Și în gunoi sunt super-eroi! De acum plătești doar pentru cât gunoi arunci (P)

Din vara acestui an, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor se modifică în urma implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“, potrivit căruia, cu cât cetățenii vor selecta mai corect deșeurile, cu atât vor plăti mai puțin.

“Plătește pentru cât arunci“ este o inițiativă adoptată la nivel național cu scopul de a determina populația să colecteze selectiv deșeurile, astfel încât România să se încadreze în obligațiile pe care și le-a asumat în fața Uniunii Europene. În localitățile din zona 1 a județului Sibiu, în urma implementării principiului “plătește pentru cât arunci“, taxa de salubritate pe care o plătește fiecare gospodărie se transformă în abonament (sau, în termeni mai tehnici, în Pachet de Servicii de Salubritate de Bază). Valoarea acestui abonament diferă de la localitate la localitate (fiind stabilită de consiliile locale în funcție de cât de bine selectează locuitorii localității respective deșeurile), dar și în funcție de numărul de persoane care locuiesc în respectiva gospodărie.

În cadrul acestui abonament, fiecare gospodărie va beneficia de un anumit număr de ridicări a deșeurilor depozitate în pubela neagră, cea destinată deșeurile reziduale (adică deșeurile care nu mai pot fi reciclate sau compostate, fiind depozitate la groapa de gunoi). Spre exemplu, pentru o familie cu trei persoane care locuiește la o casă în municipiul Sibiu, numărul de goliri a pubelei negre incluse în abonamentul lunar este trei. Fiecare golire de pubelă va fi contorizată automat, cu ajutorul unor sisteme (cip-uri) care au fost montate deja.

Pentru celelalte tipuri de deșeuri colectate separat, care pot fi reciclate, ridicarea conținutului pubelelor nu mai este taxată. Cu alte cuvinte, pentru golirea pubelelor galbene (pentru plastic și metal), albastre (pentru hârtie și carton) și a recipientelor verzi (pentru sticlă) abonamentul lunar prevede costuri zero. Cu o condiție: ca deșeurile din fiecare pubelă să fie corect selectate conform destinației fiecărui recipient. Altfel, în primă fază acestea nu vor fi ridicate, după care vor fi încadrate la categoria “deșeuri menajere“ (cele din pubela neagră). Iar golirea acestora, care depășește deja golirile incluse în abonament, va trebui plătită suplimentar.

O dată la șase luni, în urma implementării sistemului “plătește pentru cât arunci“ se va realiza o regularizare în sistemul de taxare. Practic, pentru fiecare gospodărie se va compara numărul de ridicări a pubelei negre inclusă în abonament și numărul de goliri care a fost, de fapt, realizat (număr de goliri contorizat prin noul sistem cu cip-uri). Iar dacă numărul de goliri efectiv realizat este mai mare decât cel din abonament, atunci se va aplica o regularizare. Spre exemplu, pentru fiecare golire suplimentară, peste abonament, a unei pubele negre de 120 de litri se percepe o taxă suplimentară de trei lei.

Situația nu este mult diferită nici pentru cetățenii care locuiesc la blocuri sau în condominii, care își depozitează deșeurile pe platformele publice. Primăriile vor aronda fiecărei platforme publice apartamentele din zonă, astfel încât la fiecare platformă să poată depozita deșeuri doar anumiți cetățeni. Pentru fiecare platformă a fost recalculat numărul de recipiente de colectare a deșeurilor în funcție de numărul de locuitori arondați. În cazul recipientelor de culoare neagră (cele destinate deșeurilor reziduale), pe lângă recipientele incluse în abonament va mai fi amplasat un container suplimentar, marcat ca atare. Acest container va fi  golit doar dacă gradul de umplere al acestuia este depășește 80 de procente.

La final de semestru, la regularizare, nu vor mai trebui să plătească nimic suplimentar acei cetățeni arondați unei platforme publice care au sortat corect deșeurile (astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor biodegradabile, de exemplu, să nu fie considerat neconform și să fie aruncat la groapa de gunoi). Dacă deșeurile nu au fost sortate corect și, prin urmare, și containerele amplasate suplimentar au fost umplute de mai multe ori, la regularizare se va aplica o taxă suplimentară de 28 de lei pentru fiecare golire “peste abonament“. Valoarea totală a costului suplimentar va fi suportată în mod egal de către toți cetățenii arondați respectivei platforme publice.

În municipiul Sibiu, locuitorii de la bloc sau condominii care colectează selectiv și nu vor să fie penalizați din cauza unor vecini care nu fac acest lucru, au posibilitatea să depună singuri deșeurile reciclabile (hârtie, plastic, metal etc) la mai multe puncte amenajate. Cu dovada primită de la punctele amenajate ei vor fi scutiți de eventualele costuri suplimentare generate la platforma publică la care sunt arondați.

Și în gunoi sunt supereroi!

Toate modificările aduse sistemului de colectare selectivă a deșeurilor vor fi aduse la cunoștința sibienilor și în cadrul unei campanii de informare, care include caravane de informare, spoturi radio și articole în presa locală. Campania va include și promovarea “personajelor“ care vor încuraja sibienii să colecteze selectiv deșeurile. Cele cinci personaje au, fiecare, propriul lor slogan:

  • PETrică – Fantastic! Galbenul e plastic
  • Miticlă –  Știe orice bunică: verdele e sticlă
  • Mărie Hârtie – Mare șmecherie: Albastru e hârtie
  • BIOREL – Admirabil: Maro e biodegradabil
  • Tanti Rezi – Iți ia bani din buzunar. Negrul e rezidual

Informații detaliate despre modificările sistemului de colectare a deșeurilor pot fi găsite la adresa www.platestecatarunci.ro.

Parteneri: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Soma Sibiu


ADVERTORIAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*