Sibienii iau la pumni stesul și grijile cotidiene

Tot mai mulți sibieni descoperă binefacerile sportului care l-a consacrat pe celebrul actor Jean Claude Van Damme: kickboxingul-ul. Copii de 12-13 ani, tineri, oameni care au o carieră, femei și chiar pensionari aleg să practice acest sport care îi învață să se apere, îi menține într-o formă fizică de invidiat și îi ajută să scape de stres. Antrenorii vorbesc despre avantajele kickboxing-ului care este practicat atât pentru creșterea forței musculare, cât și pentru beneficiile sale cardio, inclusiv arderea unui număr mare de calorii. Cert este că practicanții care prind gustul acestui sport devin dependenți de lovitul sacului și de antrenamentele epuizante, care îi ajută să uite de probleme și de grijile cotidiene.

Antrenorii de kickboxing au remarcat o creștere constantă a interesului sibienilor pentru această disciplină, mai ales după redeschiderea sălilor de sport și ridicarea restricților impuse de pandemia COVID.

”În ultima vreme tot mai multă lume a devenit interesată de kickboxing. Spre uimirea noastră, de la copii, tineri, la adulți și chiar persoane vârstnice. Vin oameni foarte diferiți, cu ocupații diferite și, am constatat cu plăcere că tot mai multe doamne și domnișoare sunt strase de acest sport. Unii vin pentru că vor să învețe să se apere, alții pentru că au auzit că este un sport complex, care ajută la îmbunătățirea condiției fizice și la slăbit, alții pentru a-și descărca stresul. Cert este că toți cei care se apucă de kickboxing și prind gustul acestui sport, continua să îl practice.” spune Doru Lomnășan, antrenor de kickboxing.

Tot el poveștește despre cazul unei domnișoare însărcinate care practica kickboxing și a continuat să meargă la sala până în luna a nouă, bineînțeles rezumându-se la partea de antrenament cardio.

Pasiunea care unește

Andrei, 13 ani, elev la Liceul de Artă, cântă la pian. Alexandra, 15 ani, elevă. Florina, 33 de ani, mama a doi copii. Teodora, 22 de ani, tehnician analist calitate. Gheorghe, 65 de ani, pensionar. Sunt oameni foarte diferiți, cu vârste și ocupații extrem de diferite. Dar toți au o pasiune comună care îi unește: kickboxing-ul. Pe toți i-am întâlnit seara, la antrenament, într-unul dintre cluburile din Sibiu unde se practică acest sport.

Sport cu lipici la tineri

Andrei are 13 ani și este elev la Liceul de Artă și spune că face kickboxing de opt luni. Deși cântă la pian nu îi este frică că se va răni la mâini la antrenamente, deoarece îl protejează echipamentul specific acestui sport. ”Am vrut să fac kickboxing pentru ca e un sport interesant și învăț să mă apăr. Îmi place atmosfera de la antrenamente și antrenorul mă motivează mult. Cânt la pian de șase ani și particip chiar la olimpiade și concursuri nationale, iar părinții mei sunt mândri de mine și mă încurajează să continui tot așa. Și sincer, eu chiar vreau să continui să practice kickboxingul, chiar de performanță”, spune tânărul.

Alexandra este o altă tânără de 15 ani care a prins gustul acestui sport. Desi pare puțin timidă, când începe antrenamentul nu mai are rețineri. ”Vin de 7 luni la kickboxing și îmi place la nebunie. Sincer, la început am vrut să fac box, dar am auzit că kickboxing-ul este mai complex și am vrut să încerc. Mi-a plăcut imediat și de atunci nu ratez niciun antrenament. Am făcut și baschet înainte, dar mi-am pierdut repede interesul. Kickboxing-ul, în schimb, îmi place foarte mult”, explică Alexandra.

Vârsta … e doar un număr

Nea’ Gheorghe, cum îi spun colegii de antrenament, are 65 de ani și este pensionar. A fost muncitor, iar la bătrânețe a descoperit sportul. ”Fac kickboxing din pură întâmplare. În urmă cu câțiva ani, am cunoscut un antrenor, pe Bălașa, și l-am întrebat dacă crede că eu, la 60 de ani, mai pot să învăț ceva. Omul a zis ca da, dacă am voință. Și m-am apucat de treabă. Am făcut vreo 2 ani kickbox cu Bălașa, apoi el a plecat din oraș, și m-am mutat la această sală. În total, fac de vreo 5 ani kickboxing, dar aproape doi ani am făcut pauză din cauza pandemiei.  Însă nu am stat nici în pandemie. Am alergat zilnic. Și acum alerg, dimineața, în parc. Eu m-am apucat târziu de sport, de mers la sală. Pe la 50 de ani. Până atunci nu m-a interesat. Apoi, odată, am intrat și eu într-o sală de forță să văd cum este. Și de atunci, de la 50 de ani, umblu la sală”, mărturisește Nea Ghoerghe.

Evadarea

Florina are 33 de ani și este mama a doi copii, unul în vârstă de 5 ani, iar cel mai mic are un an și jumătate. Practică demult fitness, iar recent a descoperit kickboxing-ul. ”Eu practic acest sport doar de o lună și jumătate, dar pot să spun deja ca m-a prins. Am venit din curiozitate. E mai obositor decât fitness-ul, pentru că e mult mai complex. Înainte am mai încercat si alte sporturi de contact, de exemplu tae bo sau karate, dar nu mi-au prea plăcut. Cu kickboxing-ul e altceva….”, mărturisește femeia.

Teodora are 22 de ani și lucrează ca technician analist calitate. Are un loc de muncă solicitant, iar antrenamentele de kickboxing reprezintă pentru ea o adevărată  evadare. ”Eu practic kickboxing de vreo șase luni. Vin chiar și de două ori pe săptămână. Mergeam la sală, dar am văzut kickboxing-ul ca pe o alternativă la partea de antrenament cardio. Apoi a început să îmi placă tot mai mult. Acum vin efectiv de plăcere la antrenament. Pentru mine e un fel de a mă descărca emoțional. Toți nervii, tot stresul îi lovesc în sac.”, spune Teodora.

Multiple beneficii

Despre beneficiile acestei discipline sportive nu vorbesc doar practicanții, ci în primul rând antrenorii.

”Deoarece este un sport foarte complex, poate cel mai complex sport, pentru că lucrează în primul rând inima, cardio, în al doilea rând musculatura, coordonarea micărilor, și, nu în ulțimul rând, mintea. Este un sport care te dezvoltă atât psihic, cît și fizic, și te învață să te aperi și să te ferești, în situațiile periculoase. Kickboxing-ul te întărește din toate punctele de vedere. În plus, această disciplină nu are vârstă. Noi avem clienți de toate vârstele care vin, dornici să practice acest sport. Eu, personal, practic kickboxing de 13 ani, și confirm faptul că dă dependență, dar, în același timp, este un sport care necesită antrenament continuu și autodisciplină.”, explică Adrian Gavrilă, antrenor de kickboxing și fitness.

Sport accesibil

Spre diferență de alte sporturi, practicarea kickboxing-ului nu este extrem de costisitoare. În afară de plata abonamentului pentru antrenamentul la sala, doritorii trebuie să își achiziționeze echipamentul de bază, compus din protecții pentru tibie, bandaje elastice și mănuși. Toate acestea costă de la 200 de lei în sus, în funcție bugetul și gusturile fiecărui practicant.

Despre kickboxing

Kickboxing-ul este un grup de arte marțiale și lupte sportive în poziție verticală, care utilizează lovituri cu mâinile și picioarele, dezvoltate istoric din karate, Muay Thai și boxul clasic. Kickboxing-ul poate fi practicat ca autoapărare, fitness general, sau ca sport de contact.

Kickboxing-ul japonez își are originile în anii 1960, iar cel american a apărut la începutul anilor 1970. Kickboxing-ul poate fi considerat o artă marțială hibridă, format prin combinarea elementelor din diverse stiluri tradiționale de lupte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*