Poliţiştii sibieni cercetează, la ora actuală, 45 de cazuri de înșelăciune, reclamate de sibieni care au fost furați prin intermediul SMS-urilor și a apelurilor telefonice. Prejudiciile se apropie de suma de 6.500 de euro.
Cui nu i s-a întâmplat să primească un mesaj sau un apel pe telefonul mobil din partea unei persoane necunoscute? Şi de câte ori se dovedeşte a fi o farsă? Ei bine,
una dintre aceste glume nevinovate se poate transforma într-un adevărat coşmar, atunci când persoana de la capătul firului se recomandă drept reprezentant al unor societăți comerciale sau partener al acestora și vă anunță că ați câștigat diverse premii, în competiţii care mai de care mai interesante, la care nu vă amintiţi să fi participat vreodată. Îşi aleg victimele la întâmplare, apoi le „îmbrobodesc” după o strategie bine pusă la punct. Deşi metodele se practică de ani de zile, ţeparii încă mai găsesc o mulţime de naivi dispuşi să scoată din buzunar bani reali pentru promisiunea unor câştiguri imaginare. În ultima vreme, numărul lor pare tot mai mare.
Taxe inventate
„Antena 1 şi compania Flanco v-a desemnat câştigătorul unui premiu în valoare de 10.000 de euro IREVOCABIL în cadrul promoţiei “” Cod de validare: RO 403 Pentru detalii apelaţi nr. de linie: 0763523254 Regulamentul acordării premiilor se află pe pagina www.antena.ro”. Aşa sună unul dintre SMS-urile „câştigătoare” care circulă prin Sibiu, în această perioadă. Pentru unii, redactarea neglijentă şi detaliile uşor de demontat trădează repede o înşelătorie. Însă mulţi posesori de telefon mobil habar nu au ce se ascunde în spatele acestor mesaje ademenitoare. Anul trecut, escrocii au reușit să profite de naivitatea a 45 de sibieni creduli. După ce îi anunță că vor intra în posesia premiului, expeditorii mesajelor dubioase le solicită să încarce cartele telefonice prepay cu un anumit credit, să tasteze pe telefonul mobil un cod (care are acelaşi rezultat) sau chiar să depună sume de bani în anumite conturi. „Aceste sume sunt justificate de autori drept taxe sau alte cheltuieli generate de intrarea în posesia premiului, intrarea în poseia premiului fiind condiţionată de plata respectivelor taxe. În spatele acestor «premii» nu există nimic, iar cei care au dat curs «invitaţiilor» au suferit prejudicii materiale, fiind victime ale infracţiunii de înşelăciune”, avertizează reprezentanţii IPJ Sibiu.
Greu de prins
Din cauza neglijenţei victimelor, care nu pot oferi toate detaliile necesare investigaţiei sau nu-şi mai bat capul pentru pagube destul de mici, dar şi în condiţiile în care legea permite oricui să achiziţioneze o cartelă prepay fără a prezenta vreun act de identitate, munca anchetatorilor este foarte dificilă. Infractorii folosesc cartele reîncărcabile, pe care le schimbă frecvent. „Din păcate, acest tip de infracţiune, prin modul de operare al autorilor şi neglijenţa părţilor vătămate, are ca particularitate procentul mic de identificare al autorilor. Pentru fiecare din cele 45 de sesizări s-a întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, urmând ca, în funcţie de probatoriul administrat, să fie pronunţată soluţia corespunzătoare”, conchide comisarul şef Tiberiu Ivancea, şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu.
Nu le daţi apă la moară!
Dacă majoritatea „norocoșilor câștigători” au scăpat cu ţepe cuprinse între 10 şi 50 de euro, cel mai ghinionist sibian a fost păgubit cu 5.000 de euro, potrivit poliţiştilor sibieni. Aceasta, deşi operatorii de telefonie mobilă şi numeroase companii informează periodic faptul că nu solicită niciodată încărcarea de cartele sau depunerea de garanţii pentru ridicarea premiilor, în urma unui eventual concurs. Oricât de tentante ar părea aceste mesaje și oricât de convingători pot fi escrocii, poliţiştii vă recomandă să nu răspundeți deloc anunțurilor. „Le adresăm cetăţenilor recomandarea de a nu da curs unor astfel de oferte, întrucât ele nu sunt reale! În cazul în care sunteţi victima unei astfel de fapte, sesizaţi de îndată Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu, apelând numerele de telefon 0269/208205 sau 0269/208209 sau în scris”, se arată într-un comunicat al IPJ SIbiu.
5.000
de euro este cea mai mare sumă pierdută de un sibian „câştigător”