Sibiu Jazz Festival a ajuns la cea de-a 46-a ediţie

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Modern Art OrchestraFondat la începutul anilor ‘70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii ’80, capitala jazz-ului din România. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, cand însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

Big band contemporan

La ediția de anul acesta, una dintre trupele cap de afiş este Modern Art Orchestra (MAO), un big band contemporan de jazz ce se axează pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. În calitate de fondator și director artistic al formației, trompetistul numărul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs, a reușit să adune muzicieni de prim rang ce abordează genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzică clasică sau contemporană. MAO și-a câștigat statutul de formație creativă cu un sunet unic, ce își are rădăcina în fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist și aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de cameră. Formația a realizat nenumărate proiecte de succes, alături de muzicieni de renume internațional precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

Trio memorabil

Tot la Sibiu va fi prezent și Trio-ul Reijseger – Fraanje – Sylla din Olanda. Repertoriul lor constă în cântece africane în dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleză al trupei, Mola, și liniile melodice ale lui Ernst Reijseger și Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonoră a filmelor lui Werner Herzog. Reijseger este un maestru al violoncelului, combinând variații de Bach, cu linii de bass hard bop în stilul lui Mingus și chiar ritmuri de percuție africană. Ceilalți membri ai formației sunt la fel de talentați și originali în interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promițători tineri pianiști din Europa, creează linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar Mola Sylla exprimă propriile tradiții culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de cateva instrumente africane originale. Rezultatul acestui mix de stiluri și tradiții este extrem de original și nu parcurge doar genuri muzicale diferite, dar le și transcede.

Câştigător Global Music Award, la Sibiu

Un alt nume important din festival este Sekou Kouyate, câștigător al Global Music Award – medalia de aur. De multe ori, supranumit „Jimi Hendrix al Korei“ datorită riffurilor sale rapide și al sonorității fascinante, Kouyate este un artist unic. Originar din Guineea, el a obținut recunoaștere internațională, fiind cunoscut astăzi drept unul dintre cei mai talentați interpreți de electric kora, instrument muzical de origine africană. A colaborat cu artiști precum: marele pianist cubanez – Roberto Fonseca, regele parizian al funk-ului – Marco Prince FFF, formația de muzică zouk „Kassav“ din Martinica sau rapperul newyorkez Joe Driscoll.

Programul complet – disponibil online

Nu în ultimul rând, la cea de-a 46-a ediție, iubitorii de jazz vor putea să savureze recitalurile formațiilor: The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia), precum și serile de jam sessions ce vor fi organizate în diverse locații din oraș.

Mai multe detalii despre artiști și programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

Rampă de lansare

Festivalul debutează cu deja tradiţionalul Concurs Internațional Sibiu Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platformă de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmărit în direct pe livestream.com, sibiujazz.ro și pe contul de Facebook al festivalului. După două zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere, ce va fi deschisă în acorduri de jazz manoush cu recitalul câștigătorilor ediției 2015: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa și al Quartet-ului condus de Amalia Preda, câștigătoarea premiului pentru cel mai bun solist vocal în anul 2014.

Expoziţie foto

Festivalul de la Sibiu a fost totdeauna însoțit de o expoziție de fotografie realizată cu sprijinul mai multor fotografi din țară și din străinătate:  Fred Nuss, Gheorghe Lăzăroiu, Emilian Săvescu, Andrei Buta, Gicu Șerban, Iulian Ignat, Mircea Albuțiu, Marcel Baciu, Ana Poenariu, Sebastian Marcovici, Lorin Ioniță, Marius Miclea, Scott Eastman, Stefan Jammer și mulți alții. La începuturi, expoziția purta denumirea „Blitz Jazz“, iar din 2007 e devenit „Focus Jazz“. Ca în fiecare an, expoziția prezintă momente unice din istoria Sibiu Jazz Festival, cu o deosebită valoare artistică și impact vizual. Pentru prima dată în istoria festivalului, această expoziție tradițională este completată cu lucrări originale realizate special pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu de către artistul fotograf Tibor Jakab.

Momente pe care nu trebuie să le ratați

Joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzică evreiască, o combinație electrizantă în care cântecele tradiționale iudaice se împletesc cu muzica de jazz. Seara se încheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai importantă orchestră de jazz din Ungaria, recunoscută internațional datorită colaborărilor cu muzicieni de renume.

Seara de vineri debutează cu recitalul formației italiene Tangostinato, care prezintă un proiect ambițios, în care muzica face loc senzualității unice a tangoului. După acest periplu, ne vom întâlni cu un trio exploziv, Reijseger – Fraanje – Sylla, care creează o întreagă lume plină de umor, unde excelența improvizațiilor se combină cu ritmuri și cântece africane, interpretate de solistul de origine senegaleză Mola Sylla.Sâmbăta va fi plină de culoare! La început de program, cei de la Dock in Absolute vor îmbina jazzul cu muzică clasică, rock și electro, pregătind astfel atmosfera incendiară pe care o va declanșa Sekou Kouyate, supranumit „Jimi Hendrix al Korei“. Kora este o harpă africană mandika. Sonoritatea korei se aseamănă cu cea a harpei, deși atunci când este folosită în stil tradițional, aduce mai degrabă spre sound-ul flamenco și cel al chitarei tradiționale de blues.Festivalul se va încheia vesel, într-o atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, în parteneriat cu jazz.ro.

Bilete şi abonamente

Biletele și abonamentele se pot cumpăra din rețeaua Eventim (librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și OMV). Prețul unui bilet este de 50 lei (redus – 30 lei), iar prețul unui abonament este de 120 lei (redus – 70 lei).

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura