Sibiu, capitala Europei

Summit-ul Uniunii Europene ar putea fi cel mai important moment din istoria Sibiului. Pentru a putea onora evenimentul, orașul se pregătește intens. Dincolo de eforturile care îi nemulțumesc pe sibieni, marele câștig constă în notorietatea de care se va bucura Sibiul în viitor, în condițiile în care marile orașe ale lumii investesc milioane de euro pentru promovare.

foto: Mihai Colibaba

Summit-ul îi va scoate pe sibieni din rutină, cel puțin în a doua săptămână a lunii mai. Sibienii nu pot beneficia de serviciile Primăriei în data de 9 mai și vor avea restricții de circulație în zona centrului, elevii și studenții vor avea vacanță forțată, turiștii nu se vor bucura de principalele atracții, iar terasele de pe pietonala Nicolae Bălcescu vor fi închise. Mai mult, Sibiul se va transforma într-un oraș Big Brother, împânzit de camere de luat vederi și forțe de ordine. Și Șoseaua Alba Iulia va fi închisă circulației, din cauza coloanelor oficiale.

Lucrările Summit-ului șefilor de state și guverne din statele membre ale UE se vor desfăşura în clădirea Primăriei, iar preşedintele Klaus Iohannis își va primi oaspeţii chiar în biroul unde a fost primar, a dezvăluit Astrid Fodor. Primăria se află într-un proces de renovare, care include reamenajarea biroului edilului-șef și a unor spații necesare accesului și derulării întâlnirilor. Summit-ul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 – 2024, va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale și 400 de invitaţi de rang înalt. Pentru ca totul să decurgă bine, pregătirile sunt în toi. Astfel, în data de 28 martie va avea loc la Sibiu o şedinţă cu reprezentanţi ai delegaţiilor. „În 28 martie vin antemergătorii tuturor statelor şi atunci şi după aceea se va trage linie. Vin şi vizionează spaţiile, locaţiile şi trag o concluzie“, a menționat Fodor.

Pregătiri temeinice

Primarul Astrid Fodor crede că nu va fi niciun incident de securitate. „Sunt convinsă că nu va fi niciun incident. Văd că toţi care se ocupă sunt bine pregătiţi profesional şi sunt convinsă că incidente de securitate nu vor avea loc. Să sperăm“. Fodor a mai anunţat că au început efectiv lucrările de montare a noului sistem de monitorizare video, în valoare de peste 12 milioane de lei, din care 10 milioane de lei sunt bani de la Guvern şi alte două milioane de la bugetul local. Dispozitivele vor supraveghea traseul de la aeroport până în Piaţa Mare. De asemenea, oaspeții vor fi monitorizaţi video şi pe traseul de la locul discuţiilor din sediul Primăriei, până la hotelurile unde vor fi cazaţi, în special pe Calea Dumbrăvii, artera rutieră care leagă centrul cu ieşirea spre Răşinari, unde se află hotelul Hilton, singurul de cinci stele din oraş, rezervat integral pentru Summit-ul din mai. „Au început efectiv şi lucrările. Deci se vor instala camerele video. În principal se vor monta pe zona istorică, zona unde ştim că se desfăşoară Summit-ul şi pe unde vor circula şefii de state şi de guverne din UE, deci inclusiv zona până pe Calea Dumbrăvii, Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Huet, strada Cetăţii, strada Alba Iulia, că se vine de la aeroport“, a spus Fodor.

Vacanță cu recuperare

Zilele pierdute în unităţile şcolare din municipiul Sibiu din cauza Summit-ului UE ar putea fi recuperate şi în timpul săptămânii, dacă reprezentanţii unităţilor de învăţământ decid că se pot ţine aceste ore, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), care s-a întâlnit cu sindicatele din Învățământ. Decizia a fost luată luni, după ce atât cadrele didactice, cât şi părinţii s-au declarat nemulţumiţi că sâmbătă copiii au fost nevoiţi să meargă la grădiniţe, şcoli şi licee. În multe cazuri, sibienii nu şi-au lăsat copiii la şcoli sau nu i-au putut trimite să facă ore, pentru că, în cazul navetiştilor, nu există mijloace de transport care să-i aducă în reședința de judeţ. „În fiecare unitate de învăţământ din municipiul Sibiu se vor întruni Consiliul Profesoral şi Consiliul de Administraţie care, în funcţie de capacitatea unităţilor de învăţământ, numărul de schimburi în care se desfăşoară activităţile didactice şi de alte aspecte specifice lor, vor decide modalităţile alternative la programul de recuperare înaintat prin adresa nr. 2515/01.03.2019. Hotărârile Consiliului de Administraţie din fiecare unitate de învăţământ, însoţite de programul efectiv de recuperare, vor fi remise către IŞJ Sibiu până vineri (astăzi, 8 martie – n.red.) documentele respective purtând ştampila unităţii de învăţământ, semnătura directorului şi a liderului de sindicat“, se arată în comunicatul IȘJ Sibiu.

Restricții și la spital

Pregătirile pentru Summit vizează și cel mai mare spital din municipiul și județul Sibiu. „Urgența va funcționa normal, însă, din discuțiile pe care le-am avut cu cei implicați, gradul de ocupare a spitalului trebuie să nu depășească 60 la sută, în condițiile în care în prezent atinge 70-80 la sută, iar programările pentru bolnavii cronici vor fi mai puține pe perioada desfășurării Summit-ului“, ne-a declarat Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

ULBS se implică

Studenţii Universităţii „Lucian Blaga“ vor avea vacanţa de primăvară prelungită cu încă o săptămână, ca urmare a măsurilor de securitate luate pentru organizarea Summit-ului UE.

„O parte din spaţiile universităţii vor fi folosite pentru activităţi în cadrul Summit-ului (cum este cazul clădirii în care funcţionează Facultatea de Medicină şi Aula Magna), iar restricţiile de securitate vor fi foarte stricte, astfel că studenţii care aveau programate cursuri în această clădire nu ar fi avut acces. Astfel, s-a decis ca vacanţa de Paşte şi 1 Mai să fie prelungită cu încă o săptămână, cursurile urmând a fi reluate în 13 mai. Şapte din cele nouă facultăţi vor recupera cursurile în weekend-urile următoare, iar la Ştiinţe Economice şi Inginerie s-a decis prelungirea cu o săptămână a anului universitar“, a transmis ULBS.

Nu mai sunt locuri de cazare

În preajma Summit-ului UE, nu vor mai fi locuri de cazare libere decât în judeţul Alba, fiind deja rezervate toate hotelurile şi pensiunile din Sibiu şi din localităţile învecinate. „Sigur este o problemă, pentru că, normal, oraşul nu are atâtea locuri de cazare la câte solicitări sunt. Eu ştiu, spre exemplu, că pentru Summit-ul Tineretului, care are loc în data de 8 mai, cazare nu s-a mai găsit la Sibiu şi tinerii participanţi care vin din toate ţările Europei de Vest s-au cazat la hotelul de la Alba Iulia şi vin cu autocarele la Sibiu“, a declarat primarul Astrid Fodor, marţi, într-o conferinţă de presă.

Consulul german vede partea pozitivă

Consulul Republicii Federale Germania, Hans E. Tischler, consideră că Summit-ul din 9 mai este foarte important pentru comunitatea sibiană. „E foarte important că Summit-ul va avea loc aici, la Sibiu. Evenimentul va statua semnale foarte importante de solidaritate, va schiţa viziuni noi pentru viitor, care implică un angajament important din partea tuturor celor implicaţi la întâlnire. Dl. Iohannis va fi o gazdă foarte bună şi încă o dată foarte important că evenimentul are loc într-un oraş ca Sibiul, cu o foarte mare tradiţie, în care mereu au trăit laolaltă diferite popoare, diferite naţiuni în pace şi este un context foarte bun pentru schimburi de păreri şi opinii importante“, a declarat ieri diplomatul german.

Tischler a evidenţiat că Sibiul este un exemplu de oraş românesc, în care de secole nu există conflicte interetnice. „Transilvania este rezultat al bunei convieţuiri peste secole a diferitelor grupuri etnice. Aici s-a desfăşurat atâta timp, cu succes, un bun comerţ, au avut loc schimburi de experienţă, la diferite nivele. Sibiul este deci un bun exemplu din multe puncte de vedere, ca oraş“, a conchis acesta.

Forțele speciale, în alertă

Pentru Summit vor fi mobilizaţi 900 de poliţişti, din care aproximativ 500 vor fi aduşi din alte judeţe, potrivit comisarului șef Tiberiu Ivancea, inspectorul șef al IPJ Sibiu. „În momentul de faţă suntem în grafic cu toate pregătirile, avem stabilite în proporţie de 90 la sută efectivele de care avem nevoie, logistica necesară, astfel încât din punctul nostru de vedere nu va fi nicio problemă. Pot să vorbesc doar despre Poliţie, noi vom avea angrenaţi în jur de 850 – 900 de poliţişti. În jur de 500 de poliţişti (din alte judeţe – n.red.). În principiu, avem ceea ce ne trebuie“, a declarat șeful Poliției județene, în Colegiul Prefectural.

HANS E. TISCHLER | consulul Germaniei: „La Summit este ocazia de a strânge la un loc şi a favoriza un schimb de experienţă şi de păreri. România nu este doar Bucureşti şi are şi oraşe atât de frumoase ca Sibiul şi de aceea este cu siguranţă un loc foarte bun pentru desfăşurarea acestui important eveniment.“

Iepurașul de Paști, evacuat din Piața Mare

Un eveniment devenit tradiție, care atrage anual mii de turiști la Sibiu, nu va avea loc. Este vorba despre Târgul de Paști. „Perioada de desfășurare se suprapune cu diverse pregătiri în vederea Summit-ului UE care are loc la Sibiu și locația nu este disponibilă“, au explicat organizatorii.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura