Astăzi, la Alba Iulia, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin care se atrag fonduri europene în valoare de peste 5,6 milioane lei, pentru reabilitarea clădirii principale a Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B.
Proiectul vizează ”Creșterea eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”. Astfel, în urma semnării acestui contract, IJJ Sibiu devine prima unitate din cadrul Jandarmeriei Române care beneficiază de fonduri gestionate la nivel regional pentru reabilitare energetică.
Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru, de către colonelul Costel-Daniel Dogaru, inspector șef al IJJ Sibiu și Simion Crețu, directorul general ADR Centru, în prezența lt.col. Marian Brâncoveanu, împuternicit adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române și a comisarului șef Paul-Vasile Zai, consilier al Ministrului Afacerilor Interne.
”Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie și reducerea emisiilor de gaze. Fondurile alocate mediului public pot fi utilizate de orice structură a autorităților publice, de administrație sau de structurile descentralizate ale ministerelor și este o premieră să avem un moment de semnare de contract cu o unitate a M.A.I. Toate proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice au un rol important pentru protecția mediului și a climei, indirect generând confort și chiar stabilitate economică. Cea mai mare parte a clădirilor unităților militare, aparținând Apărării sau Internelor, au fost construite în perioada 1950-1980 si au o performanță energetică slabă, fapt ce determină costuri mari cu energia. Investițiile în infrastructura publică din Regiunea Centru reprezintă o prioritate, acestea asigurând ulterior lucrărilor desfășurarea tuturor activităților în condiții cât mai bune, iar militarii care răspund de asigurarea ordinii și liniștii publice vor beneficia de condiții de muncă de nivel european”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
”Investițiile care se vor realiza prin proiect vizează anveloparea termică a clădirii, utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice și electrice, reabilitarea instalației de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat și alte măsuri care vor îmbunătăți performanțele energetice ale pavilionului principal. Realizarea investiției va aduce, de asemenea, beneficii de la cele de ordin economic prin scăderea consumului de energie primară cu aproximativ 40%, costuri mai mici cu întreținerea și, implicit, resurse financiare pentru alte investiții, prin degrevarea bugetului unității de cheltuielile cu combustibilul utilizat. Estimăm, de asemenea, că rezultatele pozitive ale proiectului se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, precum și prin diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră”, a declarat colonelul Dogaru.