revenit însă de miercuri, astfel că programul ulterior nu a mai suferit modificări.

Ungur și Copil și-au revenit la dublu

După începutul dezastruos de turneu, când au fost departe de forma care îi recomandă, Adi Ungur și Marius Copil s-au adunat și au jucat mult mai bine în partidele de pe tabloul de dublu. Ungur a făcut pereche cu Potito Starace, fiind principalii favoriți, în timp ce Marius Copil și Alexaxandru Carpen au dat senzația unei echipe sudate. După evoluții foarte bune, cele două perechi și-au disputat finala de dublu a turneului. Învingători au ieșit Ungur și Starace, mult mai experimentați și mai exacți, scorul finalei fiind 7/5 6/2. Practic, după evoluția de la dublu, Ungur și Copil și-au mai spălat rușinea după evoluțiile de pe tabloul de simplu.

Petrecerea jucătorilor, evenimentul monden al săptămânii

În acest an, directorul turneului, Marius Vecerdea, a organizat petrecerea jucătorilor pentru prima dată. Acest eveniment monden este organizat, de obicei, cu ocazia marilor turnee din circuitul ATP. Astfel, la petrecerea turneului de la Sibiu, pe lângă gazda Marius Vecerdea, au luat parte jucătorii de tenis prezenți în competiția sibiană, responsabilii ATP, reprezentanții sponsorilor, dar și cei ai administrației locale, în condițiile în care Consiliul Local a co-finanțat organizarea. Printre invitații de onoare s-a aflat și primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Recepția a fost ținută, miercuri, în cadrul complexului Aria Sport. Într-un cadru festiv, cei prezenți au lăsat deoparte încleștarea de pe terenul de tenis, condițiile de organizare a turneului și regulile ATP și pentru câteva ore s-au relaxat într-o atmosferă plăcută și liniștită. Totodată, cu ocazia evenimentului, a fost prezentată o retrospectivă în imagini a turneului sibian (edițiile 2012, 2013 și 2014), iar Iohannis i-a îndemnat pe jucători și pe oficialii ATP să viziteze fosta Capitală Culturală a Europei din 2007. La rândul său, supervisorul ATP, Roland Herfel, a fost încântat de vizita la Sibiu, mai ales că a venit într-un oraș cu puternice rădăcini etnice germane.


text: Cosmin PAL | foto: Silvana ARMAT

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*