Sibienii au cucerit Capitala

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019 va fi un mare succes. Programul a fost lansat oficial, miercuri seară, la Clubul Diplomatic din București, dar primele demersuri au fost făcute acum patru ani, când Iohannis era primarul Sibiului.

„Pe scurt, dragi prieteni: «Sibiu – Regiune Gastronomică»,  un eveniment pe gustul meu! Capitala Culturală Europeană a dovedit că Sibiul are capacitatea să aducă împreună mai mulţi actori şi nu vorbesc aici de actori de teatru, ci actori mai degrabă din administraţie, de politici şi atunci s-a văzut că Hora Unirii nu este numai despre simboluri, ci este despre adevăruri. Dacă mai mulţi lucrează împreună, proiectul devine mai mare, mai fezabil, mai puternic, mai vizibil şi sper ca acesta să devină mai gustos. Apreciez foarte mult faptul că aţi reuşit dintr-un proiect incipient, care a fost în 2014, să aduceţi laolaltă foarte mulţi actori locali şi să promovaţi regiunea Sibiului. Această abordare de regiune este autentic europeană şi, din acest punct de vedere, sunt convins că va fi un mare succes şi dintr-un alt motiv: mâncarea din Sibiu şi din Mărginime realmente este cea mai bună. Încercaţi şi vă veţi convinge!”, a spus președintele.

Dezvoltare prin cultură și turism

El a amintit că, în 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, iar acest moment a fost recunoscut de aproape toată lumea ca fiind un succes. „Dar cum, de obicei, un succes deschide apetitul pentru mai mult, iată că exact la momentul potrivit pentru a satisface această poftă vine Regiunea Gastronomică”, a afirmat Iohannis, felicitându-i pe toţi cei care s-au implicat în acest proiect. Primarul Astrid Fodor a explicat că strategia de dezvoltare prin cultură și turism s-a născut cu ocazia programului din 2007, iar cel de anul viitor este o continuare a acestei idei, iar președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, i-a îndemnat pe cei prezenți să se gândească la Sibiu în 2019 ca la o gazdă primitoare.

Punguța cu doi SibCoini

Cu ocazia evenimentului au fost prezentate fragmente din filmele „Sibiu 825” şi „Poarta de sud a Transilvaniei” şi a fost lansată moneda locală SibCoin, şeful statului primind primul set de astfel de „monede” într-un săculeţ. „Îmi aminteşte de ceva punguţa. Pot să vin la Sibiu şi primesc în schimb…?”, a întrebat Iohannis, primind ca răspuns „bunătăţi” din partea directorului Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu, care i-a şi înmânat săculeţul cu SibCoin.

Seară sibiană la București

Printre cei peste 200 de invitați s-au numărat primarul municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, oameni de afaceri, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, prorectorul Marian Țiplic, primarul Mediașului, Gheorghe Roman, viceprimarul de Mediaș, Christine Thellmann, administratorul public al județului, Sebastian Dotcoș, consilieri locali și județeni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, inclusiv ambasadorul american, Hans Klemm, deputatul FDGR Ovidiu Ganț, deputatul UDMR Zacharie Benedek și parlamentarii PNL Raluca Turcan, Nicolae Neagu, Constantin Șovăială și Mircea Cazan, președintele Camerei de Comerț, Gheorghe Aldea, președintele AJTS, Alin Chipăilă, și directorul executiv Simina Manea, managerul CNM ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan, directorul societății Apă Canal SA, Vasile Maier și cel al societății Piețe SA, Teodor Birț. „Este surprinzător cât de mulţi cunosc în această sală! De obicei, în Bucureşti nu mi se întâmplă asta”, a remarcat Iohannis. La eveniment a fost difuzat şi un film de prezentare a programului gastronomic, iar tânărul chef Florin Dumitrescu a promovat gastronomia tradițională și parteneriatul cu Lidl, care a demarat ieri Săptămâna Sibiană. În timpul discursului său, Florin Dumitrescu s-a declarat foarte emoționat. La finalul evenimentului, şeful statului i-a felicitat pe chefii din regiunea Sibiului, a făcut o fotografie cu aceştia şi a vizitat standurile cu mâncare, iar lui Florin Dumitrescu i-a dezvăluit, din experiența proprie, că „emoția este principalul ingredient al unui discurs, altfel nu te ascultă nimeni”.

Piață țărănească în buricul Bucureștiului

Unul dintre pavilioanele special amenajate pentru festivitatea de lansare a găzduit o veritabilă piață tradițională, din care nu au lipsit tarabele cu brânzeturi, carne, pește, miere, vinuri și bere sau obiecte ceramice. Alături de comercianți au stat și furnizorii lor, pentru a demonstra autenticitatea produselor. Conceptul acestei prezentări îi aparține lui Cristian Cismaru, cel care a înfiinţat primul festival al bucatelor tradiţionale din Transilvania. De altfel, încă de la început, Cristian Cismaru, pe care mulți sibieni îl cunosc deja de la brunch-urile pe care le organizează în satele județului, a contribuit la desemnarea Sibiului drept Regiune Gastronomică Europeană şi crede că gustul autentic românesc poate fi un brand al ţării noastre.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura