Asalt de proiecte la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală n Până la sfârşitul anului, autorităţile estimează că vor fi depuse 2.000 de proiecte.
Tot mai mulţi sibieni aleg să-şi înceapă afacerile în agricultură şi infrastructură agricolă. O arată numărul de proiecte depuse la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală: doar anul acesta s-au cerut finanţări pentru 450 de proiecte. De patru ori mai multe decât în perioada 2000-2006.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele opt luni ale anului 2011 numărul afacerilor din sectorul agricol, silvicol şi piscicol a crescut cu 161%, sectorul agricol înregistrând cea mai mare creştere din ultimii ani.
„Explozie” de idei
Acest lucru se resimte şi în judeţul Sibiu. Solicitările au crecut progresiv, de la an la an, astfel numai anul acesta la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală s-au înregsitrat 450 de cereri de proiecte, dintre care 80% în agricultură. „Dacă, în perioada 2000-2006, prin programul SAPARD, au fost depuse 105 proiecte, în valoare de 59 de milioane de euro, din martie 2008, de la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), au fost depuse la oficiul nostru 1.035 de proiecte, în valoare de 242 de milioane de euro. Creşterea numărului de cereri depuse a fost graduală, astfel că în 2008 am avut 55 de proiecte, în 2009 – 196, în 2010 – 334, iar în 2011, până la zi, s-au depus 450 de proiecte“, a precizat Mircea Teuceanu, directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sibiu. Situaţia este cu atât mai îmbucurătoare cu cât 80% dintre acestea au fost depuse pe agricultură, iar restul pe alte măsuri, dintre care 44 de proiecte pe infrastructură rurală. Directorul adjunct OJPDRP Sibiu este de părere că aceste două segmente, agricultura şi infrastructura, sunt „problemele majore ale spaţiului rural actual, iar fondurile disponibile pe agricultură cu siguranţă vor fi epuizate până la terminarea programului, în 2013. Cel mai probabil până la final se vor depune circa 2.000 de proiecte“.
Proiecte implementate cu succes
Cea mai mare sumă accesată în județul Sibiu, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost de 6 milioane de euro și a constat în lucrări de infrastructură rurală. Însă și proiecte mai mici s-au dovedit a fi profitabile. Un exemplu concret este cazul unei firme din satul Dobârca, județul Sibiu. Proprietarul a decis să investească într-o plantație pomicolă. „Aveam o livadă, însă era veche, așa că m-am decis să accesez niște fonduri pentru a pune una nouă. Am început să cultiv meri, peri, pruni, piersici și caiși, iar cu banii primiți am făcut și un depozit de frig și o linie de fructe“, povesteşte Nicolae Neamțiu, unul dintre beneficiarii de finanţări. Proiectul a fost finalizat în anul 2009, iar producția anuală se ridică în prezent la 1.000 de tone. Un al caz fericit este cel al lui Ioan Bratu, din comuna Șeica Mare. Acesta a depus, în calitate de persoană fizică autorizată, un proiect pentru modernizarea și extinderea exploatației sale apicole pe Măsura 1.1.2. „Am început proiectul în anul 2009 și l-am implementat la câteva luni după finalizare, pentru că așa cerea metodologia. Cu fondurile accesate, am urcat exploatația de la 200 la 400 de familii de albine și am modernizat linia de extracție“, descrie apicultorul. Rezultatul: 10-12 tone la un sezon activ, adică în perioada mai-iulie, începutul lunii august, însă producția poate ajunge și până la 24 de tone, într-un sezon productiv.
Măsuri deschise
Până în prezent, la nivelul județului Sibiu sunt finalizate 26 de proiecte, pe diferite măsuri, dintre cele 20 de segmente de accesare a fondurilor nerambursabile. În prezent, la sediul OJPDRP Sibiu se pot depune proiecte pentru următoarele măsuri: submăsura 125 c), deschisă în perioada 1 septembrie-31 octombrie, însumând o valoare a fondurilor disponibile de 62.500.000 de euro și măsura 142, dechisă continuu până la epuizarea fondurilor. Proiectele întocmite conform specificațiilor Ghidurilor Solicitantului aferent fiecărei măsuri în parte se pot depune la sediul OJPDRP de luni până vineri, între orele 9.00 şi 14.00, iar în ultima zi a sesiunii, până la ora 12.00.
Veniturile celor de la ţară cresc mai repede
Suma nerambursabilă accesată în judeţul Sibiu în perioada 2008-2011 se ridică la peste 21 de milioane de euro. Pentru sibieni, investiţia în creşterea animalor sau cultivarea plantelor şi a pomilor fructiferi rămâne cea mai sigură. „Dintre proiectele pe agricultură, cele mai multe s-au adresat construcţiei de adăposturi, ferme sau grajduri pentru vaci, dotări cu utilaje, dar şi cultura plantelor şi a pomilor fructiferi. Avem multe ferme frumoase şi moderne de pomi fructiferi construite din fonduri europene“, susţine Teuceanu. Creşterea interesului pentru agricultură, din ultimii ani, este explicată de avansul spectaculos al preţurilor produselor agricole. Dezvoltarea de afaceri în acest sector se reflectă şi în procentul cu care au crescut veniturile familiilor din mediul rural. Chiar dacă, în prezent, bugetul familiilor din mediul urban este dublu faţă de cel al gospodăriilor din mediul rural, finanţele celor de la ţară cresc mai rapid. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în trimestrul I al anului, venitul unei familii din mediul urban a fost de 2.311 lei, în creştere cu 12% în ultimii doi ani, iar venitul unei familii din mediul rural a fost de 1.290, în creştere cu 23%.
Fonduri de peste 3 miliarde de euro
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a plătit, până în prezent, 3,15 miliarde de euro beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală. Fondurile aferente anilor 2008 și 2009 au fost absorbite integral, iar în prezent a început alocarea financiară aferentă anului 2010, care este în valoare de peste 1,4 miliarde de euro.
Unul din trei sibieni locuieşte în mediul rural
În judeţul Sibiu, conform datelor furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică, populaţia stabilă se împarte astfel: 66,7% din cei peste 426.000 de locuitori se regăsesc în mediul urban, iar restul de 33,3 în mediul rural. „Populația stabilă se calculează pe baza datelor de la ultimul recensământ, corelate cu sporul natural al populației, soldul migrației externe, soldul mișcării migratoare cu schimbarea domiciliului sau schimbarea reședinței, fenomene înregistrate între recensământ și momentul dat“, a precizat Mihaela Topîrcean, purtătoarea de cuvânt a Direcției Județene de Statistică Sibiu.
CIFRĂ
450
de proiecte au fost depune la Sibiu, numai anul acesta, prin PNDR
CITAT:
Mircea TEUCEANU | director adjunct OJPDRP Sibiu
„Agricultura şi infrastructura sunt problemele majore ale spaţiului rural actual, iar fondurile disponibile pe agricultură cu siguranţă vor fi epuizate până la terminarea programului, în 2013.”
FOTO: Tot mai mulţi agricultori sibieni învaţă să depună proiecte pentru finanţare europeană