Forfota studențească a dispărut din Sibiu. În ciuda măsurilor sanitare luate în căminele ULBS, majoritatea tinerilor au preferat să părăsească orașul.
„Am ales să mă întorc acasă, deoarece mă simt mai în siguranță. În cămin eram mereu lângă alte persoane, spațiile comune sunt destul de periculoase”, ne-a mărturisit Mihai, un bistrițean care studiază la Universitatea „Lucian Blaga“. Cristina este studentă la Sibiu, dar a ales să călătorească 12 ore cu trenul pentru a ajunge în localitatea natală, Vișeul de Jos. Ea se teme că i-ar fi mai greu să se descurce singură într-un oraș străin într-o asemenea situație, iar în familie totul este mai ușor.
Înapoi acasă
Această „migrație“ merge și în sens invers: sibienii din alte centre universitare din țară și-au părăsit locurile de cazare. Alexandru, student la Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Cluj-Napoca, a decis să revină acasă. „Eu am preferat să mă întorc acasă, am plecat din Cluj chiar în ziua în care s-a declanșat haosul. În cazul în care trebuie să stau în carantină, prefer să fiu în Sibiu. Nu mă simt mai protejat aici, dar este mai confortabil”, recunoaște tânărul. Eduard este student în Anglia, la Liverpool. Și el a preferat să se întoarcă. „Ceea ce m-a făcut să revin acasă este incertitudinea și faptul că mi s-a închis facultatea, aș fi stat degeaba aici”, afirmă sibianul. Cursurile continuă în mediul online. În ceea ce privește examenele, studenții nu au fost informați și nu știu cum le vor fi testate cunoștințele.
Tehnologia susține educația
Studenții și elevii au parte de întâlniri virtual cu cadrele didactice, o soluție de care se declară chiar încântați. „Aproape toți profesorii încarcă materialele necesare pe platforma Google Classroom și ne oferă sarcini de lucru, astfel încât să nu avem restanțe”, a spus Daniela, studentă a Facultății de Litere și Arte de la Sibiu, care s-a întors în satul său de baștină, Ighiu, din județul Alba.
Ștefana BABA