Sibieni în diaspora. Jurnal pe timp de pandemie (IV)

Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.

Franța: „Avem un cod special ca să ne verifice poliția”

Dan locuiește în Franța și a povestit despre măsurile luate acolo. „E mai lejer decât în România, dar totul este ținut sub control. Ieșim din casă cu adeverință și pe ea este un cod special ca să ne verifice poliția. La noi nu se poate minți, cu acel cod se verifică inclusiv ora de ieșire”, precizează sibianul.

Noua Zeelandă: „Până nu se găsește un vaccin, nu se deschid granițele”

Un sibian stabilit în Noua Zeelandă se consideră bine protejat, pentru că numărul infectărilor noi a început să scadă.

„Granițele sunt închise, nu se intră și nu se iese. Noua Zeelandă e izolată, conducătorii au spus că, până nu se găsește un vaccin, nu se deschid granițele. Zilnic, la ora 15, apare prim-ministrul la televizor și informează populația”, spune bărbatul, adăugând că populația are libertatea de a se plimba și de a ieși în jurul locuinței fără restricții, datorită izolării totale a țării la timpul potrivit.

Germania: „Fabricile foarte mari s-au închis”

La Freiburg, măsurile de limitare a circulației impuse pe perioada pandemiei nu sunt atât de drastice, însă economia are de suferit.

„La noi în zonă nu se prea simt schimbările, mai mult în orașele mari. Se lucrează, oamenii ies în parc și în supermarket poate intra un singur membru al familiei. Doar orele de muncă au scăzut. Fabricile foarte mari – Porsche, Audi, Mercedes și BMW – s-au închis total și se acest lucru se simte. Nici companiile mai mici nu mai au de lucru din această cauză”, descrie Dumitru.

În altă zonă a Germaniei, în apropiere de Heilbronn, locuiește Michael. El respectă toate măsurile impuse de autorități și este optimist. Este înscris într-un program de dializă, iar în centrul sanitar se aplică măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

„Acolo toate scaunele sunt la o distanță de doi metri. În fiecare dimineață, când ajungem, ne dezinfectăm pe mâini, primim o mască de unică folosință și suntem întrebați dacă avem probleme sau dacă familia este bine”, susține sibianul. Acesta adaugă că în Germania bisericile vor rămâne închise inclusiv la sfârșitul acestei săptămâni, când catolicii și protestanții sărbătoresc Paștele.

Mihai ne-a transmis gândurile lui din München, capitala celei mai afectate regiuni.

„Pentru mine nu s-a prea schimbat ceva, eu de doi ani lucrez de acasă. Aici sunt multe măsuri care se aplică și se respectă, dar nu sunt drastice. Și noi ieșim din casă cu adeverință, dar nu este poliție pe stradă, s-a creat o idee de libertate. Dacă cineva iese din casă fără să respecte măsurile impuse, riscă o amendă care poate duce până la 25.000 de euro”, explică sibianul. Bavarezii au norocul unui sistem sanitar mult mai performant și de aceea își permit să fie mai optimiști.

La începutul pandemiei, aveau 28.000 de paturi cu echipament de ventilație artificială și se testează foarte mult populația”, a spus tânărul.

Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*