Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.
Germania: „De Paști, străzile au fost pline și lumea era relaxată“
Luca este student în Hannover. El povestește că nemții au legiferat multe măsuri, însă acestea nu sunt respectate în totalitate.
„Eu povestesc zilnic cu mama care e la Sibiu și sunt impresionat, acasă se respectă regulile, aici nu prea. Aici toată lumea se plimbă pe stradă, de Paști străzile au fost pline și lumea era relaxată. De luni, purtarea măștilor e obligatorie în toate spațiile publice, sper să le poarte toți oamenii”, a spus sibianul. Și în Germania, cursurile s-au mutat în mediul online, iar asta este un lucru bun. „Îmi place foarte, foarte mult că facem cursurile de la facultate online. Profesorii și-au dat interesul și totul merge perfect. Dacă aș putea, aș face asta tot timpul”, mărturisește tânărul.
Dubai: „Aplicam online pentru un permis de ieșire, iar poliția ne dădea acordul”
Nici locuitorii din Dubai nu au scăpat de efectele pandemiei. Marian ne-a povestit cu ce probleme se confruntă acolo.
„Până în 25 aprilie, puteam ieși la cumpărături o dată la trei zile. Aplicam online pentru un permis de ieșire, iar poliția ne dădea acordul. De sâmbătă, nu mai există această regulă, însă oamenii sunt conștienți și ies doar pentru necesități”, explică Marian, adăugând că pandemia are și o parte pozitivă: mai mult timp dedicat familiei.
Franța: „S-ar putea să se ajungă la al doilea vârf al pandemiei”
Liana este stabilită la Paris. Acolo, mulți cetățeni au intrat în șomaj parțial, iar cei care au fost angajați pe o perioadă determinată au fost obligați să intre în șomaj total.
„Nu știu cum va fi aici ieșirea din carantină, s-ar putea să se ajungă la al doilea vârf al pandemiei. În 11 mai, noi ieșim din carantină, însă există o problemă: nu sunt suficiente echipamente medicale”, avertizează sibianca. Ea se teme că Franța nu a fost pregătită pentru o asemenea catastrofă și se așteaptă la o criză economică. „Sănătatea este cea mai importantă, dar nu știu ce se va întâmpla. În Franța, mulți oameni au credite pentru case și apartamente, iar criza economică nu îi va ajuta. Cred că unii vor ajunge să nu își poată plăti nici tratamentele de care au nevoie”, spune Liana.
Anglia: „Acum stăm doar în casă”
În Anglia mai sunt deschise doar supermarketurile și farmaciile, oamenii stau acasă, iar aglomerația cu care erau obișnuiți a dispărut.
„Noi ne-am schimbat foarte mult din cauza pandemiei. Obișnuiam să mergem în parc și pe malul mării, acum stăm doar în casă. Pe străzi sunt foarte puțini oameni”, a relatat Nicolae de acolo. Sibianul lucrează chiar pentru sistemul medical britanic, NHS. „Nu lucrez pentru spitale cu pacienți infectatați cu COVID-19. Pentru că lucrez pentru sistemul medical, am și anumite beneficii. De exemplu, nu mai trebuie să stau la coadă la magazin în perioada pandemiei. Aici nu se găsesc mănuși, măști și nici dezinfectant, cu greu le obținem”, susține Nicolae.
Olanda: „Echipa de specialiști olandezi s-a dovedit a fi foarte competentă”
Nicoleta ne-a transmis gândurile sale din Deventer, oraș din estul Olandei, înfrățit cu Sibiul. Sibianca este de părere că măsurile contra răspândirii virusului au fost luate cu întârziere, deoarece Olanda este o țară dens populată, iar persoanele vârstnice reprezintă un procent foarte mare.
„Totuși, apreciez semi-libertatea de mișcare de care putem profita aici. Olanda beneficiază de un lockdown inteligent, putem ieși afară dacă păstrăm distanța și copiii se pot juca împreună în cartier. Specialiștii de aici au atestat faptul că virusul nu se răspândește prin copiii mici, până la 12 ani”, afirmă Nicoleta.
Antreprenorii mici și mijlocii au primit ajutor din partea guvernului, conducerea țării a acționat rapid și prompt cu o sumă considerabilă pentru a sprijini afacerile locale. „Echipa de specialiști olandezi s-a dovedit a fi foarte competentă. În echipa de manangement a crizei se află și un specialist român care este mâna dreaptă a managerului acestei echipe la nivel național”, a spus sibianca. Școlile și-au întrerupt activitatea face-to-face până în data de 11 mai, data la care se vor deschide treptat, iar toți angajatorii care au avut posibilitatea lucrează de acasă. „Eu sunt manager de relații internaționale. Munca mea a fost foarte afectată de acest virus, toate activitățile la nivel internațional au fost sistate. Cel mai greu este să gestionez combinația de a lucra de acasă cu cea de a supraveghea și de a face lecții cu copiii mei. Am doi băieți de 4 și 7 ani și au nevoie de îndrumare și de atenție permanentă. Acum sunt soție, mamă, educatoare și manager de relații internaționale, îmi exercit toate aceste funcții simultan”, descrie sibianca stabilită în Olanda. Una peste alta, Nicoleta nu și-ar fi dorit să se afle acum în altă țară, deoarece în Olanda se simte în siguranță.
Ștefana BABA
Vrei să ne spui povestea ta? Așteptăm mesaje la redactia@mesageruldesibiu.ro!