Sibienii, bombardaţi cu reclame

 

V-aţi săturat de reclamele care sufocă Sibiul? Puteţi avea un cuvânt de spus! Municipalitatea vrea să pună ordine în domeniul publicităţii

stradale, iar proiectul se află în dezbatere publică. Între timp, afişele, fluturaşii şi bannerele împânzesc blocuri, stâlpi şi chiar semne de circulaţie, fără consecinţe legale pentru cei care le expun peste tot

 

Amenzi de până la 2.500 de lei ar putea primi cei care nu vor obţine autorizaţii legale pentru amplasarea de bannere, afişe sau reclame pe faţadele clădirilor, în balcoane sau pe plasele care maschează şantiere. Reprezentanţii municipalităţii spun că Primăria lucrează la un proiect în acest sens, care va fi aprobat în Consiliul Local, probabil la sfârşitul acestei luni. Documentul este în dezbatere publică şi poate fi consultat la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni de la parterul Primăriei, precum şi online, pe http://www.sibiu.ro/cms/proiecte2.php. „Ca urmare a creşterii numărului de construcţii din ultima perioadă, a crescut inevitabil şi numărul de panouri publicitare şi reclame, această activitate devenind o adevărată industrie”, se arată în proiect. Pentru bugetul local, taxa de reclamă şi publicitate ar putea fi şi o vacă numai bună de muls, în condiţiile în care neplata acesteia se va sancţiona cu până la 1.500 de lei. Şi firmele care nu se preocupă de estetica panourilor de afişaj pe care le ocupă în incinta Stadionului Municipal riscă amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei.

Amenzi puţine

 

De curând, edilii au interzis şi afişajul pe stâlpii proprietate publică a municipiului Sibiu sau proprietate privată a altor persoane juridice de pe domeniul public. Teoretic, măsura sună cum nu se poate mai bine. Practic, reclamele lipite pe stâlpi, pe copaci, pe ziduri, în staţiile de autobuz sau pe indicatoare rutiere sunt o plagă de care Sibiul nu va scăpa prea curând. De cele mai multe ori, nu se deranjează nimeni să facă vreo plângere, aşa că Poliţia nu dă amenzi. La solicitarea Mesagerului de Sibiu, biroul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie a precizat că nu a surprins în flagrant vreun „lipitor” neautorizat. Şi nici nu se autosesizează, deşi nu ar fi greu să dea de urma anunţătorilor: toate reclamele includ datele de contact. Ceva mai activă a fost Poliţia Locală. „Poliţia Locală Sibiu a aplicat de la începutul anului un număr de 44 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 2.300 lei pentru lipirea afişelor în alte locuri decât cele special amenajate”, menţionează Mirela Gligore, şefa Serviciului de Presă şi Comunicare din cadrul Primăriei Sibiu.

 

Infracţiuni la vedere

 

În doar câteva ore, fotoreporterul Mesagerului de Sibiu a surprins zeci de anunţuri postate la întâmplare, prin centru şi pe străzile principale din Hipodrom şi Vasile Aaron. În situaţii precum indicatorul de trecere de pietoni de lângă Inspectoratul Şcolar, pe care se promovează o agenţie de turism, fapta este sancţionată şi de Codul Rutier. Sibienii care locuiesc în zona Cireşica s-au plâns şi de rulota publicitară lăsată, uneori, în mijlocul parcării, iar cei de pe Semaforului sunt nemulţumiţi de o altă rulotă, care blochează complet trotuarul în vecinătatea benzinăriei de la intersecţia cu Milea. „De la începutul anului şi până în prezent Serviciul Public pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Municipiului Sibiu a înregistrat un număr de şapte cereri pentru reclamă publicitară stradală pe panouri amplasate pe remorci sau alte dispozitive mobile. De asemenea, precizăm faptul că în municipiul Sibiu este interzisă staţionarea rulotelor sau a remorcilor în alte spaţii decât cele special amenajate. Amenda prevăzută în astfel de situaţii este de la 200 la 600 lei pentru persoanele juridice şi de la 70 la 100 lei pentru persoanele fizice. Pentru obţinerea aprobărilor necesare, cei care doresc să realizeze acest tip de publicitate trebuie să depună la sediul Serviciului Public pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat o adresă precum şi dovada plăţii unei taxe pentru publicitate la Direcţia Fiscală. Taxa va fi stabilită în conformitate cu tipul de publicitate, cuantumul fiind prevăzut în HCL 162/2010, Anexa V”, precizează Mirela Gligore.

 

Tiberiu IVANCEA | şef IPJ Sibiu

 

„În ultimele 12 luni, la nivelul municipiului Sibiu nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru lipire de afişe sau anunţuri în locuri ilegale şi, pe cale de consecinţă, nici nu au fost surprinse în flagrant persoane care să desfăşoare astfel de acţiuni. De asemenea, în această perioadă, nu au fost înregistrate sesizări din partea cetăţenilor sau a proprietarilor de imobile privind astfel de activităţi.”

 

 

5000

de mesaje publicitare ne bombardează zilnic simţurile, potrivit estimărilor specialiştilor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*