Sibienii au degustat ciorbă ardelenească, pâine cu untură și jumări, la Muzeul ASTRA: Ne-am amintit de gustul copilăriei

Mirosul de fum și aroma cărnii bine rumenite i-au întâmpinat duminică pe vizitatorii Muzeului ASTRA în cadrul evenimentului „tăiatul porcului”.  Jumările cu ceapă, pâinea cu untură și mirosul de usturoi, tocana de carne și alte bunătăți tradiționale au devenit vedetele zile dedicate bucătăriei maghiare.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Evenimentul a inclus demonstrații culinare de sezon, începând de la „tăierea porcului”, desfășurată sâmbătă, 6 decembrie, până la prepararea cârnaților proaspeți, pregătirea jumărilor și topirea unturii. Iar dacă în prima zi vedetele au fost rețetele săsești, duminică organizatorii au adus în prim-plan preparate ungurești, mâncăruri autentice, rar întâlnite în restaurante, dar reînviate cu drag de gazdele muzeului.

Primii vizitatori ai celei de-a doua zile au gustat cu entuziasm pâinea cu untură și ceapă: „Gustul copilăriei”, după cum a transmis unul dintre ei, în timp gusta din tradiționala combinație, iar focurile aprinse și mirosul ingredientelor au atras numeroși curioși.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Printre cele mai apreciate s-au numărat două preparate calde complet diferite de cele pregătite în ziua anterioară: „Avem o ciorbă ardelenească cu usturoi, făcută din picioare de porc. Dacă nu ar fi fost dreasă cu gălbenuș de ou și smântână, ai fi putut spune că este versiunea caldă a răciturilor”, a explicat Mierla Iancu, unul dintre organizatorii demonstrațiilor culinare.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Printre „bucătarii de serviciu” s-a aflat și managerul muzeului, Ciprian Ștefan, care a preparat ciorba ardelenească și vestita „pomana porcului”.

Managerul a subliniat importanța acestor activități pentru vizitatori și pentru păstrarea tradițiilor locale. „E nevoie de cât mai multe activități. Ieri au fost peste 1.000 de vizitatori. Azi pregătim rețete din bucătăria maghiară și sperăm să fim la fel de numeroși ca ieri”.

Evenimentul face parte din programul  Tradiții din iarna ASTRA, iar weekendul viitor muzeul pregătește și alte activități specifice sărbătorilor de iarnă.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Maria-Antonia OANA