Sibienii se implică în războiul verde

protest padure Aproximativ 300 de sibieni şi-au anunţat prezenţa la protestul faţă de despăduririle abuzive, care va avea loc sâmbătă după-amiază, în centrul istoric. „Cine are posibilitatea este rugat să aducă un izopren, o salteluţă sau o pătură veche pentru a ne întinde pe jos precum copacii care au fost tăiaţi în mod abuziv“, spun organizatorii. Ei cer „adoptarea unui Cod Silvic care să apere pădurile şi să ne protejeze de practicile abuzive ale companiilor şi să se înăsprească controalele la procesatori şi în portul Constanţa“. În plan politic, dezbaterea pentru noul Cod Silvic a degenerat într-un război al declarațiilor în care, mai nou, sunt implicate și Serviciile. Primul ministru susține că liberalii fac jocul celui mai mare procesator din industria lemnului autohtonă – Holzindustrie Schweighofer. Pus în fața insinuărilor de trafic de influență, președintele Iohannis a cerut SRI să verifice situația și îl amenință pe „tânărul premier“ că „va răspunde pentru aceste afirmații“.

Primul ministru, Victor Ponta, susține că liberalii fac jocul celui mai mare procesator din industria lemnului autohtonă – Holzindustrie Schweighofer.

 Ponta

Pus în fața insinuărilor de trafic de influență, președintele Klaus Iohannis a cerut SRI să verifice situația și îl amenință pe „tânărul premier“ că „va răspunde pentru aceste afirmații“.

Iohannis la butoane

„Afirmă la TV tânărul prim-ministru că ar avea el informații de la Servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiți reprezentanți ai unor procesatori de lemn și lasă să se înțeleagă că ar exista un fel de trafic de influență la nivelul președintelui. Acest lucru este deopotrivă surprinzător și fals. Am verificat la nivelul Administrației Prezidențiale și nu a existat nicio discuție nici cu lobby-iști, nici măcar cu foști colegi din PNL pe această temă“, a replicat Iohannis. Președintele a anunțat că a cerut ieri dimineață directorului SRI să cerceteze cu maximă seriozitate afirmațiile lui Ponta. „Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. Am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informații dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă, să se ia evident de urgență măsurile care se impun, dar dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmații“, a adăugat șeful Statului. El a explicat că, în momentul în care a retrimis Codul Silvic în Parlament, s-a bazat pe documentul venit din partea Consiliului Concurenței.

Întâlniri cu austriecii?

iohannis

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta se contrează în declarații pe tema noului Cod Silvic

Victor Ponta a afirmat, miercuri seară, într-o emisiune televizată, că mai mulți politicieni liberali au avut întâlniri în „calitate oficială și privată“ cu reprezentanții firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer și că au dezinformat Administrația Prezidențială pe tema Codului Silvic. „Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște «binevoitori», în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic și acum luptă cu tot ce pot ca să nu se adopte și să nu se pună această limită, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au niște interese care sunt strict private“, a comentat el, adăugând că va informa CSAT.

Cerere respinsă

Comisiile reunite de Mediu, Agricultură și Juridică din Camera Deputaților au respins, marți, cererea lui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. 20 de deputați au votat „pentru” și 35 „împotrivă”, cererea fiind susținută de liberali, în timp ce PSD și UDMR au fost contra. Deputații social-democrați au considerat că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii, în timp ce liberalii au cerut să se dezbată pe puncte obiecțiile cuprinse în cerere.
De ce a cerut Iohannis reexaminarea?

„Apreciem ca dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă – sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene“, se arată în cererea de reexaminare semnată de șeful statului.

Sibienii ies în stradă

Aproximativ 300 de sibieni şi-au anunţat prezenţa la protestul faţă de despăduririle abuzive, care va avea loc sâmbătă, între orele 16.00 și 18.00, în centrul istoric. „Evenimentul este organizat de către comunitatea «Uniţi Salvăm» şi este susţinut de mai multe grupuri şi organizaţii sibiene interesate de protecţia mediului înconjurător. Pe traseul Piaţa Mare – Piaţa Mică – Piaţa Mare – Pietonala Bălcescu – Farmaciprotest piata mare Uniti Salvama 24 – Piaţa Mare vom protesta îmbrăcaţi în verde. Cine are posibilitatea, este rugat să aducă un izopren, o salteluţă sau o pătură veche pentru a ne întinde pe jos precum copacii care au fost tăiaţi în mod abuziv. Astfel, dorim să ne alăturăm celorlalte oraşe, atât din ţară, cât şi din diaspora, împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România cu nici 27% din suprafaţa împădurită faţă de 31,8% din suprafaţa ţării în 1990“, transmit organizatorii. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a confirmat că protestul are avizul municipalității. Organizatorii cer sprijinul preşedintelui şi Guvernului pentru ca „resursele naturale să fie exploatate transparent şi protejate ca o moştenire naţională“. Organizatorii mai cer „adoptarea unui Cod Silvic care să apere pădurile şi să ne protejeze de practicile abuzive ale companiilor şi să se înăsprească controalele la procesatori şi în portul Constanţa“.

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura