În cursul anului 2016, Serviciul de Evidență a Persoanelor a eliberat 14.855 de acte de identitate. În ciuda acestor eforturi, un număr de 7.808 cetățeni din Sibiu și comunele Cristian, Gura-Râului, Marpod, Poplaca, Răşinari, Roşia, Şelimbăr, Şura Mare, Vurpăr se află în continuare în ilegalitate. Dintre aceștia, un număr de 1574 de tineri cu vârsta între 14 și 18 ani nu au solicitat eliberarea cărții de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, restul de 6234 fiind cazuri de cărți de identitate expirate.
Măsuri concrete
Pentru a micșora numărul celor aflați în ilegalitate, în următoarea perioadă serviciul public de resort va scurta termenele de eliberare a noilor acte de identitate și vor sta la dispoziția publicului de luni până vineri între orele 8.30 – 13 și între orele 14-16.30, iar miercurea până la ora 18.30. Decizia a fost luată și ținând cont de apropierea alegerilor parlamentare, scrutin în cadrul căruia cetățenii vor putea vota numai cu o carte de identitate valabilă.
Procedura
Actele necesare pentru fiecare situaţie în parte se regăsesc la avizierele de la sediul serviciul public amintit de pe bulevardul Victoriei, nr. 1-3 (sediul secundar al Primăriei), în avizierele din pasajul subteran de lângă magazinul „Dumbrava” precum şi pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Sibiu – www.sibiu.ro – în secțiunea „Acte necesare pe categorii” – „Evidența Persoanelor”: http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/acte_necesare. Cetățenii trebuie să se prezinte la ghișeu cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea cărții de identitate și imediat după împlinirea vârstei de 14 ani, în cazul celor care obțin prima carte de identitate.
Sancțiuni
”Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al municipiului Sibiu amintește locuitorilor municipiului Sibiu și celor nouă comune arondate pe linie de evidența persoanei că au obligația legală să solicite primul act de identitate la vârsta de 14 ani, să preschimbe cartea de identitate la expirarea valabilității, la schimbarea domiciliului sau a stării civile, în cazul pierderii, furtului sau deteriorării acestui document și să aplice viza de reședință (flotantul) în cazul în care locuiesc temporar la o altă adresă decât cea de domiciliu.
Menţionăm faptul că nerespectarea obligaţiilor mai sus indicate va atrage aplicarea de amenzi persoanelor în cauză, cuantumul acestora fiind cuprins între 40 şi 80 de lei”, reamintește Mirela Gligore, șef Serviciu Presă și Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu